Amerika upozorava na mogućnost terorističkih napada na Balkanu

Zanimljivo je da je ovo upozorenje upućeno nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno troje putnika u lokalnom autobusu

Međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre u pokrajini, a iz Ambasade SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da „terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo“, prenosi Reporteri.

Zanimljivo je da se ovo upozorenje dogodilo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno troje putnika u lokalnom autobusu.

Na veb-stranici travel.state.gov se pominje i nekoliko lokacija na kojima je potreban oprez.

„Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo. Teroristi mogu da napadnu i bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, pijace/šoping centre, strukture lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne oblasti”, navode iz američke ambasade u Prištini.

Na opreznost svojim zaposlenih pozvala je i misija OEBS na Kosovu i Metohiji koja preporučuje da se ne posećuju veliki tržni centri do 30. novembra.

Neke međunarodne organizacije savetuju svoje osoblje o mogućem napadu na velike tržne centre kao što su „Aljbi Mol“ i drugi u Uroševcu.

„Preporučljivo je da ne posećujete velike tržne centre do 30. novembra. Ekstremistički „vuk samotnjak“ mogao bi da isplanira napad na jedan od tržnih centara. Lokalna policija prati osumnjičenog“, navodi se u jednom od mejlova.

Inače, ambasade na Kosovu i Metohiji obaveštavaju svoje zaposlene kad god postoje informacije o potencijalnim rizicima po njihovu bezbednost, preneo je Kosovo onlajn.

 

Naslovna fotografija: Maxim Hopman on Unsplash 

 

Izvor Sputnjik. 28. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u