Skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju nadležnosti

Zaključcima o prenosu nadležnosti predviđeno je da se zakoni i drugi propisi kojima je preneta nadležnost sa Republike Srpske na BiH neće primenjivati na teritoriji RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Zaključcima o prenosu nadležnosti predviđeno je da se zakoni i drugi propisi kojima je preneta nadležnost sa Republike Srpske na BiH neće primenjivati na teritoriji RS.

Radi se o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i oblasti odbrane i bezbednosti.

Skupština je zadužila Vladu da u roku od šest meseci uputi na razmatranje zakone koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS po povratku nadležnosti.

Takođe, Skupština je zadužila Vladu da u koordinaciji sa predsednicom RS pripremi tekst Ustava RS kojim će se vratiti sve nadležnosti Srpske, izuzimajući one koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini.

Prenos nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost od 30. oktobra 2003. godine kojom je nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike preneta na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovom odlukom na teritoriji Srpske zakoni o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodeli prihoda, o Upravi za indirektno oporezivanje, o postupku indirektnog oporezivanja, o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, o porezu na dodatu vrednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske.

Nadležnosti u pravosudnim institucijama

Narodna skupština Republike Srpske povukla je saglasnost iz 2004. godine o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

Narodna skupština RS zadužila je Vladu Srpske da u roku do šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, dok se taj zakon BiH neće primenjivati od dana kada bude usvojen zakon RS.

Nadležnosti u oblasti odbrane i bezbednosti

Narodna skupština Republike Srpske povukla je odluku iz 2005. godine o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH.

Vlada RS u roku od šest meseci treba da predloži Skupštini zakone o odbrani i bezbednosti, a kada oni budu usvojeni, prestaće da se primenjuju Zakon o odbrani BiH , Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH i Zakon o Agenciji za istrage i zaštitu BiH, prenosi RTRS.

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2021.

 

Posebna sednica Skupštine RS

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenetih na nivo Bosne i Hercegovine održava se u Banjaluci. Poslanici raspravljaju o vraćanju nadležnosti u oblasti bezbednosti, pravosuđa i indirektnog oporezivanja. Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik je u jednočasovnom obraćanju poslanicima poručio da je više nego ikada potreban razum da današnje stanje ne ode u sukobe koji ništa ne rešavaju.

Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske raspravlja se o vraćanju nadležnosti koje su tokom godina prenete na Bosnu i Hercegovinu.

Od ukupno 140 nadležnosti, u fokusu su one u oblasti bezbednosti, pravosuđa i indirektnog oporezivanja.

Pred poslanicima je i Deklaracija o ustavnim principima, kojom se nalaže Vladi da pripremi izmene Ustava, kojima će potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu pripadaju Bosni i Hercegovini.

Poslanicima se najpre obratio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Upravo on je prethodnih meseci najavljivao prenos nadležnosti sa BiH na RS, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nemetnuo zakon kojim je zabranjeno negiranje genocida u BiH.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je u svom obraćanju poslanicima NS RS da je Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i uspostavljanja postojeće BiH u kontinuitetu bila izložena različitim izazovima i pritiscima, ali da nema nameru da uzurpira bilo šta što po Ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti.

„Nijedna aktivnost institucija Republike Srpske ne izlazi i neće izlaziti iz ustavnog okvira, niti će ugroziti Ustavom predviđenu raspodelu nadležnosti“, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše predstavničko telo, pravo mesto da se još jednom istakne da na političkoj agendi u Srpskoj ne postoji nikakav rat ili secesija.

„Naša jedina platforma delovanja jeste zaštita ustavnopravnog položaja Republike Srpske, onako kako je on predviđen Dejtonskim sporazumom i njegovim Aneksom 4 i otvaranje mogućnosti za konačno iskrene i partnerske odnose sa političkim predstavnicima drugih naroda. Cenimo da bi ovo služilo očuvanju i ozdravljenju BiH“, rekla je.

