биста Александра Невског

Otkrivena bista Aleksandra Nevskog u Beogradu

Bronzana bista ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog otkrivena je u porti crkve na Dorćolu posvećene toj velikoj istorijskoj ličnosti

U porti crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu otkrivena je bista velikom ruskom knezu, vojskovođi i svetitelju. Ceremoniji otkrivanja biste prisustvovao je gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov koji boravi u poseti Beogradu .

Reč je bronzanoj bisti, koja je poklon Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800 godina od rođenja te velike istorijske ličnosti.

Nakon liturgije u crkvi Aleksandra Nevskog i osveštenja biste, prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije, ruski vladika u oblasti Kronštata Nazarije, gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Događaju su prisustvovali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, predstavnici Grada Beograda među kojima i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, delegacija Sankt Peterburga koja boravi u poseti srpskoj prestonici…

Bronzana bista sa postamentom, koji je od granita, visoka je 3,5 metra, a teška 4,5 tone.

Na postamentu su na srpskom jeziku ugravirane reči svetog Aleksandra Nevskog: “Bog nije u snazi nego u istini“.

 

Izvor Sputnjik, 18. novembar 2021.

 

„Bog nije u snazi nego u istini“

„Bog nije u snazi nego u istini“, reči su Sv. Aleksandra Nevskog, ugravirane zlatnim slovima na njegovoj bisti otkrivenoj danas u srpskoj prestonici, gde su crkveni velikodostojnici i gradski zvaničnici Beograda i Sankt Peterburga potvrdili neraskidive veze, jedinstvo i ljubav između ruskog i srpskog naroda.

Bronzana bista ruskog kneza, vojskovođe i svetitelja Aleksandra Nevskog otkrivena je u porti crkve na Dorćolu posvećene toj velikoj istorijskoj ličnosti. Ona je poklon Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800 godina od rođenja Sv. Aleksandra Nevskog. Teška je 2,15 tona, a visoka 115 centimetara.

Neraskidive veze Rusa i Srba

Nakon liturgije u crkvi Aleksandra Nevskog i osveštenja biste, prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije, ruski episkop kronštatski Nazarije, gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Patrijarh Porfirije rekao je da je suvišno govoriti o vezama, jedinstvu i ljubavi koja postoji između Rusa i Srba i da postoje brojni razlozi i zajednička istorija koji čine jedinstveni put ruskog i srpskog naroda, kao i svih pravoslavnih Slovena.

„Te veze, to jedinstvo, ta ljubav, činjenica da smo delovi istog tela ne bi bila moguća da nas ne povezuje jedan Gospod, naš spasitelj i jedna ista vera. Sveti Aleksandar Nevski je naš najrođeniji, bližnji, jer je čovek Hristov i rođen je u ruskom narodu, ali je isto tako jednako blizak i voljen u srpskom narodu“, kazao je patrijarh Porfirije.

Gubernator Sankt Peterburga istakao je da je danas istorijski dan za pravoslavce:

„Vaša svetosti, danas ste osveštalibistu Aleksandra Nevskog. To je simbol prijateljstva, našeg duhovnog jedinstva i jedinstva između naših patrijarha. U mnogim zemljama sveta su postavljeni spomenici i postoje hramovi u čast Sv. Aleksandra Nevskog. Jedan od najlepših hramova je upravo ovde, u Beogradu“.

Sv. Aleksandar Nevski – duhovna karika

Gradonačelnik Beograda kazao je da je svaki susret s bratskim ruskim narodom praznik za one koji rade i bore se za očuvanje viševekovnih dobrih odnosa između ruskog i srpskog naroda.

„Nas vežu značajni istorijski događaji kojima se srpski narod oduvek ponosio. Ovim danom, kada otkrivamo bistu Aleksandru Nevskom u Beogradu, potvrđujemo naše neraskidive veze, pravoslavno prijateljstvo i bratstvo. Najiskrenije se nadam da će dosadašnja uspešna saradnja naša dva grada još jačati i da će nas iz dana u dan sve više ujedinjavati i podsticati da budemo dostojni naslednici naših predaka“, kazao je Radojičić.

Bista je izrađena u Krasnodarskom kraju. Autor je Anatolij Dementjev, vajar i član Saveza umetnika Rusije, koji je i autor Spomenika Puškinu na Azovu i Čehova u Tjumenskoj oblasti. Simbolično je otpremljena za Beograd iz Lavre Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, gde je i osveštana.

Inače, događaju su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, delegacija Sankt Peterburga koja boravi u trodnevnoj poseti srpskoj prestonici, kao i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predstavnici Grada Beograda među kojima i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Poseti delegacije Sankt Peterburga Beogradu prethodila je septembarska poseta beogradskih zvaničnika tom ruskom gradu, gde je potpisan Sporazum o saradnji Beograda i Sankt Peterburga.

 

Autor Stefan Đurić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Izvor Sputnjik, 18. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u