Прва седница актуелне Владе Србије, Београд, 29. октобар 2020. (Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић)

Zakon o eksproprijaciji će biti povučen, Zakon o referendumu izmenjen

Kako je saopšteno iz Vlade, napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti – učiniće to uz široku javnu debatu

Vlada Srbije donela je danas odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini vratio na odlučivanje predsednik države Aleksandar Vučić.

Kako je saopšteno iz Vlade, napraviće analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti – učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, javlja Beta.

Na današnjoj sednici je predloženo Narodnoj skupštini da izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade, ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor Politika, 08. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u