Кристалина Георгијева

Ko je i zašto smestio šefici MMF-a?

Razloge za nedavne napade na Kristalinu Georgijevu možda treba tražiti upravo u njenoj borbi da se sprovede korenita reforma MMF-a, koju uporno odbijaju Sjedinjene Države

Uoči godišnjeg zajedničkog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, održanog od 11. do 17. oktobra ove godine, Izvršni odbor MMF-a razmatrao je važno pitanje – da li je Kristalina Georgijeva, generalna direktorka MMF-a, „kineski čovek“?!

Nezavisna istraga utvrdila je da je „rukovodstvo Svetske banke pritiskivalo određene svoje službenike da nameštaju rezultate u korist Kine“.

Naime, druga najveća američka advokatska kancelarija „Vilmer Hejl“, koja je po nalogu Svetske banke sprovela istragu, tvrdi da je Georgijeva navodno sa pozicije izvršnog direktora Svetske banke 2017. godine izvršila „neprimereni pritisak“ na osoblje zaduženo za izradu izveštaja Banke „Duing biznis 2018“, tako da se Kina na globalnoj rang listi našla na boljoj poziciji. Ona je, kako je navedeno, sugerisala svom timu da „promeni modele i metodologiju“ izračunavanja, kako bi se pomoglo Kini.

Lista „Duing biznis 2018“ bila je spremna za objavljivanje, ali zbog friziranja podataka nije nikada publikovana, a Kina je tada bila na 85. poziciji od ukupno 190 zemalja sveta, što je bio pad za sedam mesta u odnosu na prethodnu godinu. Ali navodnom „promenom metodologije“, Kina je skočila na listi za sedam mesta.

Kina, kao jedan od najvećih akcionara Svetske banke i druga najveća svetska privreda, nikada nije bila svrstana u grupu deset vodećih ekonomija na njenoj listi. Uvek je bila negde na polovini liste Svetske banke, što je izazivalo negodovanje kineskih državnih zvaničnika.

Optužbe i kontraoptužbe

Od izbijanja skandala sredinom septembra ove godine, Georgijeva, koja je na čelu MMF-a od oktobra 2019. godine, sve vreme energično je demantovala optužbe, uz ocene da je reč o „nečuvenim i neistinitim“ navodima. Ona je odbacila navode iz nezavisnog izveštaja advokatske kuće, navodeći da u njemu ima „fundamentalnih grešaka“ i „zamena teza“, i da je „svojim zaposlenima rekla da nekoliko puta provere sve podatke“.

Prema njenoj oceni, u izveštaju postoji pet „kritičkih grešaka“, među kojima su: „pogrešno zaključivanje na osnovu utisaka i mišljenja onih koji nisu imali direktan uvid u odvijanje ključnih događaja“, kao i „oslanjanje na glasine i nagoveštaje umesto na činjenice“. Ovo je Georgijeva navela u pismenoj izjavi upućenoj Izvršnom odboru MMF-a.

Georgijeva je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke Džima Jonga Kima za manipulacije, tvrdeći da je predložila da se podaci Hongkonga uključe u rejting Kine u godišnjoj „Duing biznis“ listi za 2018, kako bi Kina bila na višem mestu.

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva talks to Chinese Premier Li Keqiang before a news conference following the "1+6" Roundtable meeting at the Diaoyutai state guesthouse in Beijing, China November 21, 2019. Reuters/Florence Lo/File Photo
Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva prilikom razgovora sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom tokom konferencije za medije, Peking, 21. novembar 2019. (Foto: Reuters/Florence Lo)

Američki Kongres iskazao je tada zabrinutost zbog zbivanja na vrhu MMF-a, a nekoliko kongresmena uputilo je pismo ministarki finansija Dženet Jelen sa zahtevom da se Kongresu dostave informacije o kontaktima Georgijeve sa Kinezima, a „ukoliko nalazi advokatske kuće budu potvrđeni, Izvršni odbor MMF-a trebalo bi da preispita njenu poziciju na čelu MMF-a.“

Šanta Devaradžan, svojevremeno predavač na Harvardu i direktno odgovorno lice u Svetskoj banci za izradu famozne liste „Duing biznis 2018“, odlučno je demantovao da je Georgijeva vršila bilo kakav pritisak na njega i njegov tim.

