Заставе Русије и Србије (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

London: Branićemo Z. Balkan i Ukrajinu od Rusije, Moskva odgovorila

„Podržavaćemo Ukrajinu i stabilnost na Zapadnom Balkanu, čuvati njihovu bezbednost i jačati njihovu ekonomsku stabilnost“, poručila je Tras. Putin je još jednom upozorio na crvene linije Moskve

Velika Britanija će štititi i podržavati stabilnost Zapadnog Balkana i Ukrajine, saopštila je britanska ministarka inostranih poslova Elizabet Tras uoči sednice šefova diplomatija država-članica NATO saveza u Rigi.

„Svaka akcija Rusije, usmerena na potkopavanje sloboda i demokratije u zemljama koji su naši partneri bila bi strateška greška. Želimo mir u kojem sloboda i demokratija ne samo opstaju već cvetaju. Sa tim ciljem ćemo biti na strani naših demokratskih partnera, suprotstavljajući se ruskoj zlonamernoj agresiji. Podržavaćemo Ukrajinu i stabilnost na Zapadnom Balkanu, čuvati njihovu bezbednost i jačati njihovu ekonomsku stabilnost“, poručila je Tras.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava” Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

S druge strane ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio je da su Sjedinjene Američke Države sa svih strana okružile Rusiju svojim vojnim bazama i stalno raspiruju histeriju na ruskim granicama.

„To što nas je Amerika opkolila svojim vojnim bazama sa svih strana su činjenice koje verovatno zna svaki đak. Stalno se raspiruje ta histerija (na granicama Rusije)”, rekao je Lavrov.

Severnoatlantska alijansa prebacuje vojnu opremu na ruske granice, izjavio je danas ministar spoljnih poslova.

„Bliže našim granicama se raspoređuju značajne jedinice i vojna tehnika zemalja NATO-a, uključujući američke i britanske jedinice. U samoj Ukrajini, na kontaktnoj liniji u Donbasu, gomila se sve više snaga i sredstava, podržanih sve većim brojem zapadnih instruktora”, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Karlosom Albertom Frankom Fransom, a prenosi RIA Novosti.

Lavrov je naveo da zapadne zemlje provociraju antiruske akcije, dok Kijev, kako tvrdi, može „upasti u vojne avanture”.

„Sve ovo stvara direktnu pretnju po bezbednost Rusije. Predsednik Putin je o tome govorio 18. novembra na proširenom kolegijumu našeg Ministarstva. I on je naglasio da nam sukobi nisu potrebni”, izjavio je Lavrov, javlja Tanjug.

Ako Zapad „ne bude u stanju da zadrži Ukrajinu, već da je, naprotiv, isprovocira”, onda će Moskva morati da preduzme neophodne mere kako bi osigurala bezbednost zemlje, naglasio je on.

Ministar je, takođe, podsetio da Zapad već dugo gura druge države da se angažuju u antiruskim poduhvatima, dok je „uvlačenje” postsovjetskih zemalja u NATO „najjasniji primer toga”.

Lavrov je dodao da su alijansa i njeni saveznici „vrlo svesni” stava Moskve prema ovim naporima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Alijansi nedavno značajno pojačali svoju vojnu aktivnost u Crnom moru.

Kako navodi Ministarstvo, SAD pokušavaju da stvore grupaciju trupa u blizini ruskih granica, a jedan od ciljeva Vašingtona je vojni razvoj Ukrajine.

Istovremeno, Kijev i zapadne države izražavaju zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih snaga na zapadne granice zemlje.

Kako je u odgovoru istakao Peskov, Moskva premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju, i to nikome ne preti i nikome ne bi trebalo da smeta.

NATO: Rusija će platiti visoku cenu ako krene na Ukrajinu

Rusija će platiti visoku cenu u slučaju vojne agresije na Ukrajinu, upozorili su danas NATO i SAD povodom, kako su rekli, gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

„Rusija će platiti skupu cenu ukoliko još jednom upotrebi silu protiv nezavisne nacije, Ukrajine”, izjavio je generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg na NATO skupu u letonskoj Rigi, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken će obavestiti njegovih 29 kolega iz NATO o obaveštajnim podacima kojim raspolažu SAD, o tome šta se dešava na istoku Ukrajine.

