Детаљ са Параде поноса у Београду 2017. (Фото: Танјуг/Димитрије Голл)

Istraživanje: Više od dve trećine građana smatra da Zapad promoviše dekadenciju

Rezultati istraživanja ukazuju da samo 18 odsto stanovnika Srbije gleda na Evropsku uniju kao na strateškog partnera, dok je stav 55 odsto da proces integracija u EU ugrožava tradicionalne vrednosti

Više od dve trećine građana Srbije smatra da zapadne zemlje, pod velom „građanskih sloboda“, promovišu moralno koruptivni i dekadentni način života, pokazuju danas predstavljeni podaci iz izveštaja „Indeks ranjivosti – Srbija“, u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fonda.

Rezultati istraživanja, sprovedenog uz učešće više od 1.000 osoba, ukazuju da samo 18 odsto stanovnika Srbije gleda na Evropsku uniju kao na strateškog partnera, dok je stav 55 odsto da proces integracija u EU ugrožava demokratiju i tradicionalne vrednosti.

U izveštaju se ocenjuje da je među državama regiona Srbija najviše otvorena prema stranom subverzivnom uticaju i da se to odnosi na celokupno stanovništvo, bez obzira na starost, obrazovanje ili mesto stanovanja.

Uticaj Rusije se objašnjava kulturnim, verskim i istorijskim vezama, a pozitivan odnos prema Pekingu kineskim investicijama i odsustvom negativnih istorijskih iskustava.

Skoro 60 odsto stanovništva Srbije smatra da je Rusija najvažniji strateški partner Beograda.

Stav 71 odsto stanovnika Srbije je da Zapad neopravdano optužuje Moskvu za svoje probleme, dok više od 90 odsto tvrdi da Rusija ne predstavlja bilo kakvu opasnost za Srbiju.

Pored Rusije, najvažniji strateški partner Beograda je Kina, smatra 59 odsto ispitanika.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor FoNet/N1, 23. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u