Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Vučić: Nisam potpisao Zakon o eksproprijaciji, Zakon o referendumu jesam

„Čekam mišljenja mog pravnog tima za sutra ili prekosutra, pa ću da vidim“, objasnio je on u vezi sa Zakonom o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da još nije potpisao Zakon o eksproprijaciji, jer čeka mišljenje svog pravnog tima.

„Mislim da nisam potpisao zakon, koji je za neke mnogo važan iako nemaju pojma, prave se naivni“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li je potpisao Zakon o eksproprijaciji i referendumu, preneo je Tanjug.

Što se zakona o referendumu tiče, kaže da ga je potpisao kada se vratio iz Sočija.

Dodao je da još nije potpisao carinske zakone, zakon o porezu na imovinu.

„Čekam mišljenja mog pravnog tima za sutra ili prekosutra, pa ću da vidim“, objasnio je on u vezi sa Zakonom o eksproprijaciji.

Pristojnu Srbiju pozivam na uzdržanost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas, povodom najavljenog protesta zbog napada na bageristu u Šapcu, kako je rekao, pristojnu Srbiju na uzdržanost.

„Kada organizuje većina pristojnih ljudi proteste, moja molba je da budu uzdržani i da nikada ne preduzimaju ono što manjina radi i teroriše manjinu kao što to oni čine većini”, kazao je on. Vučić je, na pitanje da prokomentariše saznanje Tanjuga da tužilaštvo u Šapcu nije tražilo pritvor za lice koje je prebilo bageristu, već mu je omogućilo da se brani sa slobode, podsetio je da je pretučen čovek koji nije kršio nijedan zakon, koji se kretao putem kojim je imao pravo da se kreće.

„Kretao se veoma sporo ne ugrožavajući nikoga, iako su oni koji su blokirali put time ugrožavali njega i ostale. Nikoga nije povredio, a izubijali su ga. On se nalazi u bolnici, reč je o gospodinu Prokiću. Nalazi se u bolnici, mislim na VMA ili u Kliničkom centru Srbije. Ima teške telesne povrede”, objasnio je on.

Vučić je povodom svih ovih događaja konstatovao da se moglo videti kako je rekao, kako za Rokfelerove pare, aludirajući na finansiranje organizatora protesta, Srbi dobijaju batine, prenosi Tanjug.

Objasnio je da tužilaštvo može da traži pritvor ili ne, ali kako će biti suđenje to je druga stvar.

Rekao je da se pritvor određuje kada postoji strah od bekstva, vršenja uticaja na svedoke ili ponavljanja dela.

Tužilaštvo, kaže, se verovatno rukovodilo time da ne postoji opasnost uticaja na svedoke jer je počinjeno delo bilo tako očigledno.

Svojom odlukom, međutim, dodaje, tužilaštvo je izazvalo bes većine naroda u Srbiji, i ponovo pozvao većinu na uzdržanost.

 

Izvor Politika, 29. novembar 2021.

 

Formulisano referendumsko pitanje

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je da pitanje na referendumu za ustavne promene glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ i taj predlog uputio Republičkoj izbornoj komisiji za mišljenje.

Članovi Odbora jednoglasno su odlučili kako bi trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu, a ponuđeni odgovori su – „Da“ i „Ne“.

Pitanje na referendumu o ustavnim promenama „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ u skladu je sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.

„Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor zaključila je Republička izborna komisija nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu“, rekla je Žarić Kovačevićeva.

Na sednici Odbora članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.

Predlozi su upućeni Narodnoj skupšitni po hitnom postupku, a sednica na čijem bi se dnevnom redu našli, trebalo bi da bude sazvana za sutra.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor FoNet/Tanjug/RTS, 29. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u