Belorusija obustavila protok nafte u Evropu, Merkelova razgovarala sa Lukašenkom

Zapadni analitičari smatraju da su Putin i Lukašenko dostigli cilj – EU, koja ne priznaje legitimitet beloruskog predsednika, morala je ipak da ostvari direktnu komunikaciju sa Minskom

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, ni posle dva razgovora nije uspela da „slomi” Vladimira Putina da iskoristi svoj autoritet i utiče na Aleksandra Lukašenka oko prebacivanja migranata na spoljne granice Evropske unije. Zbog toga je kancelarka, vrlo nevoljno, morala da stupi u kontakt sa predsednikom Belorusije, navode nemački mediji.

Angela Merkel i Aleksandar Lukašenko razgovarali su gotovo jedan sat o migrantskoj krizi.

Zapadni analitičari smatraju da su Putin i Lukašenko dostigli cilj – EU, koja ne priznaje legitimitet beloruskog predsednika, morala je ipak da ostvari direktnu komunikaciju sa Minskom, što oni tumače prvim korakom ka priznavanju Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije.

Bundestag je doneo rezoluciju o nepriznavanju izbornih predsedničkih rezultata u Belorusiji zbog navodne krađe glasova u korist Lukašenka. Međutim, Lukašenko je dobio na važnosti, a EU je opet pokazala određenu slabost, jer je pristala na rutinsku moskovsko-minsku ucenu, iako priprema rigorozne sankcije, navode svetski mediji, a prenosi Jutarnji list.

Međutim, Berlin je brzo uzvratio i zadao veliki udarac Moskvi – izdavanje upotrebne dozvole za gasovod Severni tok 2 privremeno je prekinuto, što je u Moskvi izazvalo prilično nezadovoljstvo. Moskovska berza odmah reagovala i deonice Gasproma su pale za nešto manje od dva odsto, ali su cene gasa na svetskom tržištu porasle 10 posto. Nemci su obrazložili odluku da izgradnja mora da se reorganizuje u skladu sa nemačkim zakonima.

Kako navode poznavaoci prilika, očigledno je da svi sada igraju prljavo i bez rukavica, svim raspoloživim sredstvima.

Podsećanja radi, Poljska, kao i zemlje EU, tvrde da Lukašenko namerno propušta migrante da uđu u tu zemlju članicu Unije. Sa druge strane, zvanični Minsk to demantuje i ističe da nema resurse da kontroliše toliki priliv migranata. Lukašenko je predložio da oni prevezu migrante do Nemačke kako bi se izbegla dalja eskalacija krize, što je Berlin odbio.

Na teritoriju Evropske unije, u prvih deset meseci prošle godine, probilo se oko 135 hiljada migranata iz raznih zemalja, pokazuju podaci „Fronteksa”

Poljska i Litvanija, koje su najviše na udaru, objavile su da neće primati izbjeglice koji imaju uredne beloruske turističke vize.

„Oni su turisti, a ne migranti koji stižu iz zemlje u krizi, stoga ne možemo da im pružimo azil“, kažu u Varšavi i Vilnjusu.

 

Izvor Politika, 17. novembar 2021.

 

Belorusija obustavila protok nafte u Evropu

Belorusija je najavila da su potrebne „neplanirane popravke“ na kraku naftovoda „Prijateljstvo“.

Tim naftovodom doprema se nafta iz Rusije kroz tu zemlju u brojne zemlje EU.

Najavljeno je da će „radovi na održavanju“ trajati tri dana, piše RT, a prenose Novosti.

Putin rekao šta će biti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom za EU

U današnjoj objavi ruski energetski izvozni gigant Transnjeft navodi da bi moglo doći do kratkoročnih problema u snabdevanju tim energentom.

Portparol Igor Demin kazao je novinarima da ima informacije kako će „neophodne popravke“ biti završene do vikenda.

Taj naftovod povezuje naftna polja u centralnoj Rusiji sa potrošačima u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Nemačkoj.

„Gomeltransnjeft“, koji obezbeđuje tranzit preko teritorije Belorusije, navodno je počeo radove u utorak uveče, piše RT.

Međutim, kako kažu nadležni, to neće uticati na ukupni mesečni obim isporuka, pa je Demin naglasio kako se Transnjeft nada da će obezbediti da se ispune kvote isporuka.

Da podsetimo, beloruski lider Aleksandar Lukašenko upozorio je nedavno da bi njegova zemlja mogla da prekine dotok prirodnog gasa u Centralnu i Zapadnu Evropu kao odgovor na sve jače kritike u vezi sa politikom prema ilegalnim migrantima na granici sa Poljskom.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Vasily Fedosenko

 

Izvor Novosti/B92, 17. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u