Vulin predao Moskvi tajne snimke ruskih opozicionara, oglasio se i Hodorkovski

„Srpska tajna policija, ispostavilo se, snima razgovore ruskih aktivista i propušta ih u FSB. Istorija ne uči, ali Hag čeka“, napisao je Hodorkovski na Tviteru

Ministar policije Aleksandar Vulin u maju ove godine sastao se sa sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolajem Patruševim, kome je predao snimke Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Ranije je objavljena informacija da su Rusija i Srbija u tajnosti formirali zajedničku radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija, čiji je zadatak da guši masovne demonstracije građana. Pored toga, zajedničko tijelo srpske i ruske vlasti trebalo bi da vrši nadzor nad opozicionim liderima, nezavisnim medijima i organizacijama civilnog sektora.

Sumnje da postoji zajednička koordinacija vlasti u Rusiji i Srbiji oko suzbijanja masovnih demonstracija i da se razmjenjuju iskustva na ovu temu dodatno su podgrijane nakon sastanka koji je Vulin imao sa Patruševim uoči posljednjeg protesta u subotu.

Da su “obojene revolucije” tema njihovih razgovora, moglo se pročitati u zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon nedavne posjete Vulina Moskvi.

U njemu je, između ostalog, pisalo da je na njihovom sastanku “istaknuto da su ‘obojene revolucije’ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije”.

Konstatovano je takođe da se “slobodne zemlje moraju tome oduprijeti”.

Prema nekim informacijama, pomenuta Radna grupa za borbu protiv obojene revolucije postojala je i sredinom prošle godine, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca napravila spisak poznatih novinara, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

U maju sastanak koji je rezultirao hapšenjem opozicionara

Na sastanku koji su Vulin i Patrušev održali krajem maja, ministar policije je, kako saznaje Nova.rs, predao zvaničniku iz Moskve snimke sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, koje je napravila BIA, a na kojima su zapisi razgovora opozicionara Andreja Pivovarova i Vladimira Kara-Murza.

Ubrzo nakon sastanka, objavljena je vijest da je Pivovarov uhapšen tako što je izveden iz aviona u Sankt Peterburgu i sada mu prijeti kazna do šest godina zatvora zbog „učestvovanja u radu u nepoželjnoj organizaciji“.

Informaciju o hapšenju Pivovarova objavio je upravo Kara-Murza, tvrdeći da su predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko „bukvalno blizanci“.

Kara-Murza se oglasio zbog informacija da je ministar policije Vulin dostavio Patruševu snimke njegovih razgovora sa Pivovarovim, rekavši da je dirljiva spremnost srpskih vlasti da „stanu na zadnje noge pred velikog brata iz Kremlja“.

Nedavno je srpski ministar ponovo posjetio Moskvu. Vulin i Patrušev su nakon sastanka najavili stvaranje zajedničke „radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija“, čiji će zadaci biti sprečavanje demonstracija i stalno praćenje opozicionih aktivista, nevladinih organizacija i nezavisnih novinara.

„Dirljiva je spremnost aktuelnih srpskih vlasti da stanu na zadnje noge pred velikog brata iz Kremlja. Sada je jasno o kakvoj su ‘bezbjednosnoj saradnji’ Patrušev i Vulin govorili na sastanku sredinom maja, na kom su prenijeti transkripti prisluškivanih razgovora“, napisao je on u svom autorskom tekstu.

Ovim povodom oglasio se i Mihail Hodorkovski, kritičar Kremlja i bivši naftni tajkun.

„Srpska tajna policija, ispostavilo se, snima razgovore ruskih aktivista i propušta ih u FSB (Federalnoj službi bezbednosti prim. aut). Istorija ne uči, ali Hag čeka“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

I dok je kompletna demokratska javnost u Rusiji zgoržena saznanjem da srpska vlast potkazuje ruske opozicionare kako bi zadržala blagonaklonost Moskve, ministar policije Aleksandar Vulin se ne izjašnjava ovim povodom.

 

Izvor Vijesti, 08. decembar 2021.

 

Šormaz: Vulin da snosi posledice

Poslanik SNS Dragan Šormaz izjavio je da policija nije dobro reagovala na blokadama koje su u Srbiji organizovane poslednje dve subote i da bi resorni ministar Aleksandar Vulin trebalo zbog toga da snosi posledice. On je rekao da bi Vulin trebalo da snosi odgovornost i za navodni dogovor sa ruskim službama bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija. Šormaz kaže i da se ne oseća poniženo odlukom predsednika da Zakon o eksproprijaciji bude povučen, pošto su za isti zakon glasali poslanici SNS. Šormaz kaže da on nije ni glasao za taj zakon i da tokom glasanja namerno nije bio u sali.

On za N1 ističe da nije glasao ni za Zakon o eksproprijaciji ni za Zakon o vodama, a da je oba ta zakona predsednik vratio nazad. „Nisam javno rekao da se ne slažem. Nisam učestvovao u raspravi, sklonio sam se od toga“, rekao je Šormaz.

