Novi soj kovida potencijalno otporan na vakcine, tržišta pala, SZO se oglasila

Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid poručio je da bi vakcine protiv virusa COVID-19 mogle biti manje efikasne protiv novoidentifikovane varijante koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu „naučni pristup zasnovan na proceni rizika”.

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj koronavirusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao „soj od interesa” ili „soj koji izaziva zabrinutost”, objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

„SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika, kada sprovode mere putovanja”, naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja i da je do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters.

Lindmajer je apelovao na ljude da nose zaštitne maske kad god je to moguće, da izbegavaju velika okupljanja, provetravaju prostorije i vode računa o higijeni ruku.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira preneo je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Širom sveta vlasti su uznemirene zbog novog soja, koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici, a EU i Velika Britanija pooštrile su kontrole na granicama u vreme kada naučnici pokušavaju da utvrde da li je ova mutacija virusa otporna na vakcine.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtevajući da izvrše „rigorozan pregled i testiranje” putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hongkonga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta „pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Epidemiolog SZO i tehnički vođa za COVID-19 Marija van Kerkov naglasila je u četvrtak da se i dalje ne zna mnogo toga u vezi sa novim sojem, ali da je poznato da on ima veliki broj mutacija.

Ukazala je da se zabrinutost javlja jer kad postoji toliko mutacija, to može da utiče na ponašanje virusa.

„Ovaj treba posmatrati, rekla bih da smo zabrinuti. Ali mislim da bi vi i želeli da budemo zabrinuti”, rekla je ona obraćajući se gledaocima događaja, koji je prenošen putem društvenih medija.

Van Kerkov je navela da je dobro da se otkrivaju novi sojevi.

„To znači da imamo uspostavljen sistem”, ocenila je van Kerkov, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 26. novembar 2021.

 

Vakcine možda nisu efikasne protiv novog soja

Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid poručio je da bi vakcine protiv COVID-19 mogle biti manje efikasne protiv novoidentifikovane varijante koronavirusa. „Ono što znamo je da ovde postoji značajan broj mutacija, možda duplo veći broj mutacija koje smo videli u varijanti Delta”, rekao je Džavid novinarima, prenosi Rojters.

Prema britanskom ministru, to ukazuje da bi ona mogla biti više zaraznija i da bi sadašnje vakcine koje imamo na raspolaganju mogle biti neefikasne.

Naučnici su upozorili da novi soj koronavirusa koji ima „ekstremno veliki broj” mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi Gardijan, javlja Tanjug.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja, a još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici i jedan slučaj u Hongkongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike, navodi britanski list.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Phil Noble

 

Izvor Politika, 26. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u