Cvijanović smatra da je to „preko potrebno jer je već godinama na sceni jednostrano, lobističko i advokatsko delovanje pojedinih međunarodnih faktora isključivo u korist jednog konstitutivnog naroda čiji politički predstavnici, sve dok imaju takve advokate na svojoj strani, odbijaju mogućnost bilo kakvog dijaloga sa političkim predstavnicima druga dva naroda o svim pitanjima ključnim za sudbinu BiH“.

Podsetila je da je poziv za razgovore upućen, između ostalog, i na osnovu zaključaka Narodne skupštine, ali i na druge načine, te da su takvi pozivi redovno ignorisani.

„Ali, mi i dalje pozivamo na razgovore i nastavićemo to da radimo, jer multietnička zemlja, koja nije u stanju da odgovori potrebama svih, nije u stanju da postane uspešna“, navela je predsednica.

„Republika Srpska počinje proces povratka kući“

Savetnik srpskog člana Predsedništva Radovan Kovačević rekao je za RTS da RS započinje proces povratka kući i svemu onome što joj po Ustavu i po Dejtonskom sporazumu pripada.

„Republika Srpska nije nikakav destruktivac, niti faktor nestabilnosti i neko ko izaziva krizu. Ono što je izazvalo krizu je da je jedan stranac došao i pokušao da nametne zakon, odnosno pokušaj zakona, za koji je u Skupštini RS već rečeno da ne može biti na snazi u RS“, rekao je Kovačević.

On kaže da se ništa ne isprobava, već započinje proces kojim se RS vraćaju prava koja joj po Ustavu pripadaju.

„Dajemo rok od šest meseci“

„Nama su preko 140 puta nametane nadležnosti koje nisu po Ustavu BiH. Dajemo rok od šest meseci kako bi pripremili zakonsku regulativu za sve te nadležnosti koje vraćamo, kako bi prestale nadležnosti koje su nametnute, a nisu po ustavu BiH“, rekao je Kovačević.

Savetnik srpskog člana Predsedništva kaže da se time štite interesi RS i njenih građana.

„Ne možete da donesete zakone i da napravite haos, ne može ništa preko noći, već sve mora da se radi studiozno kako ne bismo došli u situaciju da neka prava građana u praksi budu ugrožena, otuda rok od šest meseci. Ništa ovo o čemu govorimo nije u suprotnosti ni sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS. Visoki predstavnici nisu imali ovlašćenja da menjaju zakone i ustave. S druge strane, u Skupštini RS se nalaze legitimni predstavnici koje su izabrali građani i koji imaju prava da se bave ovim pitanjima“, naglasio je Kovačević.

Današnjoj sednici neće prisustvovati predstavnici Kancelarije visokog predstavnika uprkos tome što su se najavili.

Naime, kako je objasnio potpredsednik parlamenta, to nije bila molba već naredbodavni zahtev institucije koju Banjaluka ne priznaje. Sednici će, sa druge strane, prisustvovati predstavnici delegacije EU u BiH.

Dodik: Više nego ikada potreban razum da se ne ode u sukobe

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik je u jednočasovnom obraćanju poslanicima Narodne skupštine poručio da je više nego ikada potreban razum da današnje stanje ne ode u sukobe koji ništa ne rešavaju.

Dodik je rekao da je ključna odredba Ustava BiH koja kaže da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito definisana u Ustavu BiH pripadaju entitetima, i rekao da je ovo osnova za inicijativu o vraćanju nadležnosti na nivo entiteta.

Dodik je rekao da formiranje Oružanih snaga BiH nije urađeno na ustavan način, te da su jedine ustavne vojne formacije entitetske vojske. Ako ne dođe do dogovora, kako je rekao, treba ponovo razmotriti uvođenje Vojske RS, prenele su Nezavisne novine.

 

Izvor Nezavisne/RTRS/RTS, 10. decembar 2021.

