Nikola Tanasić: Srbi i Rusi pripadaju istoj civilizaciji, ali različitim kulturama

U 91. epizodi emisije Dijalog govorio je filozof Nikola Tanasić. Emisija je snimljena 24. oktobra u našem studiju u Beogradu

Da li je srpsko društvo u kulturno-ideološkom smislu razapeto između dva ekstrema? Kakav zakon o ćirilici smo nedavno dobili i zašto je važno ispratiti njegovu primenu? Zašto se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti oglasila povodom srpskih udžbenika u kojima se ne priznaje posebnost hrvatskog jezika? Da li filmska industrija i uopšte popularna kultura iz Srbije imaju potencijal za plasman na u regionalne zemlje, može li Srbija od toga imati nekakvu opipljivu korist, i da li to nužno znači prilagođavanje srpske (masovne) kulture jugonostalgičarskim notama i idejama? Kako danas izgleda ruska filmska i serijska scena, i da li je ona još uvek relativno nepoznata Srbima zbog srpske ili zbog ruske krivice, ili je krivica obostrana? Da li u Rusiji država vodi više računa o kulturnoj politici u odnosu na Srbiju? Da li je beg SAD iz Avganistana označio prekretnicu u istoriji američke imperije, ili samo još jedan od simptoma pada relativne moći Sjedinjenih Država? Šta je digitalni totalitarizam, i da li zapadna tehnološka dominacija ugrožava demokratiju i državnu stabilnost u drugim državama? Koliko su za srpsko društvo, kulturu i nacionalnu samosvest važni projekti izgradnje Hrama Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji? Da li srpski narod treba da se stidi svoje jugoslovenske epizode?

O ovim i sličnim temama u 91. epizodi emisije Dijalog govorio je filozof Nikola Tanasić. Emisija je snimljena 24. oktobra u našem studiju u Beogradu.

Pratite nas na sledećim platformama:

Vajber https://invite.viber.com/?g2=AQBSE1dY…

Fejsbuk grupa https://www.facebook.com/groups/novis…

Fejsbuk stranica https://www.facebook.com/novistandard

Tviter https://twitter.com/NoviStandard

Telegram https://t.me/joinchat/wtqBqg_wZ-liNWM0 (Ukoliko je link istekao obratite nam se na [email protected]

Vkontakte https://vk.com/novi_standard

Instagram https://www.instagram.com/novi_standard/

Video
Pratite nas na YouTube-u