Pope Francis delivers his speech during a meeting with authorities, at the Presidential Palace, in Athens, Saturday, Dec. 4, 2021. Pope Francis arrived to Greece Saturday for the second leg of his trip to the region with meetings in Athens aimed at bolstering recently-mended ties between the Vatican and Orthodox churches. (AP Photo/Yorgos Karahalis, Pool)

Papa Francisko se izvinio pravoslavcima

„Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika“, rekao je papa tokom posete Atini

Rimski papa Franja se tokom posete Grčkoj izvinio pravoslavacima za postupke katolika koji su postali razlog raskola između hrišćana, piše „Vatikan njuz“.

„Sa stidom priznajem da postupci i odluke (Rimokatoličke crkve) imaju malo ili nimalo zajedničkog sa Isusom i Jevanđeljem, vođeni, pre svega, željom za materijalnom koristi i vlašću oslabili su komunikaciju… Istorija ima svoju težinu i danas imam potrebu da zamolim Boga i braću i sestre za oprost za greške koje je počinilo tako mnogo katolika“, rekao je papa tokom posete Atini.

Papa Jovan Pavle Drugi se tokom posete Grčkoj 2001. godine takođe izvinio za surovost katolika prema pravoslavcima, pre svega za razaranje Konstantinopolja 1204. godine od strane Krstaša.

Prvobitni cilj pohoda trebalo je da bude Egipat, ali, krstaši su, uz pokolj i pljačku, opustošili najpre Zadar pa Carigrad i mnoge druge gradove.

Papa je doputovao u Atinu u okviru obilaska mediteranskih zemalja.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Yorgos Karahalis, Pool

 

Izvor Sputnjik, 06. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u