 

Kancelarija besna jer je isključena sa sednice

Kancelarija takozvanog visokog predstavnika u BiH uputila je pismo potpredsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Denisu Šuliću u kojem stoji da je njegov stav o neprisustvu predstavnika te kancelarije na posebnoj sednici neprihvatljiva.

Pismo je potpisala zamenica visokog predstavnika u BiH i šefica kabineta Kristijana Šmita u Banjaluci Marian Berec.

„Ovo je jasno nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Verujem da ćete ispoštovati svoju obavezu iz Dejtonskog sporazuma i osigurati nesmetan rad predstavnika OHR-a na današnjoj sednici u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma“, stoji u pismu, preneo je sarajevski portal Kliks.

Šulić je juče rekao da smatra da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira s Narodnom skupštinom Republike Srpske.

„S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik pa samim tim ni njegova kancelarija, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti“, saopštio je juče Šulić.

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2021.

 

Dodik: Častan i važan dan za Republiku Srpsku

Ovo je častan i važan dan za Republiku Srpsku, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

– Ova sjednica Skupštine je danas važna, ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom želimo nazad – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je potrebna snažna skupštinska većina za donošenje ovakvih odluka i da to predstavlja trenutak usvajanja slobode.

On je rekao da oni koji odgovaraju narodu i statusu Republike Srpske od ovih politika ne mogu odustati.

– Samo naivni koji nemaju vremena da stanu, da se bore, mogu da prihvate takva kretanja – rekao je Dodik i dodao da ove politike nisu protiv Bošnjaka i Hrvata.

On je poručio da želi ono što je najbolje za Republiku Srpsku, te da Srpska ima pravo da vrati otete nadležnosti.

– Nemamo pravo na drugačije ponašanje, moramo vratiti naše nadležnosti. Nema opravdanja i ovo će pokazati može li BiH opstati ili ne. Ja vjerujem da ne može – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nije izolacionista, te da radi odgovorno i ozbiljno za bolju budućnost Republike Srpske, ističući njen slobodarski karakter.

Poručio je da građani nemaju razloga razloga za brigu, jer Republika Srpska neće preduzeti vojne mjere te da će se uvijek boriti političkim sredstima.

Dodik je istakao potrebu da se povuče saglasnost sa Oružanih snaga, navodeći da se postavlja se pitanje zbog čega su one tu.

 

Izvor RTRS, 10. decembar 2021.

 

„Skupština RS otvoreno ne poštuje Dejton“

Potez Narodne skupštine bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska da ne dozvoli predstavnicima Kancelarije visokog predstavnika (OHR) prisustvovanje na sjednici u petak, 10. decembra predstavlja „otvoreno nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, kazali su za Radio Slobodna Evropa iz OHR-a.

„Sve strane imaju obavezu u potpunosti poštovati Opšti okvirni sporazum za mir. Kancelarija visokog predstavnika zahtijeva da Narodna skupština Republike Srpske poštuje mandat OHR-a“, poručili su iz OHR-a.

Reakcija je uslijedila nakon što predstavnicima OHR-a potpredsjednik Skupštine RS-a Denis Šulić nije dozvolio da prisustvuju posebnoj sjednici Skupštine na kojoj se raspravlja o tzv. povlačenju i prenošenju nadležnosti s državnog na entitetski ili nivo Republike Srpske.

Riječ je o nadležnostima kojima su ili formirane ili podignute na državni nivo oblasti pravosuđa, vojske, bezbednosti i poreskog sistema. Republika Srpska sada želi vratiti ove nadležnosti na entitetski nivo iako Ustav BiH ne daje mogućnost za tako nešto.

Denis Šulić je u vezi sa zahtjevom OHR-a u četvrtak, 9. decembra, kazao:

„OHR se obratio naredbodavnim zahtjevom da će oni prisustvovati sjednici Narodne skupštine RS, iako nisu dobili poziv za tu sjednicu. Narodna skupština RS od marta 2020. godine ne poziva spoljne saradnike zbog epidemioloških mjera. To je jedan razlog što nismo pozvali nikoga na ovu sjednicu, a drugi je taj što OHR za nas više ne postoji, visoki predstavnik ne postoji“, rekao je Šulić.