Negirao je da se plaši da kaže šta misli i dodao da to potvrđuje činjenica da je on jedini koji kaže da Srbija treba da postane član NATO. „Nisam hteo da zbunjujem druge poslanike, ima dosta mladih, neka iskuse neke stvari kao ja pre 20 godina“, kaže.

„Nisam to uradio i neka bude da sam ja kriv“, naglasio je Šormaz.

„Možda sam postao umoran, problem je što se zalažem za instituciju narodnog poslanika i Narodne skupštine, za institucije u Srbiji… Ja sam jednom prilikom nedavno u Skupštini, a nadležni ministar bio je Selaković, rekao da neću odustati od toga da Vlada podnese izveštaj kada se završi pandemija kolike su donacije bile i koji su troškovi, jer svi pogrešno misle da su najveće donacije bile kineske“, rekao je poslanik SNS.

Upitan kako sada reaguje pošto je predsednik Vučić prvo rekao da ulica neće vladati Srbijom, a onda vladajuća stranka s njim na čelu povlači zakon, Šormaz kaže:

„Svaka medalja ima dve strane – ako gledamo organizaciju Kreni-promeni, njihova dva zahteva su bila vrlo racionalna, ispostavilo se da su bili u pravu. Tome i služi civilni sektor. I ja sam predsednik jedne NVO… Civilni sektor je potreban kao korektivni faktor koji može da pomogne institucijama“, istakao je poslanik SNS.

Na pitanje da li je ulica pobedila, Šormaz odgovara:

„Nije pobedila ulica, već je jedna NVO dala do znanja institucijama da nisu u pravu po pitanju nekih rešenja u ta dva zakona“.

Upitan zašto SNS dopušta da se građani sukobljavaju sa građanima močugama, Šormaz kaže da se, da je on ministar policije, ništa od toga ne bi dogodilo.

Kaže i da je odmah reagovao pošto je ministar Vulin najavio da će policija primenjivati nasilje – i u tvitu mu poručio da policija može samo da primenjuje silu, nakon čega je ministar menjao izjavu.

„Policija nije reagovala dobro na ova dva skupa i ministar policije treba da snosi posledice“, rekao je Šormaz i dodao da nije dobro bilo prebacivanje žene preko ograde autoputa, da je tu u pitanju prekomerna upotreba sile, ali i da je činjenica da je „ona načinila krivično delo“.

„Policajka je trebalo da joj priđe, ne policajac, stavi joj lisice, odveze maricom u stanicu policije i tamo joj napiše krivičnu prijavu“, rekao je on.

Istakao je i da ne zna ko su batinaši koji su izlazili iz Škoda da napadaju demonstrante.

„Ne znam čije su Škode, motke ni mladići, ali to nam nije trebalo. Ta slika i slika žene koja je prebačena preko ograde kanalisale su određeno nezadovoljstvo i oni kojima se nije bavila organizacija Kreni-promeni, već drugi koji se nakačili na njihove proteste, iskoristili su to protiv nas i to nam nije trebalo – iz toga se sastoji greška ministra policije“, rekao je Šormaz.

Šormaz je istakao i da se protivi zabrani rada kompaniji Rio Tinto u Srbiji jer imamo međunarodni ugovor sa njima, iako nije reč o ugovoru o eksploataciji. „Rio Tinto imao ogromne troškove, kupio je dosta zemlje, dobrovoljno su ljudi prodali zemlju“, rekao je Šormaz.

Kaže i da je greška u komunikaciji jer ni Rio Tinto ni vlada nisu obrazložili važnost tog projekta građanima.

„Litijum je potreban, to je nafta 21. veka i Srbija mora da ga eksploatiše“, rekao je Šormaz.

Upitan šta misli povodom informacije da je ministar policije Vulin sklopio nekakav dogovor sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije i da je predao snimke BIA sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu kao i o dogovoru službi bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija, Šormaz je rekao da o tome ništa ne zna i da je to demantovao i predsednik Vučić.

„Očigledno da je to ministar Vulin radio na svoju ruku, čim je stavio to na sajt. I šta znači dogovor – nema ugovora, nema sporazuma“, rekao je Šormaz.

„To ne postoji, ubeđen sam, možda je to nečija želja, volja, kao što je Bokan izašao da priča gluposti o Rumunima i Vulin priča o policijskom nasilju. Meni se čini da neko to namerno radi da bi predsednik Vučić bio prikazan ka dikator, tiranin, kao Lukašenko i da oni koji to rade, rade u dogovoru s Moskvom da bi se destabilizovala Srbija“, dodao je poslanik SNS.

„Vulin, mislim da na svoju ruku radi s Rusijom. Ako je to tačno i za to treba da snosi posledice. Ja sam samo video snimak da jedu neke hlepčiće i salate. Nisam čuo šta razgovaraju i video sam saopštenje koje nije dobro“, rekao je Šormaz.

 

Naslovna fotografija: mup.gov.rs

 

Izvor N1, 08. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u