Advokati optužnice pritom su posebno naveli sunarodnika Georgijeve, Simeona Đankova, jednog od osnivača „Duing biznis“ izveštaja, koji je odigrao glavnu ulogu u navodnom nameštanju podataka o „lakoći otvaranja biznisa, pravnim uslovima za dobijanje kredita i naplati poreza u Kini“. Upravo ta tri parametra doprinela su, tvrdila je optužnica, da zemlja sa trećim najvećim glasačkim pravima u MMF-u odskoči na rang listi Svetske banke za 2018. godinu.

U međuvremenu, pojedini svetski ekonomisti bili su podeljeni kad je reč o tome šta stoji iza oštre prozivke Georgijeve.

„Nije ovde reč o navodnoj svetinji Svetske banke ili o kvalitetu menadžmenta Kristaline Georgijeve. Reč je u ulozi Kine u multilateralnoj organizaciji sa sedištem u Vašingtonu. Mnogi u američkom Kongresu žele da Kristalina Georgijeva ode, zato što nije zakleti neprijatelj Kine“, napisao je poznati američki ekonomista Džefri Saks sa Univerziteta Kolumbija.

Ako Georgijeva ostane posle ovakvih optužbi, „celokupni rad i ugled MMF-a biće naveliko devalvirani“, smatrala je En Kruger, koja je svojevremeno bila prvi zamenik generalnog direktora MMF-a.

Neubedljivi dokazi

Izvršni odbor MMF-a završio je (petosatni) sastanak o budućnosti Georgijeve bez odluke, istakavši da će tražiti više informacija o tvrdnjama da je vršila pritisak na osoblje Svetske banke kako bi promenila podatke u korist Kine. MMF je potom saopštio da je Izvršni odbor postigao značajan napredak tokom razmatranja skandala Svetske banke o nameštanju podataka, ali se složio da se zatraže dodatna razjašnjenja detalja u cilju okončanja tog pitanja.

Georgijeva se zbog izveštaja koji je na zahtev Odbora za etiku Svetske banke pripremila američka advokatska kancelarija suočila sa ozbiljnim pozivima da podnese ostavku, iako je dobila otvorenu podršku nekoliko značajnih evropskih zemalja i većeg broja zemalja Afrike. Neki uticajni svetski mediji, tada su izvestili da su SAD i Japan tražili smenu Georgijeve (ne navodeći izvore dobijanja informacija).

Međutim, MMF je, konačno, posle osam sastanaka svog Izvršnog odbora, objavio sredinom oktobra da ima „puno poverenje“ u vođstvo direktorke Kristaline Georgijeve i njenu spremnost da nastavi da efikasno obavlja svoje dužnosti, odbacivši optužbe da je ona, u vreme dok je bila na čelu Svetske banke, uticala na izmenu podataka za „Duing biznis“ listu u korist Kine. MMF je ocenio da argumenti izneti u okviru istrage o nameštanju podataka za publikaciju „Duing biznis“ Svetske banke „nisu ubedljivo dokazali da je generalna direktorka imala neprimerenu ulogu u toj aferi“.

IMF Managing Director Kristalina Georgieva speaks during a conference hosted by the Vatican on economic solidarity, at the Vatican, February 5, 2020. Reuters/Remo Casilli
Generalna direktokra MMF-a Kristalina Georgijeva tokom konferencije o ekonomskoj solidarnosti, Vatikan, 05. februar 2020. (Foto: Reuters/Remo Casilli)

Dženet Jelen je, u odvojenom saopštenju, navela da bez „daljih direktnih dokaza u vezi sa ulogom Georgijeve nema osnova za promenu rukovodstva MMF-a“. Ali Jelenova je upozorila da će pomno pratiti dalje aktivnosti Georgijeve u MMF-u i procenjivati sve nove činjenice ili nalaze, te pozvala na „proaktivne korake za jačanje integriteta i verodostojnosti podataka“ te međunarodne finansijske institucije.