U petak je Šulić na svom Tviter nalogu izvijestio o pismu koje je dobio iz OHR-a, odnosno kancelarije u Banjaluci, u kojem zamjenica visokog predstavnika Marian Berec od njega traži da poštuje Dejtonski sporazum.

Sjednica Skupštine jedan je od poteza koje su povukli političari iz RS-a nakon što je zakonom u BiH zabranjeno negiranje genocida.

Političari iz RS ne prihvataju ovaj zakon, koji je nametnuo bivši viski predstavnik u BiH Valentin Incko, te su zbog svega toga započeli blokadu rada državnih institucija BiH.

Naknadno je Skupština RS-a usvojila zakon kojim se izmjene i dopune Krivičnog zakona koje je donio Incko proglašavaju neprimjenjivim na teritoriji entiteta RS.

Političari iz RS-a ne prihvataju ni izbor aktuelnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, jer Ruska Federacija nije podržala izbor Nijemca na ovo mjesto.

Šmita su u maju 2021. imenovali ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC), a na prijedlog Njemačke.

Dužnost je preuzeo početkom avgusta 2021. godine.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 10. decembar 2021.

 

Dodik: Srpska se vraća sebi

Cilj Republike Srpske je da se vrati sebi putem legitimnih odluka Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Republika Srpska ima snage da se bori za vraćanje svojih nadležnosti prenesenih na nivo BiH – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je njegov cilj, i kao lidera SNSD-a, bio da sve srpske političare pozove na dijalog o ovim pitanjima, a ne da trpi lažne optužbe da politika Srpske može izazvati ratne sukobe i da je isključivo ona prenosila nadležnosti.

Podsjetio je da je SDS prihvatio ranije ukidanje Vojske Srpske i tadašnju reformu odbrane.

Dodik je rekao da Srpska stabilna i da izvršava sve svoje obaveze, a ne da je u krizi, kako tvrdi opozicija.

Naveo je da opozicija, nažalost, uporno potvrđuje ono što pojedini zapadni političari govore, a to je da su uspjeli da razbiju jedinstvenu odbranu Srpske o čemu je ranije postojao sporazum lidera partija.

On je ocijenio da se opozicija ponaša probosanski, o čemu govori i stav SDS-ovog Mirka Šarovića koji kaže da Srpska za ovo nema snage.

– Ko je on da o tome govori? Nije tačno da Srpska nema snage! Ima snage! Nije tačno da nije sve dogovoreno između nas i naših nekih prijatelja. Za to postoji podrška, o tome se ne priča. Ali dovoljno sam i dalje samouvjeren u ovo što radimo – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Izvor RTRS, 10. decembar 2021.

 

Poslanici opozicionih stranaka napustili sednicu

Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su posebnu sjednicu parlamenta o vraćanju nadležnosti prenesenih na BiH i neće učestvovati u glasanju, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– Nećemo dati legitimitet ovome što radi Milorad Dodik i njegova koalicija – rekao je Šarović novinarima u Narodnoj skupštini Srpske.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić kaže da nema jedinstva kada je riječ o današnjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske.

– Da su željeli da postignu jedinstvo prije posebne sjednice bio bi postignut dogovor sa opozicijom – smatra Nešić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da se današnja sjednica parlamenta Srpske održava u predizborne svrhe.

– Ovo će imati određene ekonomske posljedice – rekao je Borenović.

Predsjenik SPS-a Goran Selak rekao je da želi jaku i stabilnu Republiku Srpsku u finansijskom i institucionalnom smislu.

– Prioritet je bio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine o statusu boraca Vojske Republike Srpske – rekao je Selak novinarima u parlamentu Republike Srpske.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Al Jazeera Balkans

 

Izvor Srna/RTRS, 10. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u