DPS izgubila vlast u Mojkovcu i zabeležila pad podrške na Cetinju

Demokratska partija socijalista na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici izgubila ukupno oko 2.500 glasova u odnosu na izbore iz avgusta 2020. godine

Demokratska partija socijalista posle 16 godina je izgubila vlast u Mojkovcu. Značajno manje glasova imaju i na Cetinju, gde se vlast može formirati i bez te partije, dok će nastaviti da vrše vlast u Petnjici, ali i tamo beleže pad glasova. To je epilog jučerašnjih lokalnih izbora, iako je potpredsednik te partije sinoć kazao da je DPS potvrdila dominaciju.

Politički analitičar Miloš Bešić saopštio je za TVCG da je Demokratska partija socijalista na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici izgubila ukupno oko 2.500 glasova, u odnosu na izbore iz avgusta 2020.

Ipak, kako navodi Bešić većina tih glasova nije otišla partijama aktuelne vlasti već SDP-u i bliskim strankama.

„Negativni trendovi po DPS ne donose profit sadašnjoj vlasti nego donose profit SDP-u i bliskim partijama”, kazao je Bešić.

On je naveo da je DPS u tri lokalne samouprave na izborima u avgustu 2020. imao ukupno 9.998 glasova. Na jučerašnjim izborima DPS je kumulativno u te tri opštine, kako je naveo Bešić, osvojio 7.424.

„Možemo reći da je to značajan pad i očito je da te kozmetičke promene koje oni rade neće dati rezultate oni moraju nešto strateški da menjaju, ozbiljno”, poručio je Bešić.

U Mojkovcu DPS izgubio vlast

Demokratska partija socijalista izgubila je vlast u Mojkovcu nakon 16 godina, a jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić najavio je da će vlast formirati sa „tradicionalnim koalicionim partnerima“.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Liberalnom partijom (LP) osvojila 14 mandata – četiri manje nego što je samostalno osvojila na lokalnim izborima 2017.

Koalicija „Za budućnost Mojkovca”, predvođena DF-om, osvojila je sedam mandata, Demokrate četiri, Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana „Ne damo Mojkovac” i URA po dva.

Dobar rezultat SDP na Cetinju

DPS je na Cetinju osvojio 14 mandata, dva manje nego na prošlim izborima, i za formiranje vlasti će morati da traži koalicione partnere.

Da bi formirali novu vlast, potrebna im je podrška najmanje tri odbornika.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam odborničkih mesta, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) – Liberalna partija (LP) jedan mandat, dok su Socijalistička narodna partija (SNP) i lista Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora ostale bez mandata.

SNP je i na prethodnim lokalnim izborima ostao bez mandata.

U Petnjici DPS ostaje na vlasti

Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković kazao je da je na 100 odsto prebrojanih glasačkih listića Demokratska partija socijalista osvojila 17 od 31 odborničkog mesta i time sačuvala vlast.

„Stranka pravde i pomirenja osvojila je tri mandata, Socijaldemokratska partija jedan mandat, Socijaldemokrate dva mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, DPS 17 mandata, Demokrate dva mandata, SNP je bez mandata”, rekao je Duraković.

DPS će time u Petnjici nastaviti da vrši lokalnu vlast.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MediaBiro

 

Izvor Politika, 06. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u