Споменик жртвама револуционарног терора у Лисичијем потоку у Београду (Фото: beograd.rs)

Naredne godine u Lisičijem potoku biće uređen spomen-park

„Sledeće godine ovde ćemo imati renovirani kompleks, a porodice će, nakon mnogo decenija, dobiti barem delimičnu satisfakciju“, rekao je Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas u Lisičijem potoku obeležavanju godišnjice streljanja Beograđana oktobra 1944. i najavio da će kroz novi generalni plan Grada sledeće godine taj prostor biti uređen.

On je rekao da današnji pomen žrtvama komunističkog režima u Beogradu treba da bude podsećanje da se mora otvoreno govoriti o svim događajima iz naše istorije.

„Jedan od najstrašnijih događaja koji se desio u modernoj istoriji bilo je streljanje hiljade ljudi, koji su streljani bez suđenja i samo zato što je većina njih pripadala nekoj drugoj ideologiji ili zato što su bili bogatiji od onih koji su smatrali da to nije dozvoljeno“, rekao je Vesić novinarima.

On je poručio da u Srbiji neće biti nacionalnog pomirenja dok svaka žrtva ne bude imala svoje obeležje i dok one ne postanu jednake.

„Po tome treba da se ugledamo na neke druge zemlje, da ne živimo više u podelama, da obeležimo stratišta i da se sećamo ljudi koji su stradali“, rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da će se taj prostor u Lisičijem potoku opredeliti za memorijalni kompleks i da uređenje počinje u martu ili aprilu, kada vremenske prilike dozvole.

Vesić je dodao i da će se rekonstruisati Kraljeva česma, podignuta u znak sećanja na ubijene Beograđane 1944. godine.

„Zavod za zaštitu spomenika je dobio novac i kreće da radi projekat rekonstrukcije Kraljeve česme, a ovde će da se podigne spomen-obeležje svim nevino stradalim ljudima, treba samo da prođe tehnička procedura u smislu da Ministarstvo kulture i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave daju saglasnost“, rekao je Vesić.

Kako je naveo, na nekoj od sledećih sednica Skupštine grada biće imenovan odbor, koji je već izabran na komisiji, a koji predvodi profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Leon Kojen.

„Sledeće godine ovde ćemo imati renovirani kompleks, a porodice će, nakon mnogo decenija, dobiti barem delimičnu satisfakciju“, rekao je Vesić.

Pomenu žrtvama komunističkog režima u Beogradu i Srbiji danas je u Lisičjem potoku prisustvovali su i lider Dveri Boško Obradović i predsednica Gradskog odbora tog pokreta Radmila Vasić.

 

Naslovna fotografija: beograd.rs

 

Izvor Tanjug/B92, 06. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u