Georgijeva, koja je kategorično negirala bilo kakvu ličnu ulogu u nameštanju podataka za „Duing biznis“ izveštaj, pozdravila je odluku Izvršnog odbora MMF-a i izrazila zadovoljstvo što su se članovi tog tela složili da su optužbe protiv nje neosnovane.

Svetska banka je zbog ove „afere“ privremeno otkazala dalje izdavanje „Duing biznis“ liste poslovnosti, koja je svake godine obuhvatala rangiranje zemalja po ekonomskim reformama i regulativama. Naime, od 2004. godine Svetska banka 190 potpuno različitih zemalja rangira po nekoliko istih kriterijuma na listi, kojima se meri lakoća poslovanja u njima. Ona je postala važan dokument koji je u znatnoj meri uticao i na svetske tokove kapitala, jer su strani investitori pre odluke gde će uložiti novac pratili podatke sa liste Svetske banke.

Ovaj skandal pretio je da baci senku na važne sastanke u okviru godišnjeg zasedanja MMF-a i Svetske banke, na kojima su Georgijeva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas imali glavnu ulogu u diskusijama o globalnom oporavku od pandemije virusa korona, rasterećenju od dugova i naporima da se ubrza vakcinacija.

Američki tragovi

Kristalina Georgijeva je 12. generalni direktor MMF-a, sa petogodišnjim mandatom od 1. oktobra 2019. godine. Nasledila je Francuskinju Kristin Lagard, koja otišla na mesto predsednika Evropske centralne banke, a prva je osoba iz istočne Evrope na čelu MMF-a od njegovog osnivanja i druga žena na najvišoj funkciji u ovoj instituciji.

Georgijeva, bugarska državljanka i političarka desnog centra, odrastala je u Bugarskoj tokom socijalizma, a svoju reputaciju izgradila je u Svetskoj banci i Evropskoj komisiji. Studirala je političku ekonomiju i sociologiju na Institutu za političke nauke „Karl Marks“ u Sofiji. Po završetku studija 1976. godine dobila je stipendiju Britanskog kulturnog centra za studije na Ekonomskom fakultetu u Londonu, gde se prvi put susrela sa kapitalizmom.

Pojedine strukture u MMF-u, uključujući i delove najvišeg rukovodstva na čelu sa dinamičnom i agilnom Georgijevom, čvrsto zastupaju stav da MMF, sem njegove „kozmetičke reforme“, konačno mora da počne da se bavi efikasnijim pristupom politike finansijske i druge tehničke pomoći zemljama članicama, posebno prema onim najsiromašnijim.

Posao Georgijeve dodatno je otežan zbog čvrstog stava SAD (koje sa najvećom glasačkom snagom jedine imaju pravo veta u MMF-u) i protivljenja bilo kakvim suštinskim reformama, koje bi ugrozile njenu vodeću poziciju u svetskoj ekonomiji i finansijama.

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva (L) and US Treasury Secretary Janet Yellen meet at the Treasury Department in Washington, DC, on July 1, 2021. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) (International Monetary Fund (IMF
Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva tokom sastanka sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen, Vašington, 01. jul 2021. (Foto: Nicholas Kamm/AFP)

Razloge za optužbe Georgijeve možda treba tražiti upravo u njenoj borbi da se sprovede korenita reforma MMF-a, koju uporno odbija Amerika, pa joj je, u stvari, smestila aferu, ne bi li ona odstupila sa pozicije šefa najuticajnije svetske finansijske institucije.

 

Dejan Jovović je naučni savetnik i redovni član Naučnog društva ekonomista Srbije. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Naslovna fotografija: Samuel Corum/Getty Images

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Ekonomija, Kolumna
Pratite nas na YouTube-u