Матеуш Моравјецки

Poljska će od Nemačke tražiti 800 milijardi dolara odštete za Drugi svetski rat

Moravjecki je rekao da je potpisao dokument kojim je pokrenuto uspostavljanje specijalnog instituta čiji će zadatak biti da proceni štetu koju je nacistička Nemaka nanela Poljskoj

Varšava uspostavlja specijalni institut za istraživanje čiji će zadatak biti da prouči i proceni štetu koju je nacistička Nemačka nanela Poljskoj.

Sve to kako bi se zatražila odšteta od Berlina.

Ove informacije potvrdio je poljski premijer Mateuš Morajevcki za nemačku novinsku agenciju DPA.

On je kazao da je potpisao dokument prošle nedelje kojim je pokrenuto uspostavljanje instituta, a koji će biti nazvan po istaknutom poljskom borcu otpora Janu Karskiju.

Premijer je kazao da je „tema još uvek na stolu jer je Poljska loše tretirana i nije dobila nikakvu odštetu“.

Institut će sistematizovati razna postojeća istraživanja i insistiraće na tvrdnjama protiv Nemačke.

Moravjecki je rekao da je specijalna parlamentarna komisija formirana 2017. godine te da će ona objaviti svoje podatke kada je reč o odšteti zbog okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rada. Varšava će svoj slučaj prezentovati celom svetu.

Prema ranijim procenama baziranim na podacima iz 1946. godine, visina odštete iznosi 800 milijardi evra, no član komisije je 2019. godine rekao da bi ona mogla biti veća od 887 milijardi evra. Iste godine je Poljska obnovila pritisak na Nemačku zbog odštete, kada se obeležavala 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Varšava nije jedina koja želi odštetu od Berlina zbog ubistava i uništavanja.

Grčka je u aprilu obnovila zahtev za odštetu.

Berlin ističe i da je 1953. godine Poljska Narodna Republika potpisala odricanje od odštete s Nemačkom Demokratskom Republikom, ali poljska vlada tvrdi da je to učinjeno pod pritiskom Moskve, te da Poljska nikad nije odustala od odštete.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Pascal Rossignol/Pool

 

Izvor Klix.ba/B92, 26. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u