Russian Defense Minister Sergei Shoigu and Chinese Defense Minister Wei Fenghe © Olga Balashova/Russian Defence Ministry Press Office/TASS

Ministri odbrane Rusije i Kine: Zajedno ćemo se suprotstaviti Americi

„Zajedno smo se suprotstavljali američkoj hegemoniji i protivimo se lažnom demokratskom režimu Sjedinjenih Američkih Država i lažnom multikulturalizmu“, poručio je kineski ministar odbrane

Sjedinjene Američke Države preduzimaju protiv Kine iste agresivne akcije u vojnoj sferi i taktiku obuzdavanja kao i protiv Rusije, rekao je ministar odbrane Kine Vej Fenhe, istakavši da će se dve zemlje zajedno suprotstaviti Vašingtonu.

Tokom radnog sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, Vej Fenhe je konstatovao da se Rusija uspešno suprotstavlja američkom pritisku, obuzdavanju i vojnim pretnjama.

„SAD takođe preduzimaju takve akcije i protiv Kine“, rekao je kineski ministar odbrane.

On je podsetio da su ove godine Rusija i Kina obeležile 20 godina od potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

„Obeležavamo i ogromnu plodnu saradnju u svim oblastima. Suočene sa sumanutim obuzdavanjem i pritiskom od strane SAD, Kina i Rusija su ujedinjene zajedno, kao velika planina. Naše prijateljstvo je neraskidivo. Zajedno smo se suprotstavljali američkoj hegemoniji i protivimo se lažnom demokratskom režimu Sjedinjenih Američkih Država i lažnom multikulturalizmu, kao i novim manifestacijama Hladnog rata u novom obliku. Na taj način smo pokazali da su naši međusobni odnosi bolji od savezničkih“, poručio je ministar odbrane Kine.

Takođe je dodao da se u potpunosti slaže sa visokom ocenom nivoa rusko-kineske saradnje u vojnoj sferi.

Produžen sporazum o obaveštavanju o lansiranju raketa

Međudržavni sporazum između Rusije i Kine o obaveštavanju o lansiranju balističkih raketa i kosmičkih raketa-nosača se produžava, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom sastanka sa kineskim kolegom.

„Koristim ovu priliku da Vam saopštim da smo završili državne procedure koje su neophodne za stupanje na snagu protokola o produžetku rusko-kineskog međudržavnog Sporazuma o obaveštavanju o lansiranju raketa i kosmičkih raketa-nosača, koji je potpisan 13. oktobra 2009. godine“, rekao je Šojgu na pregovorima koji su održani putem video konferencije.

Prema rečima ministra odbrane Rusije „dalja razmena informacija će doprineti kontinuiranoj bilateralnoj saradnji u Azijsko-pacifičkom regionu i učvršćivanju međusobnog poverenja u vojnoj oblasti“.

On je takođe naveo i da činjenica o produžetku sporazuma svedoči o visokom nivou poverenja između Rusije o Kine. Protokol je potpisan 15. decembra 2020. godine u Moskvi i Pekingu tokom video konferencije između ministara odbrane Rusije i Kine.

 

Naslovna fotografija: Olga Balashova/Russian Defence Ministry Press Office/TASS

 

Izvor Intermagazin, 24. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u