EU traži primenu ranije dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine

„Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora se popraviti atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze“, navodi se u dokumentu pripremljenom za ministarsku diskusiju

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu razgovaraće o dijalogu Beograda i Prištine, a fokus će biti na implemetaciji onoga na šta su se Beograd i Priština ranije obavezali u pregovorima, saznaje Tanjug u Briselu

„Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora se popraviti atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije”, navodi se u dokumentu pripremljenom za ministarsku diskusiju, u koji je Tanjug imao uvid.

U radnom dokumentu se ocenjuje se da je ukupna „atmosfera oko dijaloga Beograda i Prištine i dalje komplikovana” i konstatuje da „poslednjih meseci nije bilo napretka”.

Navodi se da je rešavanje nesuglasica oko registrarskih tablica pokazalo da „dijalog može donese rezultate” pogotovo kada je podržan „jasnim porukama najviših EU zvaničnika i međunarodnih partnera, uključujući SAD”.

U tekstu dokumenta se poziva na podršku naporima koje u dijalog ulažu EU posrednici Žosep Borel i Miroslav Lajčak, ali i pozivaju zemlje članice da se na „visokom nivou angažuju sa Beogradom i Prištinom”.

„Obe strane moraju da se ohrabre na konstruktivni angažman i dolazak do pozitivnih rezultata, što uključuje i dogovore o Zajedničkom regionalnom tržištu, kao i da se uzdrže od jednostranih poteza i retorike podela, posebno kada se radi o severu Kosova”, zaključuje se u tekstu.

Savet EU će na sastanku 15. novembra u Briselu razgovarati o ukupnoj situaciji i angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, a kao posebne celine izdvojene su diskusije o „sve težoj situaciji u BiH” i dijalogu Beograda i Prištine.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

Izvor Politika, 12. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u