Vulin i Patrušev dogovorili zajedničku borbu Srbije i Rusije protiv obojenih revolucija

AP je preneo i kako su pojedini mediji objavili da su Rusija i Srbija formirale „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev ocenili su u Moskvi da je u poslednjih šest meseci značajno unapređena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i organa bezbednosti Ruske Federacije.

Vulin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji, istakao je da su odnosi Srbije i Ruske Federacije na najvišem nivou, baš kao i odnosi predsednika Vučića i predsednika Putina.

Tokom trećeg sastanka ove godine koji je ministar Vulin imao sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Patruševim, srpski ministar naglasio je da predsednik Srbije Vučić vodi politiku samostalnosti i nezavisnosti i da će Srbija, dok god je on vodi, biti okrenuta saradnji sa Ruskom Federacijom, ističući da je strateško partnerstvo Srbije sa Rusijom izuzetno značajno.

Ministar Vulin je sekretaru Patruševu preneo najsrdačnije pozdrave predsednika Vučića i istakao da će Srbija ostati dosledna vojnoj neutralnosti i da nikada neće biti deo prostora za pokretanje kampanje protiv Rusije i njenog rukovodstva na čelu sa predsednikom Putinom.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti.

Srpski ministar policije je istakao da je saradnja između Srbije i Rusije na najvišem nivou zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predsednika Vučića i Putina i naglasio da Srbija izuzetno ceni gest Rusije i njenog predsednika Putina, koji je za našu državu obezbedio dovoljne količine gasa.

Ministar Vulin zahvalio se Ruskoj Federaciji na doslednom stavu i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i doslednom poštovanju i primeni Rezolucije 1244.

 

Izvor N1, 03. decembar 2021.

 

Srbija i Rusija zajedno protiv „obojenih revolucija“

Srbija i Rusija dogovorile su zajedničku borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“, koje su najviši bezbednosni zvaničnici dve zemlje opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju „slobodnih država“.

Tokom trećeg sastanka koji je ove godine imao sa Patruševim, Vulin je naglasio da predsednik Vučić vodi politiku samostalnosti i nezavisnosti i da će Srbija, dok god je on vodi, biti okrenuta saradnji sa Ruskom Federacijom, ističući da je strateško partnerstvo Srbije sa Rusijom izuzetno značajno, saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se „slobodne zemlje“ moraju tome odupreti.

O saradnji Rusije i Srbije u borbi protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“ piše i američka agencija Asošijeted pres (AP) uz podsećanje da je taj termin korišćen da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. veka koji su ponekad dovodili do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i u Aziji.

AP navodi i da je do sastanka Patruševa, najvišeg moskovskog bezbednosnog zvaničnika, i Vulina, „čvrstog proruskog političara“, došlo usred sve većeg nezadovoljstva javnosti u Srbiji autokratskom vladavinom predsednika Aleksandra Vučića.

Podseća se i da su ekološke grupe, nezadovoljne načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv široko rasprostranjenog zagađenja, bile na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Američka agencija navodi i da su Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili te proteste i naveli da ih je finansirao Zapad da bi destabilizovao zemlju.

Radna grupa protiv „obojenih revolucija“

AP je preneo i kako su pojedini mediji danas objavili da su Rusija i Srbija formirale „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, što potvrđuju i dokumenti u koje je uvid imala i redakcija N1.

Zadatak grupe je, kako saznajemo, „normativno regulisanje rada NVO i razmatranje načina suprostavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka“.

Grupa ima zadatak i da nadgleda opozicione aktiviste, nevladine organizacije i nezavisne novinare.

 

Naslovna fotografija: mup.gov.rs

 

Izvor N1/AP, 03. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u