Vučić: Država će davati 300.000 za prvo dete, do 20.000 evra za prvi stan

Od januara će porodilje za prvo dete umesto dosadašnjih 100.000 dinara dobijati 300.000, a biće povećana davanja i za drugo dete. Uvode se i olakšice za studente-roditelje

Želimo i tražimo razgovore sa Prištinom na svim nivoima što više i što češće, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da će svim šefovima država i vlada poslati pismo, u kojem će tražiti objašnjenje zašto niko ne reaguje kada Aljbin Kurti pominje ujedinjenje sa Albanijom. Predsednik kaže da je sa Rusima dogovoreno da preuzmu Petrohemiju, te da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o ključnim političkim pitanjima, kao i o gasu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom obraćanja javnosti na Andrićevom vencu, rekao da je važno da se sa Prištinom razgovara o svim temama.

„Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima – što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit, da je važno da razgovaramo o svim temama, naročito o SZO, energetici, ali da razgovaramo i pokušamo da napravimo makar bilo kakvo i minimalno poverenje među nama, da ne bismo dolazili u situaciju u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana“, rekao je Vučić.

Ističe da je to zvaničan zahtev Republike Srbije, koji je preneo specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Poručio je da je Beograd uvek spreman za razgovor, te da ne prihvata tezu da je kriv za bilo šta što se odnosi na prekid dijaloga.

Napomenuo je i da će, po povratku iz Sočija, svim šefovima država i vlada uputiti pismo, u kojem će zamoliti za objašnjenje i odgovor na pitanje kako je moguće da Aljbin Kurti „svako malo, ali na vrlo jasan i precizan način“ govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem, kako oni kažu, Kosova i Albanije, a da nijedna politička institucija u Evropi na to ne reaguje.

„Sadržaće jedno prosto pitanje. Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reagujete ako bilo ko odavde govori o nekom ujedinjenju sa drugim? Po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a po kom Srbima sve zabranjeno. To ću da pitam i u zvaničnoj formi, da tražim objašnjenje od svih šefova država i vlada“, rekao je Vučić.

Napomenuo je i da Srbija takvu politiku neće voditi, jer se zalaže za poštovanje međunarodno priznatih granica.

Dogovoreno da Rusi preuzmu Petrohemiju

Vučić je, pred odlazak u Rusiju, gde će se 19. put sresti sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, izjavio da je taj susret veoma značajan za Srbiju, te da će se razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.

„Razgovaraćemo i o situaciji u regionu, želim da ga obavestim o svemu što se zbiva u razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom i šta se dešava na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se razgovarati i o svetskim temama.

„Sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kao mala zemlja, da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese“, rekao je Vučić.

Napominje da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbiji i da veruje da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmene. Ističe i da su mnogi pregovori sa ruskim partnerima već završeni, te da je dogovoreno da Rusi preuzmu Petrohemiju.

„To je velika i važna vest za radnike Petrohemije“, rekao je Vučić i istakao da Petrohemija konačno neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa da onda tri godine bude katastrofa.

„Sve zavisi od primarnog benzina. Petrohemija koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakav sporazum su Rusi“, naveo je Vučić i dodao da je taj dogovor sa Rusima postignut posle mnogo godina i muka.

Od ostalih stvari koje su već dogovorene, naveo je strateško srpsko-ruski program ekonomske saradnje od 2021-2026. godine, u različitim oblastima ekonomskog razvoja, trgovinske razmene.

Dodao je i da je potpisana prva faza TSZ centra za radiofarmaciju, u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo u ovoj oblasti, koja je, kako je naveo, veoma značajna i u medicini, imali dovoljno sposobnih i stručnih ljudi za budućnost.

„To je važno da bismo mogli da ponovo naše inženjere i stručnjake koje smo imali u Vinči za nuklearnu energije podignemo, njihovo i znanje kod mladih, kao što to radimo u veštačkoj inteligenciji i robotici“, kazao je Vučić.

Dodao je da je još mnogo sporazuma u postupku usaglašavanja, te da su tačke ključanja – prostor koji spaja inovacije, nauku, obrazovanje. Predmet razgovora je, dodaje, i vakcina sputnjik lajt.

Gas ključno pitanje, opale su nam rezerve

Vučić je rekao i da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara kubnih i da će gas biti jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa Putinom.

„Za nas je gas ključno pitanje. Mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion“, rekao je Vučić i objasnio da je to zato što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju, koja je na berzi pet puta veća od proizvodne cene u Srbiji.

To su trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebo za države u regionu.

„Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavatu u celoj Evropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu“, naveo je Vučić.

Naglasio je da samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih srednje i niže razvijenih zemalja i da im zato raste javni dug.

„Metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju“

Predsednik se osvrnuo i na proteste povodom početka izgradnje metroa u Beogradu.

