Stoltenberg: NATO je zabrinut zbog Dodikovih izjava

Prema njegovim rečima, NATO je zabrinut zbog „vrlo agresivne retorike“ Milorada Dodika i da „njegova vrlo zapaljiva retorika samo podriva Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne, multietničke BiH“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je u poslednje vreme u regionu Zapadnog Balkana viđen porast tenzija, uključujući na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a da će Alijansa nastaviti da promoviše bezbednost, stabilnost i saradnju u regionu.

Videli smo porast tenzija, sa agresivnijom retorikom i zastoju u reformama, kao i upliv stranih aktera koji rade na potkopavanju napretka, rekao je Stoltenberg posle sednice o Zapadnom Balkanu na ministarskom sastanku NATO u Rigi, prenela je Alijansa na svom portalu.

Sastanku u Rigi prisustvovao je i visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Stoltenberg je rekao da je Zapadni Balkan važan region za NATO i EU i da sada prisustvuju zabrinjavajućem razvoju situacije, da ih brine retorika podele u Bosni i Hercegovini i da i dalje postoje tenzije između Beograda i Prištine.

„NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu“, rekao je Stoltenberg i dodao da su se na sastanku složili o značaju prisustva NATO u regionu, uključujući misiju Kfor na Kosovu i kancelariju Alijanse u Sarajevu i Beogradu.

Rekao je da saradnja NATO sa Evropskom unijom ostaje od suštinskog značaja i da će nastaviti da rade zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama.

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava integritet BiH i ukazao da je 1990-ih NATO otišao u Bosnu i tamo „okončao brutalni etnički rat“.

„Od tada NATO je bio u Bosni radeći blisko sa Evropskom unijom“, rekao je on. Šef NATO je rekao je da su na današnjem sastanku razgovarali o značaju toga da Alijansa i EU nastave blisko da sarađuju u Bosni.

Prema njegovim rečima, NATO je zabrinut zbog „vrlo agresivne retorike“ Milorada Dodika i da „njegova vrlo zapaljiva retorika samo podriva Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne, multietničke BiH“.

„NATO će nastaviti da pruža podršku sa izgradnjom kapaciteta i primenom reformi“, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da su jedna od malobrojnih multietničkih institucija u BiH oružane snage, da su one priča uspeha za NATO, jer je Alijansa pomogla da se izgrade i obuče kao multietnička institucija.

„Učinićemo sve što možemo da sprečimo bilo šta što bi moglo to da podrije, zato što su nam potrebne multietničke institucije, državne institucije, uključujući oružane snage. Tako da ćemo biti usmereni i nastaviti da radimo sa BiH,“ rekao je Stoltenberg.

 

Naslovna fotografija: Francisco Seco/Pool via Reuters

 

Izvor Beta/NSPM, 02. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u