Лешеви жртава логора смрти Јасеновац у реци Сави, 1945. (Фото: Wikimedia/United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije)

Leva obala Save u Beogradu poneće naziv Obala jasenovačkih žrtava

Ulice će dobiti i princeza Olivera, knez Pavle Karađorđević, car Justinijan Prvi i car Iraklije, Vladeta Jerotić...

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu Aleksandra Vučića u svojstvu građanina da se leva obala reke Save od Brankovog mosta do mosta „Gazela” nazove Obalom jasenovačkih žrtava. Vučić je u inicijativi naglasio koliko je važno da pamtimo i štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

– Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela, pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava. To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostojanstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena – deo je Vučićeve inicijative.

Članovi Komisije usvojili su inicijative Gorana Vesića, podnete u svojstvu građanina, da se u Beogradu imenuju ulice princeze Olivere, kneza Pavla Karađorđevića, cara Justinijana Prvog i cara Iraklija.

Prošla je, kako stoji u saopštenju, i inicijativa Andree Radulović, podneta u svojstvu građanke, da ulice dobiju prva žena diplomirana veterinarka Jelka Bojkić Makavejev, prva srpska pripovedačica i romansijerka Draginja Gavrilović i srpska književnica, likovna umetnica i pedagoškinja Kosara Cvetković.

Centar za razvoj Šajkaške predložio da se imenuje ulica Vožda Đorđa Stratimirovića, komandanta srpske vojske 1848. godine.

Usvojena je inicijativa Irene Arsić, da se imenuju ulice po znamenitim dubrovačkim Srbima Ivanu Stojanoviću i Nikši Gradiju, kao i inicijativa gradonačelnika Zorana Radojičića, da ulicu dobije Vladeta Jerotić, srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik, akademik.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije

 

Izvor Politika, 23. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u