Dž. Galijašević: Pohod na Bosnu

Ko je sve mogao da se nađe pod američkim sankcijama koje Eskobar pominje u kontekstu RS, a nije, i zašto nije?

Nije Gabrijel Eskobar tek prošetao čaršijom i probao sarajevske ćevape kako mu je to Višković pre dolaska u Bosnu toplo preporučio. Iza njega su ostala tri sastanka sa članovima Predsedništva BiH, od kojih je, po sopstvenom priznanju, onaj s Miloradom Dodikom bio najočekivaniji. Umesto sankcija, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD ponudio je temu investicija u ekonomiju. Zašto da ne, nadovezao se Dodik, ponavljajući svoj stav da Republika Srpska neće ni za korak uzmaći od svojih zadatih ciljeva zbog kojih je, danima uoči posete Sarajevu, Eskobar pretio kaznama i namah zaboravljenim sankcijama.

Šta li se krije u danajskim darovima izaslanika SAD zaduženog za Balkan, te kako je za SDA on čovek ne samo za „unutrašnja pitanja“ već i za prikrivanja onih van granica Bosne?

Sankcije su samo za odabrane

Sve posledice Eskobarovog pohoda na Bosnu teško je odmah sagledati, ali možda važnije od izrečenog na sastancima jeste još jednom potvrđena, upadljiva i duboka veza između SDA i SAD. Dok se njegova poseta nadvila kao težak i preteći oblak nad Republikom Srpskom, Federacija je mogla da odahne – s pravom uverena da nikada neće odgovarati ni za jednog svog štićenika koji je sejao smrt po svetu, ne izuzimajući ni Ameriku.

Od 1991. do 2021, zahvaljujući SDA, BiH važe za centar svjetskog terorizma. U drugom mjesecu 1996. najvažnija Al Kaidina vojna formacija na planeti – odred El Mudžahedin brojao je 1.774 vojnika, među njima nemalo propovjednika. Poslije rata planski, i uz podršku zapadnih obavještajnih službi, ratnici džihada su se rasporedili po cijelom svijetu, organizujući terorističke akcije. Posle Dahrana i Adena usledili su Najrobi, Dar es Salam, Njujork, Madrid, London, Pariz, Brisel, Nica…

Najvažniji akteri Operacije 9/11 – napada na Kule bliznakinje – posedovali su državljanstvo BiH i bili učesnici u ratu devedesetih. Oni, recimo, nikada nisu figurirali kao povod za sankcije SDA, iako je dokazana njihova veza i zajednička uloga u svjetskom terorizmu.

Otuda je teško utvrditi gdje se završava SDA a gdje počinje SAD, te kako Amerika toleriše ubistva svojih građana stradalih od ruke bosanskih terorista.

Poreklom iz Bosne

Tri godine poslije napada 9/11 naoružani Sulejman Talović je u Solt Lejk Sitiju usmrtio pet osoba, prije nego što je policija ubila njega. Dva sata nakon pucnjave ljudi su i dalje bili zatvoreni u tržnom centru jer je policija cijeli kompleks proglasila mjestom zločina, zatvorila ga i postepeno evakuisala.

Prema policijskom izvještaju, Talović je pri ulasku u tržni centar naišao na dvoje slučajnih prolaznika i odmah zapucao na njih. Usledio je pucanj u ženu, a zatim još petoro ljudi. Prije nego što ga je policija ubila, pucao je u još nekoliko ljudi. O tome se nije baš mnogo govorilo.

Adis Medunjanin, porijeklom iz Bosne, proglašen je krivim prema svim tačkama optužnice, uključujući onu za korišćenje oružja za masovno uništenje, nekoliko pokušaja ubistava i pružanje podrške stranoj terorističkoj organizaciji, Al Kaidi, čiji je bilo član. Dokazano je da je Medunjanin došao u Pakistan s dvojicom saradnika, Najibulahom Zazijem i Zareinom Ahmedžajem, koji su mu pomogli u planiranju napada. Obojica su priznali krivicu i svjedočili protiv Medunjanina.

Medunjanin se prvo htio pridružiti talibanima, da bi na kraju bio regrutovan u redove Al Kaide s jednim ciljem – izvršavanja samoubilačke misije u SAD. On i dva saradnika planirali su da torbe napunjene eksplozivom aktiviraju u podzemnoj željeznici. Ovom bosanskom imigrantu je gotovo u tajnosti 7. septembra 2012. pročitana presuda zbog planiranja terorističkog napada na podzemnu željeznicu u Njujorku.

Svjetli primeri patriotizma

Još jedno potpuno tajno suđenje odigrava se u bazi Gvantanamo. Glavni osumnjičeni tereti se da je mozak operacije 9/11. Zove se Halid Šeik Muhamed, slovi za uglednog građanina i državljanina Bosne, koga SDA često navodi kao svjetli primjer patriotizma.

I Mirsadu Kandiću, Bošnjaku iz Peći, najavljeno je novo „američko suđenje“ – zbog terorizma. Njegovo suđenje kao regruteru i obavještajcu za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL-DAEŠ), najavljeno u Njujorku aprila 2022, neće biti medijski eksponirano. Sumnjiči se da je u Islamsku državu doveo više od 20.000 terorista, zbog čega je i deportovan iz Bosne novembra 2017. Podsetimo da je u BiH doputovao avionom, s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović, da bi šest mjeseci proveo u sarajevskom naselju Grbavica. Kad su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna pasoša, od čega je jedan države BiH, izdat na ime Edin Radončić.

Utvrđeno je da je u BiH koristio 10 identiteta i pasoše šest zemalja kojima je putovao od SAD preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.

Jedan od njegovih regruta bio je Džejk Bilardi, australijski tinejdžer nazvan Džihadi Džejk, koji je izveo samoubilački napad u Iraku u martu 2015. Kandić je pomogao Bilardiju da otputuje iz Melburna u Istanbul 2014. i obučio ga je kako da izvede napad. Utvrđeno je i da postoji opasnost od bijega, na osnovu njegovih putovanja u inostranstvo, boravka u Turskoj i BiH i lažnih dokumenata, ali i sposobnosti da zaobiđe ograničenja i liste osoba kojima je letenje zabranjeno.

Ali ništa od ovoga neće biti tema za razmišljanje Gabrijelu Eskobaru. Sankcije teroristima, iz BiH i s Kosova, nikada američka vlada nije donosila niti izricala. Crni oblak pretnji nadvija se samo nad Republikom Srpskom. SDA može da odahne, izgleda da je njen mir garantovan količinom prolivene krvi.

 

Autor Dževad Galijašević

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor Pečat, 12. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u