Заставице Немачке и Русије (Фото: Anton Novoderezhkin/TASS)

Oštra saopštenja Moskve i Berlina o situaciji u BiH

„Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu“, izjavila je Marija Zaharova

Saopštenje Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH o „visokom predstavniku“ u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanom „visokom predstavniku“ za BiH predstavlja flagrantno kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čija je punopravna članica i Rusija – navodi se u komentaru.

Zaharova je ukazala da partneri nisu hteli da obaveste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje odbora, „samovoljno dodavši u fusnoti da ga Rusija ne podržava“.

– Ne ulazeći previše u komentarisanje sadržaja nelegitimnog saopštenja, moramo konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Ubeđeni smo da to ne može doprineti zajedničkim ciljevima: jačanju bezbednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podela – naglasila je ona.

Zvanična predstavnica je istakla da „odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade“.

– Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH – zaključeno je u komentaru.

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 11. novembar 2021.

MSP Nemačke: Pozivi na otcepljenje totalno neodgovorni

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je okarakterisalo kao „neodgovorne i neprihvatljive“ pozive na otcepljenje delova Bosne i Hercegovine i slabljenje te države, ističući u tome ulogu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Portparolka Ministarstva Andrea Sase je najavila da će šefovi diplomatija članica Evropske unije u ponedeljak razgovarati o situaciji u BiH, javlja Rojters.

„Pozivi na otcepljenje i potezi ka slabljenju cele države, posebno iz Republike Srpske i od Dodika, totalno su neodgovorni i neprihvatljivi. To ugrožava stabilnost ne samo BiH, već celog regiona“, rekla je Andrea Sase novinarima.

Izvor FoNet/N1/NSPM, 12. novembar 2021.

EU o BiH: „Neprihvatljivo. Huškački“

Savet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na Zapadnom Balkanu. Među prioritetima će biti situacija u BiH.

U radnom dokumentu, pripremljenom za ministre EU, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da se politička situacija u BiH ”naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada ”efektivno blokirane”.

”Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Saveta EU.

Očekuje se da će ministri EU i ovoga puta pozvati lidere u BiH da se, umesto međusobnih prepirki, konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišljenje povodom zahteva za kandidatski status BiH.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da su pojedine zemlje, na čelu sa Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog poslednjih dešvanja u BiH. Iako je Nemačka zapretila mogućim finansijskim sankcijama protiv ”entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, ne očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou 27 zemalja članica EU. U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da ”iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.

Pre svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rešenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

„Angažman institucija EU na visokom nivou i podrška država članica su od ključnog značaja u ovom pogledu”, navodi se u dokumentu o kojem će ministri EU raspravljati u ponedeljak u Briselu.

Poziva se i na nastavak bliske koordinacije i saradnju sa međunarodnim partnerima, posebno SAD, kroz ”zajedničke posete na visokom nivou, izjave i demarše”. Posebno se naglašava uloga NATO i produžetak operacije EUFOR Altea kao važnog faktora za očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Naslovna fotografija: Anton Novoderezhkin/TASS

Izvor Tanjug/B92, 12. novembar 2021.

BONUS VIDEO: