Dojče vele: Orban mogući posrednik između Dodika i Šmita

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Poseta je usledila samo dva dana nakon sastanka Orbana sa Kristijanom Šmitom

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Poseta je usledila samo dva dana nakon sastanka Orbana sa Kristijanom Šmitom.

Mađarski premijer Viktor Orban i ministar spoljnih poslova ove zemlje Peter Sijarto, doputovali su u Banjaluku, na sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, i rukovodstvom Republike Srpske. U Klašnicama kod Banjaluke održan je sastanak i radni ručak a Dodik je tokom sastanka rekao da Republika Srpska i Mađarska imaju odliču saradnju.

„Zahvalni smo za razumevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje”, istakao je Dodik tokom radnog ručka.

Sastanak pre sastanka

Međutim, poseta nije održana na državnom nivou, već je najavljena kao poluprivatna, pa se ona i tumači na različite načine.

Premijer Mađarske, sastao se pre dva dana u Budimskom dvoru sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu. Kako je tada saopšteno iz Orbanovog kabineta, njih dvojica su „razmatrali situaciju u regionu i na Balkanu”.

Bivši ministar spoljnih poslova BiH, Mladen Ivanić, kaže da je moguće da je Orban došao u Banjaluku, kako bi bio neka vrsta posrednika.

„Teško mi je komentarisati jer su vesti sa sastanka šture. Moguće je da Orban igra neku ulogu nekog ko posreduje između Šmita i Dodika. Ali ne očekujem nikakve spektakularne rezultate”, kaže Ivanić, ističući da nije dobro što sastanak nije održan kroz zvanične institucije.

„Efekte ćemo videti za koji dan. Ako Dodik nastavi da ide u pravcu dalje radikalizacije, onda je dobio neku vrstu podrške od Orbana. A ako počne da se smiruje, onda je čak i od onoga od koga je imao podršku, dobio upozorenje”, kaže Ivanić.

Kalkulacije ili stvarnost

Politički analitičar iz Banjaluke, Miloš Šolaja, posetu Orbana i Sjarta, ne svodi na političke kalkulacije. Smatra da se radi o proširenju političke saradnje a poseta se, naglašava, poklapa sa dešavanjima u Savetu bezbjednosti i cele priče oko OHR-a u BiH.

„To se ne tiče direktno RS i njene pozicije ali izbacivanjem visokog predstavnika iz političke igre u BiH, na neki način znači novu eru. To (posjeta Orbana), opet liči na ono vreme kada su u Banjaluku dolazili visoki zvaničnici, poput Klausa Kinkela, Medlin Olbrajt ili ruskog Primakova. I čini mi se da Orban sada otvara to novo poglavlje ovim posetama”, kaže Šolaja.

Viktor Orban je u uzvratnoj poseti, ovoga puta srpskom članu Predsedništva BiH, nakon što je Dodik pre nekoliko meseci učestvovao na Demografskom samitu u Mađarskoj, na poziv Orbana. Na samitu su pored Dodika, bili i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijer Slovenije, Janez Janša, te bivši prvi zamenik Donalda Trampa, Majk Pens.

 

Autor Dragan Maksimović

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Szilard Koszticsak

 

Izvor Dojče vele, 6. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u