Аналена Бербок

Prvi potez „zelene“ ministarke u Nemačkoj: Udar na Moskvu i Banjaluku

„Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcepljenja su neprihvatljivi. Po meni to znači da bi sada trebalo postojeći režim sankcija primeniti i protiv gospodina Dodika“, izjavila je Analena Berbok

Već na početku briselskog samita šefova diplomatija EU nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Moskvu da bi napad na Ukrajinu imao teške posledice. A nije po dobru spomenula ni Dodika.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcepljenja su neprihvatljivi. Prema meni to znači da bi sada trebalo postojeći režim sankcija primeniti i protiv gospodina Dodika“, izjavila je Analena Berbok, nova nemačka ministarka spoljnih poslova posle susreta šefova diplomatija Evropske unije u Briselu.

Na sarajevskom portalu klix.ba objavljena je i izjava Milorada Dodika: „Ako Nemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je – preterali ste“.

Rusija kao problem

Bosna i Hercegovina nije ni izdaleka najveći problem kojim su se bavili šefovi diplomatija zemalja članica EU. Nemačka šefica diplomatije uputila je upozorenje Rusiji da će, ukoliko zvanična Moskva bude delovala protiv Ukrajine, biti suočena s teškim diplomatskim i ekonomskim posledicama i dodala da su se oko toga složili svi ministri spoljnih poslova u Briselu, te da za njih suverenost Ukrajine ni na koji način nije upitna.

Ministarka Berbok je za Drugi program nemačke televizije (ZDF) u nedelju (12.12.) ponovila stav nove nemačke vlade da za Severni tok 2 važe pravne odredbe Evropske unije, sa kojima projekat još uvek nije usklađen, pa ne može ni dobiti upotrebnu dozvolu.

Bojkot Olimpijskih igara?

Inače, Analena Berbok je u ponedeljak (13.12.) izjavila u Briselu da je na samitu diplomata u Briselu bilo reči i o mogućem diplomatskom bojkotu zimske olimpijade u Pekingu, koja se održava februara ove godine. Ona je rekla da o tome postoje različiti stavovi i da se radi na tome da se što više zemalja okupi oko jedne linije, pošto je svima zajednička briga za ljudska prava.

Evropska unija je već donela odluku da se uvedu sankcije ključnim ljudima ruske plaćeničke paravojne formacije „Vagner“. Njeni specijalci su učestvovali u borbama na istoku Ukrajine i u Siriji, a Brisel ih optužuje za teška kršenja ljudskih prava i ciljana ubistva.

Sankcije za „vagnerovce“

Sada su svi značajni „vagnerovci“, njih osam, kao i tri kompanije koje posluju s njima, stavljeni na spisak osoba i firmi kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, a čija se imovina na teritoriji Unije zamrzava. Niti firme niti pojedinci iz Evropske unije ne smeju poslovati sa ljudima koji su na spisku.

Jedan od najpoznatijih ljudi na spisku je Dmitrij Utkin, osnivač „Vagnera“ – njegova sklonost ka muzici nemačkog kompozitora Riharda Vagnera bila je razlog da nazove svoju grupu tako.

Jedan diplomata je za AFP rekao da je „Vagner“ privatna vojna kompanija, koju angažuju da bi potkopavali bezbednost u Evropi i trećim zemljama u evropskom susedstvu, pre svega u Africi.

Eksperti nazivaju formaciju „Vagner“ „ruskom armijom iz senke“, dok Kremlj odbacuje svaku umešanost u poslove te vojne grupe – privatne armije su prema ruskom zakonu zabranjene. Oficijelno tumačenje je da se radi o firmi iz oblasti zaštite. Ipak, njeni pripadnici vežbaju na zemljištu koje pripada vojnoj tajnoj službi, a na ratištima znaju da rukuju složenim vojnim sistemima, što baš i nije kvalifikacija telohranitelja.

Ima naznaka da bi „Vagner“ mogao biti angažovan i u Maliju, gde su već prisutne francuske i nemačke trupe, pa bi to bila još jedna vrela geopolitička tačka, posle Ukrajine i Sirije, gde bi se na terenu drastično razmimoišli interesi Zapada i Rusije, i gde bi se naoružani Rusi mogli naći naspram naoružanih zapadnih vojnika.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gonzalo Fuentes/Pool

 

Izvor Dojče vele, 14. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u