„Konsultovaćemo NATO saveznike i naše partnere narednih dana o tome da li ćemo preduzeti druge korake kao Alijansa, kako bismo ojačali odbranu, otpornost i kapacitete”, kazao je Blinken.

 

Izvor Politika, 30. novembar 2021.

 

Rusija: Setite se Jugoslavije

Tvrdnje o tome da prisustvo NATO-a doprinosi jačanju regionalne bezbednosti su iluzija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao odgovor na „Mitove o odnosima Rusije i Alijanse“ koje je objavio NATO.

„Treba se prisetiti posledica NATO bombardovanja Jugoslavije, uništavanja libijske državnosti. Poslednji primer je Avganistan. Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO-a u Avganistanu, zatim njihov nagli ‘beg’ nisu ostvarili nijedan od planiranih ciljeva. Situacija se samo pogoršala“, konstatuje rusko MIP.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano „testira čvrstinu“ Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.

„Pritom, naše mere reagovanja su adekvatne, srazmerne i uzdržane“, naglašava se u saopštenju.

Komentarišući tvrdnje da Moskva navodno provocira eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su akcije Rusije isključivo odbrambene prirode.

„U poslednje vreme primećujemo značajno povećanje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Učestale su posete ratnih brodova sa raketnim naoružanjem, letovi američke strateške avijacije, održavaju se velike vojne vežbe, uključujući i neplanirane. Praktično svake nedelje naša sredstva za objektivnu kontrolu identifikuju preko 50 izviđačkih aviona i bespilotnih letelica koje krstare duž naših granica“, podseća ruska strana.

Reagujući na optužbe da Rusija navodno „povećava vojno prisustvo u Ukrajini“, aludirajući na akcije Rusije na Krimu, Moskva podseća da je Krim deo Rusije, te da se ruske Oružane snage tamo nalaze na zakonitoj osnovi.

Takođe Ministarstvo konstatuje da je čitava kolektivna odbrana NATO-a koncentrisana na „istočnom krilu“.

„Očigledno Alijansa nema drugih problema. Terorizam, bezbednosne pretnje iz drugih regiona nemaju isti značaj kao opasnost koja navodno dolazi od Rusije“, navodi se u objavi.

MSP Rusije ističe da je „nekontrolisano širenje Alijanse“ praćeno razmeštanjem vojne infrastrukture na tim teritorijama, a ona se koristi za potkrepljivanje konfrontacione retorike NATO-a i „potencijalno može biti upotrebljena za brže prebacivanje teške vojne tehnike i trupa oružanih snaga – zemalja Alijanse na granice Rusije“.

„Širenje Alijanse pojačava tenzije. NATO optužuje Rusiju za vojnu aktivnost u kontakt-zonama. Ali te zone su se pojavile upravo usled širenja NATO-a“, podseća Ministarstvo.

Rusija na kraju poručuje da nije ništa učinila da pogorša odnose sa NATO-om, te da je krivica za njihovu degradaciju u potpunosti na Alijansi.

 

Izvor Sputnjik, 30. novembar 2021.

 

Putin: Ako se pređu crvene linije delovaćemo

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio danas da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene „crvene linije“ u vezi sa Ukrajinom, navodeći da će Moskva smatrati „okidačem“ razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine.

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali da želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vreme leta do Moskve biće 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju upotrebe hipersoničnog oružja. Samo zamislite to – izjavio je Putin.

Šta da radimo u takvom scenariju? Moraćemo onda da napravimo nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prete. A to možemo i sada – poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je upravo uspešno testirala hipersoničnu raketu koja će biti u upotrebi početkom nove godine i koja ima vreme leta od pet minuta i brzinu devet puta veću od brzine zvuka.

– Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti kako kod naše dve zemlje tako i kod svetske zajednice – izjavio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija ima opravdane zabrinutosti zbog, kako kaže, činjenice da se u blizini njenih granica izvode vežbe velikih razmera, uključujući i one neplanirane, kao što je nedavno bio slučaj u Crnom moru, kada su strateški bombarderi leteli 20 kilometara od ruske granice.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 30. novembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u