Седница Народне скупштине Србије (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Dačić raspisuje referendum o promeni Ustava Srbije

Kako je ranije najavljivao predsednik Narodne skupštine referendum će najverovatnije biti najavljen za 16. januar 2022.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

Kako je ranije najavljivao predsednik Narodne skupštine referendum će najverovatnije biti najavljen za 16. januar.

U Domu Narodne skupštine vodi se objedinjena rasprava o Predlogu akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

Sednici, koja je počela u 13 sati, prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Narodni poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije dvotrećinskom većinom usvojiti Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

„Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije“, naglasila je Maja Popović.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Ministarka Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u