Boris Milošević u koloni pod ustaškim barjakom u Vukovaru

U povorci koja je bila duga oko 5,5 kilometara našao se i zloglasni barjak iz epohe NDH na kojem je ispisan ustaški poklič „Za dom spremni“. To očigledno nije smetalo Miloševiću

Potpredsednik vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke danas je stao pod crni ustaški barjak na kome je pisalo: Jasenovac – za dom spremni?!

Naime, Boris Milošević je danas učestvovao u Koloni sećanja u Vukovaru koju su organizovali hrvatska država i Udruženje branitelja u spomen „tridesete godišnjice od stradanja grada od agresorske JNA i srpskih paravojnih formacija“.

U povorci koja je bila duga oko 5,5 kilometara našao se i zloglasni barjak iz epohe NDH na kojem je ispisan ustaški poklič i naziv monstruoznog logora u kojem je ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

To očigledno nije smetalo Miloševiću, koji je posle ceremonije poručio da je njegovo prisustvo u koloni „korak više ka pomirenju“:

– Danas sam došao da se poklonim žrtavama i iskažem poštovanje. Nadam se i želim da danas Vukovar bude grad pijeteta, a sutra grad radosti i veselja, ljubavi svih stanovnika koji žive u Vukovaru i vole svoj grad.

Milošević je bio danas jedini srpski predstavnik u gradu na Dunavu, a pre dva dana je zajedno sa Miloradom Pupovcem odao poštu i stradalima na poljoprivrednom dobru „Ovčara“.

Ovi potezi pomenutog tandema s ogorčenjem su primljeni kod pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, pa se s pravom postavlja pitanje da li su Milošević i Pupovac, posle mazohističkih epizoda u vreme „vukovarske obljetnice“, dostojni da i dalje predstavljaju Srbe.

Inače, današnjoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, ministri, predstavnici političkih stranaka, kao i udruženja ratnih veterana, porodica stradalih. Takođe, bio je prisutan i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

 

Izvor Večernje novosti, 18. novembar 2021.

 

Kolona sećanja u Vukovaru

Na današnji dan 1991. godine Jugoslovenska narodna armija ušla je u Vukovar. I ove godine taj dan obeležen je Kolonom sećanja u tom gradu, kojoj je prisustvovao državni vrh Hrvatske.

Uprkos upozorenju vlasti da zbog pandemije koronavirusa građani ne dolaze na obeležavanje Dana sećanja u Vukovar, u povorci su učestvovali stanovnici tog grada, ali i drugih delova Hrvatske i BiH.

U tradicionalnoj Koloni sećanja bili su predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i mnogi drugi.

Na skupu u znak sećanja na vukovarske žrtve bili su i pripadnici HOS-a, koji su istakli svoje zastave sa grbom koji sadrži ustaški poklič „za dom spremni“.

Inače, hrvatski predsednik Zoran Milanović ranije je u nekoliko navrata napuštao manifestacije na kojima su se pojavljivali pripadnici HOS-a sa grbom utisnutim na majicama.

Predstavnici Srba nisu učestvovali u današnjem obeležavanju, nezadovoljni statusom koji imaju u tom gradu. Međutim, danas je, kao i prošle godine, tamo je bio i Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke, koji je i potpredsednik hrvatske vlade.

Milošević se, u izjavi za zagrebačku N1, saglasio sa ocenama da ima podela u sećanjima na žrtvu, ali da je njegov dolazak u taj grad korak da se te podele prevaziđu.

Poručio je da je došao da se pokloni žrtvama, iskaže dužno poštovanje porodicama ubijenih i nestalih.

„Nadam se i želim da Vukovar danas bude grad pijeteta, sutra grad života, radosti i veselja, ljubavi svih svojih stanovnika, i Hrvata, Srba i drugih nacionalnosti koji u njemu žive“, rekao je Milošević.

Ranije je predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio da se u Hrvatskoj i dalje, 30 godina kasnije, ratuje politikom sećanja.

Kao i prošlih godina Kolonu sećanja predvodili su vukovarski veterani i članovi porodica žrtava, ubijenih i nestalih.

Nakon dolaska na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gde je molitvu predvodio nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Juro Hranić, vence su položili i sveću upalili hrvatski zvaničnici.

Misu zadušnicu na groblju je predvodio pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Ivan Šaško.

Državni vrh je odao poštu žrtvama Ovčare, a ranije danas izaslanici hrvatskih zvaničnika odali su poštu žrtvama Škabrnje.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo tri meseca tokom 1991. godine, a potpuno je okončana mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, 15. januara 1998. godine.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/CROPIX

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u