Viola fon Kramon: Ne postoji Srpska pravoslavna crkva

„Ne postoji 'Srpska pravoslavna crkva', to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom (Grigorijem) i bićete iznenađeni”, napisala je ona na Tviteru

Nakon što je poslanica EP Viola fon Kramon na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem u prepisci sa korisnicom te platforme iznela je i stav da „Srpska pravoslavna crkva ne postoji”.

Ona je to navela u odgovoru na komentar da je SPC proruska i da bi bilo sjajno da se to promeni. „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni”, napisala je Fon Kramonova, prenosi Tanjug. Ona je prethodno objavila da je imala „konstruktivnu i otvorenu diskusiju sa Grigorijem, episkopom Srpske pravoslavne crkve, Eparhije diseldorfske i sve Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na zapadnom Balkanu i u Nemačkoj”.

Eparhija diseldorfska i cele Nemačke Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je episkop te Eparhije Grigorije Durić primio poslanicu Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Violu fon Kramon, koju je, kako se navodi, zamolio da se založi za to da manastiru Visoki Dečani bude vraćena imovina.

„Episkop je zamolio Fon Kramonovu da sa kolegama evroparlamentarcima uloži napore kako bi privremene vlasti u Prištini sprovele odluku sopstvenog Ustavnog suda iz 2016. godine, čime bi Visoki Dečani povratili skoro 24 hektara manastirske zemlje”, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

 

Naslovna fotografija: eparhija-nemacka.com

 

Izvor Politika, 07. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u