Tribina: Republika Srpska u petak odlučuje da li će je biti

„Predstojeća posebna sednica Narodne skupštine u Banjaluci, o vraćanju entitetskih nadležnosti, za RS ima istorijski značaj... Srpska odlučuje da li će živeti punim ustavnim kapacitetom ili je neće biti”, rekao je Kecmanović

Tribina „Republika Srpska: vraćanje otetih ustavnih nadležnosti” održna je danas u Beogradu, a njeni učesnici – istaknute diplomate, profesori i analitičari ocenili su da je 10. decembar, kada će sednica Skupštine RS biti posvećena vraćanju enitetskih nadležnosti, „Dan D i istorijski dan za RS”.

„Predstojeća posebna sednica Narodne skupštine u Banjaluci, o vraćanju entitetskih nadležnosti, za RS ima istorijski značaj… Srpska odlučuje da li će živeti punim ustavnim kapacitetom ili je neće biti”, rekao je politikolog Nenad Kecmanović.

Na tribini na kojoj su govorili i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, diplomate Darko Tanasković i Vladislav Jovanović i, između ostalih, i šef predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, Kecmanović je podsetio da je RS sve osporeno, pa i ime.

Zato je naglasio da je to zasedanje Skupštine Dan D za RS.

Cicović je izjavio da do potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH nije postojala.

„Važno je na početku svakog razmatranja o stanju u BiH podsetiti na činjenicu da je BiH državna zajednica nastala u Dejtonu i da do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo nikakve države BiH u sadašnjim okvirima, jer je do Dejtona to bila teritorija nastala razbijanjem SFRJ”, rekao je on.

Dodao je da je važno reći i da BiH nema ustavno-pravni kontinuitet jer je Ustav BiH deo međunarodnog pravnog dokumenta, a ne proizvod političkog i institucionalnog dogovaranja i usaglašavanja i proglašenja u organima BiH.

Budućnost BiH i za Srbe, i za Bošnjake, i za Hrvate moguća je samo u doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma – Aneksa 4 Ustava BiH, rekao je on na toj tročasovnoj tribini, prenosi Tanjug.

Prema rečima Cicovića, inicijativa Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini je put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost RS u takvoj BiH.

Naglasio je da su hrabrost i istrajnost člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, „uz savršene liderske sposobnosti, doveli prvo do stvaranja uslova u kojima je postalo moguće to predložiti, a potom i mobilisati srpsku političku i narodnu snagu da istraju u nameri vraćanja oduzetih nadležnosti RS”.

Cicović je dodao da su nenadležni organi proteklih 26 godina svojim odlukama menjali ustavnu strukturu BiH, prenoseći nadležnosti sa RS na nivo BiH.

„Republika Srpska želi BiH sastavljenu od dva entiteta – RS i Federacije BiH, želi BiH mira i saradnje, ravnopravnosti i slobode, što je moguće samo povratkom na izvorni Dejtonski sporazum”, rekao je on i istakao da je važno da je Srbija jaka i stabilna, a da je jednako važno svesrpsko jedinstvo, jer je ovaj posao najviši nivo narodnog i državnog interesa i samo jedinstveni i sabrani možemo sačuvati RS.

Dilomata Jovanović naveo je da se poslednji uzburkani politički razvoj u BiH mora posmatrati u trouglu BiH-Srbija-KiM.

„Dejtonski sporazum je namerno, kao jedino moguće prihvatljivo rešenje za tri nepomirljivo sukobljena naroda, stvorio BiH kao labavu uniju dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je on.

Jovanović je ocenio da će javni pro-bošnjački stavovi, zbog očigledne anahronosti, imati u procesu stabilizovanja BiH sve manje podršku svojih zapdnih prijatelja, uključujući i Tursku, zbog širih i ekonomskih i geopolitčkih interesa na Balkanu.

Profesor i diplomata Darko Tanasković kaže da će pravno i politikološki biti zanimljivo analizirati primenjeni mehanizam prokrijumčarenih i proizvoljnih odluka, njihovog nametanja i kažnjavanja nepoćudnih, kojim bi se jedna postkonfliktna i potencijalno „prokonfliktna” dvoentitetska i tronacionalna državna zajednica prevela u unitarnu državu.

Naglasio je da je najvažnije da se taj proces zaustavi, i njegovi učinci preispitaju i do moguće mere legalnim putem ponište.

„U protivnom, dejtonska BiH nema izgledniju perspektivu, a BiH kao država nikakvu”, rekao je Tanasković.

 

Naslovna fotografija: presscentar.uns.org.rs

 

Izvor Politika, 07. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u