„Posle 53 godine od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi“, ukazao je Vučić i istakao da će metro biti jedan od najmodernijih u Evropi.

Metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju, jer će to ulaganje povećati rast privrede, istakao je predsednik.

Vučić je istakao da se trenutno radi na izgradnji deset auto-puteva i saobraćajnica.

„Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor za izgradnju puta Požega-Boljare preko Ivanjice. To je od ključnog značaja“, rekao je Vučić.

Za prvo dete 300.000 dinara

Predsednik je najavio nove demografske mere. „Nestajemo kao nacija, nas je sve manje, to je veoma složen problem“, istakao je predsednik.

„Od 1. januara za svako prvorođeno dete država će davati 300.000 umesto sadašnjih 100 hiljada dinara“, rekao je Vučić.

Kako je ukazao, računajući i davanja gradova i opština, svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvo dete.

„Ne mislim da će se time sve rešiti, ali će se ta mera kombinovati sa drugim merama“, istakao je predsednik.

I pomoć za drugo dete biće znatno uvećana, jer je, kako je istakao, to dete neka vrsta prelomnice za ženu.

„To ćemo vas obavestiti u narednih 14 dana, ta mera biće drastično uvećana“, najavio je predsednik i dodao da će se i pomoć za treće dete povećavati.

Olakšice će biti uvedene i za studente, dodao je predsednik. „Za studente donosimo meru da, ako devojka zatrudni i rodi dete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student“, najavio je predsednik.

„Odrediće se da za obične fakultete, ako završe do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za medicinski do 28. godine. U narednih nekoliko nedelja završićemo to u Narodnoj skupštini“, najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10 i 20 hiljada evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana i napomenuo da će svojina ići na majku.

„Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju“, ukazao je predsednik.

„Posetiću Gornje Nedeljice kada država bude dobila studije“

Vučić je,upitan kada će posetiti dolinu Jadra, odnosno Gornje Nedeljice, rekao da će otići tamo kada država bude dobila studije od Rio Tinta u vezi sa pravljenjem rudnika litijuma.

Veruje da bi to moglo da bude za nekoliko meseeci, a možda i ranije.

„Uskoro dobre vesti za Fijat“

Predsednik je izjavio da uskoro očekuje dobre vesti za kragujevački „Fijat“, ali da o tome još ne može da govori.

Vučić je, upitan da li će sutra podsetiti predsednika Rusije Vladimira Putina da je pre šest ili sedam godina obećao uvoz srpskog „Fijata“ u Rusiju, rekao da se ne stidi toga što je molio Putina i za to, kao što će ga sutra moliti za gas.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vesti za Fijat, ali o tome još ne mogu da govorim i o tome će više pričati Ana Brnabić kada neke stvari budu završene, što će biti dobre vesti za kragujevačke radnike“, rekao je Vučić.

Finansijska pomoć sportskim klubovima

Vučić je najavio finansijsku pomoć svim prvoligaškim i drugoligaškim sportskim klubovima.

Ponovio je da će pre kraja godine početi izgradnja nacionalnog stadiona i ocenio da će izgradnja stadiona na području Surčina značajno promeniti ne samo taj deo grada, već Beograd i Srbiju.

Istakao je i da je novac fudbalerima koji su pobedili Portugaliju uplaćen odmah nakon što je taj uspeh postignut.

 

Izvor RTS, 24. novembar 2021.

 

Porodilje će za prvo dete dobijati 300.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere. Od januara će porodilje za prvo dete umesto dosadašnjih 100.000 dinara dobijati 300.000, a biće povećana davanja i za drugo dete. Uvode se i olakšice za studente-roditelje.

Od 1. januara za svako prvorođeno dete, država će davati 300.000 umesto sadašnjih 100.000 dinara.

Ako se uračunaju i davanja gradova i opština svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvo dete, rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

I pomoć za drugo dete biće značajno uvećana, jer je, kako je Vučić istakao, to dete neka vrsta prelomnice za ženu.

„To ćemo vas obavestiti u narednih 14 dana, ta mera biće drastično uvećana“, najavio je predsednik i dodao da će se pomoć za treće dete tek povećavati.

Roditeljski dodatak, odnosno naknada i dodatak za drugo dete trenutno iznosi nešto više od 243.000 dinara. Taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara.

I naknade za treće i četvrto dete se isplaćuju mesečno, i to na period od 10 godina: naknada za treće dete iznosi nešto više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara).

Olakšice za studente

Vučić je najavio olakšice za studente. „Za studente donosimo meru da ako devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student“, najavio je predsednik.

Odrediće se da za fakultete, osim Medicinskog, ako diplomiraju do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za Medicinski do 28. godine. U narednih nekoliko nedelja završićemo to u Narodnoj skupštini, najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10.000 i 20.000 evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

„Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju“, ukazao je predsednik.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor RTS, 24. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u