Beograd, 28. februrara 2020.- Srpski clan Predsednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govori na svecanom prijemu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Dodik sa Eskobarom: R. Srpska će nastaviti sa prenosom nadležnosti

„U Narodnoj skupštini potvrdićemo zakone i ne treba niko da sumnja, niti to da dovede u pitanje, imajući u vidu da obradivo zemljište i šume jesu u vlasništvu Federacije, a u Republici Srpskoj nisu, što je apsurd“

Rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički – rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom.

Dodik kaže da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

– Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir – poručio je Dodik.

Naveo je da će Republika Srpska nastaviti da brine o sebi jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH.

– Eskobaru sam ponudio konkretne prijedloge. Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH treba da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih – kazao je Dodik.

Kada je riječ o Dejtonu, Dodik je istakao da načelno po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

– Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

– Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska – kaže Dodik.

Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

– Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja. Srpska će nastaviti da brine o sebi – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da sutra odlazi u Ankaru gdje će o situaciji u BiH razgovarati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

– Na današnjem sastanku sa Eskobarom nije bilo riječi o sankcijama – rekao je Dodik i dodao da nije bilo nijedne riječi o tome.

Danas je na sastanku sa Eskobarom, kaže Dodik bilo mnogo tema, ali je akcenat stavljen na ekonomiju.

– Ne može se dozvoliti da Ustavni sud Srpskoj oduzme bez ikakvog osnova pravo na zemljište i šume i da se na to gleda blagonaklono – poručio je Dodik.

Dodao da će odbaciti te odluke Ustavnog suda.

– U Narodnoj skupštini potvrdićemo zakone i ne treba niko da sumnja, niti to da dovede u pitanje, imajući u vidu da obradivo zemljište i šume jesu u vlasništvu Federacije, a u Republici Srpskoj nisu, što je apsurd – naveo je Dodik.

Još jedan od apsurda je kaže Dodik taj što je Ustavni sud ranije svojom odlukom potvrdio da je Brčko distrikt vlasnik poljoprivrednog zemljišta i šuma, a Republici Srpskoj nakon 30 godina oduzimaju to pravo i „neki u Sarajevu misle da će to proći“.

Dodik je rekao da je sa Eskobarom razgovarao i o navodnoj blokadi institucija, a kako kaže institucije rade – i Predsjedništvo i Savjet ministara. Da li donosi odluke, to je neko drugo pitanje, ističe Dodik.

Srpski član Predsjedništva poručio je da kasarne u Republici Srpskoj pripadaju Srpskoj.

Dodik je izrazio uvjerenje da su sastanci druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa Eskobarom samo pokrivalica, te da je u centru pažnje bio njegov razgovor sa ovim diplomatom.

– To je sve bilo periferno. To su bile floskule. Niti oni imaju šta da kažu, niti bilo šta da čuju – rekao je Dodik i ocijenio da je sa Eskobarom imao „muški sastanak“.

 

Izvor RTRS, 08. novembar 2021.

 

Džaferović: BiH se mora okrenuti reformama

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, izjavio da su SAD najvažniji partner i garant razvoja dejtonske BiH, te da BiH mora nastaviti sa ispunjavanjem obaveza iz programa reformi.

– SAD su garant bezbjednosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i sa ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi – rekao je novinarima Džaferović i dodao da BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komsije.

Džaferović kaže da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani.

– Ono što je za mene bitno je da je Eskobar rekao da ne može biti nikakvog unilateralnog umanjenja reformi u BiH. Sve što smo radili u 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonom – naveo je on.

Džaferović ističe da bilo kakav dogovor o rješavanju krize mora proći kroz institucije BiH. „Možete napraviti bilo kakav dogovor, ali ako to ne bude usvojeno u institucijama BiH, to ništa ne znači“, naveo je Džaferović.

On je potvrdio da je na sastanku pomenuta ekonomska saradnja zemalja regiona.

– Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju „Otvoreni Balkan“. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje – naveo je Džaferović.

Džaferović je napomenuo da je rekao da je veoma značajno da se rješava odnos sa susjedima. „Prije svega Ugovor o granici i njegova finalizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija.

On kaže da nije bilo riječi o sankcijama prema političarima u BiH.

 

Izvor Srna/RTRS, 08. novembar 2021.

 

Komšić: Dejton – osnov američke politike u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da mu je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar tokom današnjeg susreta u Sarajevu potvrdio da je Dejtonski sporazum bio i ostao izvor američke politike u BiH.

Komišć je prenio da SAD neće prihvatiti nikakve poteze mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da stoje iza toga da Zapadni Balkan mora ući u jače integracione procese sa EU kako bi što prije zemlje regiona bile primljene u tu zajednicu.

– Sve što se tiče Dejtonskog sporazuma, a SAD su potpisnice, neće biti promijenjen bez saglasnosti SAD – izjavio je Komšić novinarima.

Prema njegovim riječima, potrebno je urediti odnose zemalja regiona tako da se poveća robna razmjena i smanje barijere kretanja robe i usluga.

– Takođe, ocjena Eskobara je da je sve što se dešava u BiH vještačka kriza – prenio je Komšić i istakao da je jedna od poruka da neće biti rata.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o korupciji koja „hara cijelim regionom, pa i BiH“.

Komšić je naveo da na sastanku nije bilo riječi o Izbornom zakonu, ni sankcijama, niti je on to pomenuo Eskobaru.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Srna/RTRS, 08. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u