P. Vasiljević: Dok Srbi glancaju motke, Britanci najavljuju vojne ekspedicije u BiH i na KiM

Nije teško zaključiti da će se dobri vojnik Pič založiti jasno za konačnu nezavisnost jednostrano otcepljene i okupirane južne srpske pokrajine

U senci bučnih vesti da Srbi glancaju motke i bagere da bi se na mostovima, magistralama i auto-putevima tukli međusobno, promiče ovonedeljna informacija da je Velika Britanija odredila – specijalnog izaslanika za Balkan.

Nije poznato šta to Britanci znaju, planiraju ili u kakvoj režiji trenutno učestvuju, ali je svakako zanimljivo da u naš trusni i potpaljivi region ne šalju nekog uglađenog diplomatu u rukavicama koji se „pravi Englez“, već svog glavnog maršala ratnog vazduhoplovstva Stjuarta Piča.

I baš dok Srbi, sa puno pompe (istina, i bez kritične mase) praktično i simbolično podižu blokade i barikade sami između sebe, London nam šalje doskorašnjeg predsednika vojnog odbora NATO-a da, između ostalog, u sklopu svoje „plemenite“ misije – „podrži normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“.

Dobri vojnik Pič

Nije teško zaključiti da će se dobri vojnik Pič založiti jasno za konačnu nezavisnost jednostrano otcepljene i okupirane južne srpske pokrajine, ali je zanimljivo da Gordi albion delegira baš u ovom momentu čoveka iz vojne Alijanse koja je 1999. izvršila agresiju na Srbiju kako bi je raskomadala.

I baš dok Srbi, pred kamerama i na društvenim mrežama, kopaju rovove i oštre kuke i motike kako bi se pripremili za „odlučujuće bitke“ sami između sebe, iz Velike Britanije hitno i ofanzivno stižu novi i konkretni planovi za „rešavanje sudbine“ Bosne i Hercegovine.

Dejton 2 sa Ostrva

Interesantno je da, dok Srbi sve više žive u dva potpuno odvojena i nepomirljivo sukobljena sveta, britanski i konzervativci i laburisti, i vlast i opozicija, predlažu da se organizuje Dejton 2 za budućnost Bosne, a tako i Republike Srpske.

I dok Srbi vežbaju, uživo i onlajn, pesničenje, treniraju udarce čekićima i macolama, kako bi se međusobno oplavili od batina, London najavljuje jednostrano slanje bataljona vojnika u Bosnu i Hercegovinu kako bi se, kako poručuju, „dobronamerno“ i duboko zabrinuto – „sprečila eskalacija“.

Neodoljiva koincidencija je da svoj miroljubivi i mirotvorački angažman najavljuje baš država koja je 2015. godine podnela predlog rezolucije u UN kojom je trebalo isključivo Srbi da se okrive za rat u BiH, a Srpskoj da se udari danga – genocidne tvorevine, što je Rusija sprečila.

Barikade se dižu, granice padaju

I baš dok Srbi izbacuju raspored časova hibridnog rata – gde će i kada podići novi bedem, a Britanci ofanzivno ulaze na Balkan da „gase vatru“, gotovo nečujno je prošla ovonedeljna vest da su Albanija i lažna država Kosovo ukinuli sve „granične prelaze“ (tačnije, ukinuli su granicu između Srbije i Albanije).

A moglo bi možda da bude zanimljivo, bar kao predložak za razmišljanje, da su, baš pre tih novih konkretnih velikoalbanskih koraka, pre poslednjih najava o praktičnom ujedinjenju Kosova i Albanije, u Prištinu stigli pripadnici Prvog kraljevskog bataljona elitnih britanskih Gurki.

I dok srpski mediji urliču jedni na druge i gnevnom teledirigovanom bukom potpaljuju nekakvu novu bitku unutar same naše zemlje, nek ostane zabeleženo da je neko upozoravao i da se baš u tom momentu nešto valjalo iza brda i mora.

Kao i više puta u našoj istoriji. Baš sa Ostrva.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Naslovna fotografija: Carabo Spain from Pixabay

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u