Покољ у Вокиши САД

Nebojša Malić: Laži, laži me

Pokolj u Vokiši bio je toliko stravičan da su mediji znali da će početni emotivni utisak biti poguban po njihovu službenu priču, pa su, što brže, pustili laž – nema veze kakvu – da bi „zagadili“ informativnu atmosferu

Ima već više od 20 godina da se bavim analizom medija, ispočetka amaterski pa onda profesionalno. Odavno znam da je u poslu upravljanja utiscima, u šta su se mediji pretvorili, najvažnija prva informacija. Sa propagandnog stanovišta, nije važno je li nešto tačno ili nije – bitno je ko se oglasi prvi. Koliko puta smo na sopstvenoj koži osetili šta znači kada kleveta padne prva, pa se onda na njoj zasnivaju i prvi utisak i potonja politika, a ispravke (ako ih uopšte bude) nemaju nikakvog efekta?

Da sve bude još gore, prvobitna informacija može da bude i tačna, ali upravljači utiscima uvek ubace neku svoju laž kako bi joj dali odgovarajući emotivni ton. Ako događaj ne odgovara njihovoj priči, onda se „zagađuje“ emotivnom neistinom, kako bi ona odvukla pažnju.

Najnoviji primer je pokolj u američkom gradiću Vokiša (Waukesha), blizu Milvokija, gde je u nedelju jedan čovek kolima pregazio Božićnu paradu. Pet ljudi je ostalo mrtvo na mestu, a osmogodišnji dečak je preminuo dva dana posle. Ima još šezdesetak povređenih, među njima i dece. Za vozača se ispostavilo da je višestruki prestupnik (nasilnik, silovatelj, podvodač maloletnica, itd.) i crnački nacionalista, kojeg je lokalni tužilac – doveden na to mesto pomoću Soroševih para – pustio iz zatvora zarad „socijalne pravde“.

Pošto se ništa od toga ne uklapa u zvaničnu priču medijsko-demokratskog kompleksa u SAD, razni si-en-en-ovi su pustili priču da je Darel Bruks, eto, slučajno kolima naleteo na paradu, jer je kao bežao od napada nožem. Tu priču, koju je policija posle demantovala, i danas ponavljaju naivni meštani Vokiše, jer, zaboga, alternativa je da je ostrašćeni crnac napujdan medijskom histerijom namerno nasrnuo na decu.

„Eto zašto korporativni mediji požure sa dezinformacijama“, veli danas na Tviteru odličan mislilac pod nalogom Martyr Made (mučenik). „Znaju da će se laž primiti kod određenog postotka stanovnika, i zato lažu.“

„Znaju da se u narodu najviše prima početni emotivni utisak“, nastaviće on, pozivajući se na laž o šestojanuarskim neredima i navodnom ubistvu jednog policajca. Lagali su, veli, da „usade ekstremnu ozlojeđenost na samom početku, znajući da će ona ostati i posle, kada budu demantovali vest i za nju više ne bude nikakve osnove“. Tako, veli on, funkcioniše propaganda.

Kad je reč o Vokiši, na delu je isti princip, samo sa drugim predznakom. Pokolj je bio toliko stravičan da su mediji znali da će početni emotivni utisak biti poguban po njihovu službenu priču, pa su, što brže, pustili laž – nema veze kakvu – da bi „zagadili“ informativnu atmosferu, opet znajući da posle neće biti važno šta je istina.

I dalje parafraziram „mučenika“: Cilj je da se manipuliše emotivnim stanjem, u prvim trenucima kada se o nekom događaju formiraju emotivni utisci. Bilo da se fabrikuje bes lažima o ubijenom policajcu, kako bi se šestojanuarski neredi opisali kao „smrtonosni ustanak“, bilo da se stvarni bes oko bezočnog gaženja nedužnog naroda raspline pričom o, eto, jadnom crncu koji je samo bežao od žandara ili nečijeg noža.

E sad, kad meni koji se već 20+ godina bavim medijima ovo nije bilo sasvim jasno dok „mučenik“ to nije ovako lepo objasnio… kako li je tek ljudima koji samo žele da žive kako-tako normalno i da ih ne lažu kad otvore novine ili uključe televizor?

 

Autor Nebojša Malić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Jeffrey Phelps

 

Izvor Sivi soko, 24. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u