Farsa u S. Makedoniji: Zaeva spasio poslanik koji je „nestao”

Opozicija zbog jednog člana parlamenta, koga ni policija nije mogla da nađe, nije imala većinu za izglasavanje nepoverenja vladi

Politička drama na sceni Republike Severne Makedonije dobila je još jedan čin. Nakon lokalnih izbora, na kojima je pobedu odnela opozicija, u Sobranju Severne Makedonije održana je sednica na kojoj opozicija nije uspela da izglasa nepoverenje vladi premijera Zorana Zaeva, čiju okosnicu čine Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Demokratska unija za integraciju (DUI), jer se jedan od potpisnika inicijative za smenu vlade „predomislio”, te nije došao na sednicu.

Nestrpljivo se u javnosti očekivao politički rasplet. Samo što je počela sednica parlamenta, opoziciji, koja je imala potpis većine za interpelaciju i koja je pokrenula raspravu o nepoverenju vladi, nedostajao je jedan poslanik za kvorum. Sednica je više puta odlagana da bi se pronašao Kastriot Redžepi, poslanik albanske partije Besa, od čijeg je glasa zavisila budućnost vlade. Besa je u poteri za svojim članom i poslanikom aktivirala čak i policiju, ali bezuspešno.

Redžepi se uveče oglasio na Fejsbuku porukom da je živ i zdrav i poručio da svojim nepojavljivanjem u Sobranju štiti svoju državu. Kako je rekao, on je uz Albance i građane Makedonije. Navodno ga je visoki diplomatski predstavnik jedne zemlje obavestio o činjenici da Severna Makedonija ima velike šanse da u decembru dobije datum za pristupne pregovore s EU.

„Evroatlantski integrativni procesi su moji i osnovni ciljevi Bese. Imajući u vidu aktuelnu političku situaciju, ostavku premijera Zaeva, zbog snažnih poruka od strateških partnera SAD i EU, koje su mi saopštene od visokog diplomatskog predstavnika, da u decembru postoji velika šansa da država dobije datum za početak pregovora s EU, odlučio sam da ne učestvujem na ovoj sednici Sobranja, na kojoj treba da se dovede u pitanje ovaj značajan cilj države i nacije”, napisao je Redžepi na albanskom jeziku.

Da li je Redžepi zaista poslušao glas „spoljnog faktora” ili je u igri bila čista diplomatska trgovina vlasti, koja je izlaz iz ove neugodne situacije pronašla u otmici Redžepija, kako to smatra opozicija – za sada se samo nagađa. Lider partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski posumnjao je u patriotsku iskrenost Redžepija i postavio logično pitanje zašto Redžepi nije došao i glasao za poverenje vladi.

„Ima li smisla baviti se i dalje politikom ako je ovo demokratija?”, upitao je Mickoski, koji je bio viđen za novog makedonskog premijera.

Potpredsednik partije VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolovski optužio je vlast da je pogazila demokratiju i kidnapovala poslanika da ne bi moglo da bude izglasano nepoverenje aktuelnoj vladi. Talat Džaferi, predsednik Sobranja, konstatovao je pred ponoć, i to samo pred članovima vlade (opozicija je napustila parlament), da im nije izglasano nepoverenje, jer je nedostajala potrebna parlamentarna većina.

VMRO-DPMNE je zatražio vanredne parlamentarne izbore. Lider Levice Dimitar Apasiev zatražio je da opozicija razmisli o radikalizaciji metoda, jer je demokratija paralizovana. Iz pozicije se javio Artan Grubi, zamenik premijera, generalni sekretar najveće albanske partije DUI. U pobedničkom duhu izjavio je pred novinarima:

„Građani neka budu mirni, pobedila je evroatlantska Makedonija, pobedila je napredna. Pobedila je Makedonija s dobrosusedskim odnosima. Makedonija koja je u dobrim prijateljskim odnosima sa SAD i EU, Makedonija s dobrim odnosima među zajednicama, i zahvalan sam svim koalicionim partnerima.”

Dakle, Zaev ostaje premijer. Ostaje otvoreno pitanje da li će dočekati kraj mandata. Rekonstrukcija je na pomolu. Arjanit Hodža, ministar poljoprivrede i član Bese, najavio je ostavku jer se njegova partija priklonila opoziciji u rušenju vlade Zaeva.

 

Autor Željko Šajn

 

Naslovna fotografija: Robert Atanasovski/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 13. novembar 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u