Vučić najavio izmenu ili povlačenje Zakona o eksproprijaciji

„Potpisao sam Zakon o referendumu, on je usklađen sa Ustavom i najvišim evropskim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ga menjam. I zakon o eksproprijaciji je u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih sam kritikovao“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je meštanima Gornjih Nedeljica da bi, pre nego što bi potpisao Zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

„Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Predložiću rešenja do ponedeljka i ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio“, objasnio je Vučić, odgovarajući na pitanja meštana Gornjih Nedeljica.

Samo ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije da imate u vidu, poručio je Vučić.

Naglasio je da zakoni koji su usvojeni nemaju nikakve veze sa Rio Tintom.

„Potpisao sam zakon o referendumu, on je usklađen sa Ustavom i najvišim evropskim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ga menjam. I zakon o eksproprijaciji je u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih sam kritikovao“, rekao je predsednik.

Ukazao je da je država ispala nefer, na primer, prema Čačanima u odnosu na Kruševljane, jer je u Kruševcu plaćala kvadrat 105 dinara, a u Čačku 80 dinara.

„Ako smo dali 105 dinara za Moravski koridor u Kruševski, morali smo i u Čačku da damo istu svotu, ali smo se rukovodili zakonom, jer Poreska uprava je tako procenila. Onda razumem gnev ljudi u Čačku, koji kažu što ste davali tamo toliko, a ovde manje“, dodao je predsednik

Istakao je da se njemu u zakonu nije dopao ni rok od samo pet dana ako nekog ostavite bez lične imovine, ali je eksproprijacija, ako hitnost nalaže, potrebna mera. „Država je nastala na rudarstvu, mora da gradi puteve, ali i da plati ako uzme nešto, I država plaća i to više nego što je državna cena, iako je svima to uvek nedovoljno“, poručio je Vučić meštanima koji su danas razgovarali sa njim.

 

Izvor Tanjug/RTS, 04. decembar 2021.

 

Mali: Vlada u četvrtak o izmenama zakona

Očekujem da ćemo već na narednoj sednici Vlade u četvrtak imati izmene Zakona o eksproprijaciji, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Naglasio je da taj zakon nema veze sa kompanijom „Rio Tintom“.

Siniša Mali je rekao da je zakon u skladu s Ustavom, a da su u pitanju su neki rokovi, koji, kako je naveo, prema mišljenju predsednika (Aleksandra) Vučića, a i njihovom, daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana.

„Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. u mesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine“, rekao je Mali za TV Prva.

On je naglasio da taj zakon nema veze sa „Rio Tintom“.

„Taj zakon nema baš nikakve veze sa `Rio Tintom`. Svaki dokument koji je donet za `Rio Tinto` je daleko godinu dana od nas. To je za neke bio izgovor, da kažu: “Da, ovo je otimačina i mi zato protestujemo protiv Rio Tinta““, kazao je ministar finansija.

Mali je istakao da se „nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo“ i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.

„Shodno onome što je predsednik rekao, promenićemo par odredbi zakona. Kada se završi studija o uticaju na životnu sredinu, ako se pokaže da jalovišta neće biti u koritima reka, da nema uticaja na životnu sredinu, onda će se postaviti pitanje građanima. Ako se pokaže da je moguće, na kraju krajeva, razgovaraćemo sa građanima, neka oni sami odluče šta je za njih najbolje“, dodao je Mali.

Kazao je i da ga iznenađuju protesti koji se dešavaju u Srbiji.

„Kome odgovara ovako jako Srbija, da imamo stopu nezaposlenosti od 10,5 odsto, koliko smo imali prošlog kvartala? U okruženju, nikome. Zato imamo veći pritisak, da se Srbija vrati u prošlost“, ocenio je Mali.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u