President Joe Biden listens during a virtual meeting with FEMA Administrator Deanne Criswell and governors and mayors of areas impacted by Hurricane Ida, in the South Court Auditorium on the White House campus, Monday, Aug. 30, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Rezultati izbora u Virdžiniji i Nju Džersiju loš znak za Bajdena

Republikanci su pobedili u trci za guvernera Virdžinije, dok su u Nju Džersiju izgubili „za dlaku“ i to nije dobar znak za aktuelnog predsednika Džoa Bajdena pred kongresne izbore 2022.

Republikanac Glen Jangkin pobedio je bivšeg demokratskog guvernera Virdžinije Terija Mekolifa. Jangkin se dovoljno distancirao od bivšeg predsednika Donalda Trampa da bi pridobio umerene glasače, koji su na prošlim predsedničkim izborima glasali za Bajdena.

U Nju Džersiju, aktuelni demokratski guverner Fil Marfi u tesnoj trci je pobedio republikanca Džeka Čatarelija, iako u toj državi ima čak milion više registrovanih demokratskih glasača u odnosu na republikanske. Asošiejted pres je objavio da je Marfi pobedio.

Obojica republikanaca su dobila dosta glasova u predgrađima, od neopredeljenih glasača kojima se nije dopadala Trampova politika. S druge strane, Bajden je lako dobio i Virdžiniju i Nju Džersi na predsedničkim izborima, a ovaj razvoj situacije može da ugrozi demokratsku većinu u Kongresu kada se 2022. bude birao ceo Predstavnički dom i trećina Senata.

Ako republikanci dobiju većinu u samo jednom od dva doma Kongresa, moći će da blokiraju usvajanje Bajdenovih zakonskih predloga. Takođe, poraz demokrata u Virdžiniji daje Trampu priliku da kritikuje Bajdena i ponovo krene u izbornu trku 2024.

Bajden, čiji su prošlonedeljni rejtinzi najmanji otkako je postao predsednik, nije direktno preuzeo odgovornost za izborni poraz.

„Ljudi su uznemireni i nesigurni zbog mnogo stvari, od kovida, preko škole, do poslova, pa i do toga koliko košta galon benzina. Ako Kongres usvoji moju incijativu „Izgradimo ponovo bolje“ (Build Back Better), biću u poziciji da popravim mnogo toga, i to brzo“, kazao je predsednik SAD.

Lideri demokrata u Kongresu teže ka tome da se usvoji Bajdenov zakonski predlog o infrastrukturi vredan 2,75 hiljada milijardi dolara, kao i zakonski predlozi o socijalnoj zaštiti i klimatskim promenama. Međutim, demokrate međusobno ne mogu da pomire progresivne i umerene članove stranke koji imaju različita viđenja o zakonima.

Kako su republikanci dobili Virdžiniju?

Glen Jangkin se u kampanji fokusirao na bes roditelja školaraca u Virdžiniji, koji nisu bili zadovoljni time kako su se škole borile sa kovidom.

Takođe se bavio „kritičkom rasnom teorijom“ (koja objašnjava kako su američki zakoni zasnovani na rasizmu), odnosno obećao je da će ukinuti njeno učenje u školama – iako su škole saopštile da đaci o tome ne uče.

Jangkin se dovoljno distancirao od Trampa u kampanji, ali je vodio računa o tome da ne razljuti njegovu bazu, pa nije glasno podržavao Trampove tvrdnje o pokradenim predsedničkim izborima.

Zbog toga, njegov protivkandidat Mekolif, nije uspeo da dobije izbore na povezivanju Jangkina sa Trampom.

Tramp je ipak preuzeo zasluge za Jankginovu pobedu i u saopštenju zahvalio „njegovoj bazi“ što ga je podržala.

Republikanci su takođe ugrozili demokratsku većinu u skupštini Virdžinije, pa deluje da će sada obe stranke imati po 50 delegata.

 

Izvor Rojters/Glas Amerike, 04. novembar 2021.

 

Republikanac izabran za guvernera Virdžinije

Republikanac Glen Jangkin pobedio je u utorak na izborima i postaće sledeći guverner američke savezne države Virdžinija u jednoj od nekoliko – na federalnom nivou – pomno praćenih trka uoči izbora za Kongres naredne godine.

Politički novajlija pobedio je demokratu Terija Mekolifa, bivšeg guvernera Virdžinije, osvojivši 51 odsto glasova u odnosu na Mekolifovih 48 odsto, pokazuju preliminarni rezultati nakon većine prebrojanih glasova.

Uoči izbora u utorak, oba kandidata istakla su značaj izbora na nacionalnoj političkoj sceni kao jednu od samo dve trke za guvernera država koje su se vodile ove godine i sa demokratama i republikancima koji se pripremaju za izbore 2022. na kojima će glasati za svih 435 mesta u Predstavničkom domu.

Demokrate imaju neznatnu većinu i u Predstavničkom domu i Senatu, a gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kogresa sledeće godine otežao bi demokratskom predsedniku Džou Bajdenu da nastavi sa svojim zakonodavnim planom.

Rezultat Virdžinije ukazuje na nedavnu promenu podrške, pri čemu je Mekolifov gubitak usledio nakon što je imao prednost u anketama u mesecima koji su prethodili glasanju. Ali ta prednost u anketama se smanjivala, baš kada je Bajdenova popularnost opala.

Bajden je pobedio u Virdžiniji sa 10 procentnih poena razlike na prošlogodišnjim izborima.

Prema anketi Asošiejted presa, među glasačima Virdžinije, oko jedne trećine reklo je da im je ekonomija glavna tema na pameti, a sledi 17 odsto onih koji su rekli da je to pandemija koronavirusa, dok je 14 odsto onih koji su izabrali obrazovanje.

Glasovi su se i dalje brojali rano u sredu u oštroj borbi u državi Nju Džersi, gde guverner Fil Marfi nastoji da postane prvi demokratski guverner u državi koji je osvojio reizbor nakon 44 godine. On se takmiči protiv bivšeg državnog kongresmena, republikanca Džeka Čatarelija.

Birači su takođe u utorak glasali za tri upražnjena mesta u Predstavničkom domu.

Demokratkinja Šontel Braun pobedila je republikanku Lavern Gor i osvojila mesto predstavnika 11. kongresnog okruga Ohaja.

Republikanac Majk Keri osvojio je mesto koje predstavlja 15. kongresni okrug Ohaja pobedivši demokratu Alison Ruso.

Rezultati demokratskih preliminarnih izbora u trci za popunjavanje upražnjenog mesta za 20. kongresni okrug Floride bili su pretesni da bi pobednik bio proglašen rano u sredu. Republikanac Džejson Mariner pobedio je na nominaciji svoje stranke, ali koji god se demokrata pojavi protiv njega, očekuje se da će pobediti na vanrednim izborima u januaru u tom demokratskom okrugu.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

Izvor Glas Amerike, 03. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u