Nemci pokrenuli razgovore u EU za sankcije Dodiku

Oduka o mogućim sankcijama bi, kako se navodi, mogla biti doneta polovinom novembra, kada će ministri spoljnih poslova EU razmatrati situaciju na Zapadnom Balkanu

Nemačka je u sedištu Evropske unije u Briselu pokrenula razgovore o sankcijama za ključne krivce za političku i bezbednosnu krizu u BiH.

To je objavio portal „Kliks“, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

U tekstu se navodi da se to, u skladu sa izveštajem visokog predstavnika Kristijana Šmita o stanju u BiH, pre svega odnosi na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali i sve „one pojedince i kompanije koje finansijski ili na drugi način podržavaju destruktivnu politiku“.

U Briselu je juče održan sastanak na nivou EU ambasadora, navodi Kliks, dodavši da u ovom trenutku nije poznato da li je Nemačka predložila konkretne sankcije ili samo pokrenula razgovore o sankcijama kao opciji.

S obzirom na to da je teško očekivati konsenzus svih članica Evropske unije, najizglednija je opcija da države pojedinačno uvode sankcije, stoji u tekstu.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar je juče za Javni servis BiH (BHRT) izjavio da SAD već imaju „sankcije na stolu“ i da bi njima mogli da budu pogođeni ne samo pojedini politički lideri, već i kompanije koje podržavaju antidejtonske aktivnosti tih lidera.

Može se pretpostaviti da bi, pole SAD, sankcije za pojedine političke lidere u BiH prva mogla doneti Velika Britanija, ocenio je portal Kliks.

Oduka o mogućim sankcijama bi, kako se navodi, mogla biti doneta polovinom novembra, kada će ministri spoljnih poslova EU razmatrati situaciju na Zapadnom Balkanu.

Naredni koraci o sankcijama, stoji dalje, zavisiće od rezultata Eskobarove posete BiH, ali i najavljenog dolaska u BiH Dereka Čoleta, savetnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za posebne političke zadatke.

U Briselu je u prethodnom periodu boravio i američki diplomata Džejms O’Brajen, zadužen za proces sankcija.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Beta/B92, 10. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u