Заставе Русије и Сједињених Америчких Држава (Фото: Anton Novoderzhkin/TASS)

G. Mirzajan: Senatori u SAD zagovaraju preventivni nuklearni udar na Rusiju

Ambasada Rusije u Vašingtonu je ovakve izjave već nazvala „neodgovornim“ i podsetila Amerikance da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika

Preventivni nuklearni udar po Rusiji na Zapadu više nije suluda fantazija autora jeftine literature.

Takve avanturističke predloge pojedini američki političari „izbacuju“ gotovo svakodnevno.

Zašto je intenzitet besa prema Rusiji u SAD dostigao taj nivo – i kako je to povezano sa situacijom oko Ukrajine?

„Imali smo zle kraljeve. Imali smo idiotske kraljeve. Ali se ne sećam da smo ikada bili prokleti pojavom zlih idiota u ulozi kraljeva”. Ova fraza junaka „Igre prestola“ Tiriona Lanistera sada se u potpunosti može primeniti na značajan deo američkog spoljnopolitičkog establišmenta.

Njihov zlobni odnos prema Rusiji kombinovan je sa nerazumevanjem američkih nacionalnih interesa.

Želja da na bilo koji način „unište Kartaginu“ nadmašuje shvatanje da je Americi u njenom sadašnjem stanju potrebna ruska Kartagina (uništenje bi zahtevalo previše resursa) kao celina. Ako ne baš kao prijateljska, a ono – kao neutralna.

Uostalom, kineski Atila već skuplja trupe kako bi izazvao američki Rim.

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden to razume.

Bar je u leto 2021. u Ženevi predložio da se zaustavi eskalacija bilateralnih odnosa, a u decembru održao još jedan samit sa ruskim predsednikom o tome kako zaustavljanje eskalacije pretvoriti u deeskalaciju.

Tačan sadržaj njihovog poslednjeg sastanka je nepoznat, ali se po indirektnim indicijama može zaključiti da su strane postigle neku vrstu dogovora.

Konkretno: SAD priznaju zabrinutost Rusije zbog širenja NATO i planiraju da organizuju samit na kome će učestvovati Moskva, Vašington i „neke od zemalja članica Alijanse“.

Taj samit može biti i najkonstruktivniji (ako Bajden želi da se završi uspešno) ili najdestruktivniji (ako mu je potreban samit radi samita).

Konstruktivne snage u SAD podržale su ishod samita i Bajdenov kurs deeskalacije.

„Nećemo dobiti ništa od vojne konfrontacije sa Rusijom, ali možemo mnogo da izgubimo“, ocenio je poznati američki TV voditelj Taker Karlson.

Međutim, te snage su u manjini – pa, bar u informativnom prostoru.

Bajdenovo ponašanje na video-samitu sa Putinom značajan deo američkih političara, eksperata i novinara – kako iz redova republikanaca, tako i iz redova demokrata – nije razumeo, čak je i neprijateljski dočekao.

Ti ljudi veruju da će diplomatski ustupci koje je Bajden učinio Putinu dovesti ne do kompromisa sa Moskvom, već navesti Putina da svoje navodno destruktivne ciljeve (agresija na Ukrajinu, suprotstavljanje NATO-u) postigne diplomatskim putem.

Stoga su američki mediji počeli da objavljuju naslove u stilu „Kako Putin koristi Bajdena da Rusiju ponovo učini velikom”.

Ukazuje se da je Bajden u pregovorima sa Vladimirom Putinom trebalo da pokaže snagu i odlučnost, da opseda i zastraši ruskog predsednika – a da je on, umesto toga, zapravo pomogao Putinu da poveća uticaj Moskve na zemlje postsovjetskog prostora.

Prema rečima senatora Teda Kruza, puštanje u rad Severnog toka 2 omogućiće Rusiji da „tenkovima uđe u predgrađa Kijeva“.

Kruz tvrdi, inače, da je samo strah od prekida tranzita gasa kroz ukrajinski GTS sprečio Putina da pokuša da zauzme celu Ukrajinu još 2014. godine.

„Šta će se desiti ako ne odbranimo Ukrajinu? – Taker Karlson je postavio pitanje senatoru iz Ajove Džoniju Ernstu, koji se takođe aktivno zalaže za maksimalnu moguću pomoć Kijevu. – Šta, zar će deca u De Mojnu (glavni grad Ajove) govoriti ruski?“

Senator Kruz ima odgovor na ovo pitanje. On uverava da će Putinovo zauzimanje Ukrajine biti korak ka pretvaranju Rusije u supersilu, koja će ponovo – kao pre pola veka – pretiti uništenjem SAD.

„Ako Džo Bajden ne promeni svoj kurs, onda će dokumenti – kad sa njih bude skinuta tajnost – pokazati da je velika verovatnoća da će Rusija u narednih 90 dana napasti Ukrajinu i preduzeti kritičan korak ka ponovnom formiranju Sovjetskog Saveza“, rekao je senator Kruz.

Neki u SAD, međutim,već prelaze granice ne prosto razumnog, već – bezbednog.

Republikanski senatori Rodžer Viker i Džim Inhof zatražili su da Vašington „dramatično poveća pomoć Ukrajini – oružjem, logistikom, čak i američkim vojnim jedinicama“.

Viker predlaže i da SAD ne isključuju mogućnost preventivnog nuklearnog udara po Rusiji!

Ambasada Rusije u Vašingtonu je ovakve izjave već nazvala „neodgovornim“ i podsetila Amerikance da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika.

Takva upozorenja mogu naterati i uračunljive idiote da dođu sebi.

A zle idiote u ulozi senatora, nažalost, ništa ne interesuje…

 

Autor Gevorg Mirzajan

 

Naslovna fotografija: Anton Novoderzhkin/TASS

 

Izvor Fakti, 14. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u