Заставице Немачке и Русије (Фото: Anton Novoderezhkin/TASS)

Dojče vele: Nove diplomatske varnice između Berlina i Moskve

Nakon presude u slučaju za ubistvo koje se 2019. dogodilo u parku Tirgarten u Berlinu, nemačka vlada proglasila je dvojicu službenika ruske ambasade u Nemačkoj „nepoželjnim“

Nemačko-ruski odnosi ponovo su usijani nakon presude na suđenju za ubistvo u berlinskom parku Tirgarten. Berlin je dvojicu ruskih diplomata proglasio „nepoželjnim“, a Moskva najavljuje kontramere.

Nakon presude u slučaju za ubistvo koje se 2019. dogodilo u parku Tirgarten u Berlinu, nemačka vlada proglasila je dvojicu službenika ruske ambasade u Nemačkoj „nepoželjnim“. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok to je saopštila ruskom ambasadoru u Berlinu Sergeju Nečajevu. Nakon takve odluke sledi proterivanje tih diplomata.

Apelacioni sud u Berlinu prethodno je optuženog, 56-ogodišnjeg Rusa Vadima K, proglasio krivim i osudio na doživotnu zatvorsku kaznu. Sudije su se tako složile sa tvrdnjom Saveznog tužilaštva da je ubistvo Zelimkana Kangošvilija 2019. izvršeno u ime ruskih „vladinih agencija“. Predsedavajući sudija ocenio je da je to akt „državnog terorizma“. Presuda još nije pravosnažna i moguća je njena revizija.

Naručeni ubica na optuženičkoj klupi

Pre više od dve godine, 23. avgusta 2019, gruzijski državljanin čečenskog porekla Zelimkan Kangošvili ubijen je u podne, usred bela dana, u parku Tirgarten u berlinskoj četvrti Moabit. Kangošvili se borio na strani pobunjenika protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu i u Rusiji je bio klasifikovan kao terorista. I sam predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nazvao je ga „banditom“ i „ubicom“.

Kangošvili je za dlaku izbegao pokušaj atentata u gruzijskoj prestonici Tbilisiju, a potom je, preko Ukrajine i Poljske, uspeo da pobegne u Nemačku i nastanio se u Berlinu pod imenom Tornike K.

Istog dana kada se dogodilo ubistvo, berlinska policija uhapsila je glavnog osumnjičenog, Rusa koji se predstavljao kao Vadim S. Ubrzo se pojavila sumnja da to možda nije njegov pravi identitet. Istraživači britanske internet-platforme „Belingket“, zajedno sa ruskim i nemačkim kolegama, uspeli su da otkriju da je reč o Vadimu K, čoveku s brojnim vezama sa ruskim tajnim službama. Jedan čovek iz „Belingketa“ se i pojavio u procesu kao ključni svedok. U jesen je još jedan važan svedok, rođak optuženog iz Ukrajine, potvrdio da se radi o Vadimu K.

„Teško kršenje nemačkih zakona“

Sud je utvrdio da je ubistvo „izvršeno po nalogu vladinih agencija u Ruskoj Federaciji“, istakla je Analena Berbok. To je, ocenjuje ministarka, „ozbiljno kršenje nemačkih zakona i suvereniteta Savezne Republike Nemačke“.

Dan pre izricanja presude, šefica nemačke diplomatije razgovarala je telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, gde je potvrdila da „želi otvorenu i iskrenu razmenu“ sa Rusijom. „Ona se mora odvijati na osnovu međunarodnog prava i međusobnog poštovanja“, naglasila je političarka Zelenih.

Jasno je, kako je istakla, da dela poput ubistva u parku Tirgarten teško opterećuju tu razmjenu. „Savezna vlada će učiniti sve što je neophodno da osigura bezbednost u našoj zemlji i poštovanje našeg pravnog sistema“, rekla je Berbok.

Čeka se odgovor Moskve

Ruski ambasador Nečajev najavio je da će Moskva reagovati na novonastalu situaciju, ali nije izneo nikakve detalje. „Reč je o očigledno neprijateljskom aktu koji neće ostati bez odgovora“, rekao je on. „Ni vreme izricanja presude nije odabrano slučajno. Očigledno je da nekome u interesu da se dijalog između Rusije i nove nemačke vlade od početka zaseni.“

Što se tiče presude, ona, prema ruskom ambasadoru, „nije objektivna, politički je motivisana i ozbiljno opterećujuća za ionako teške nemačko-ruske odnose“. Optužbu da je Ruska Federacija umešana u taj čin on je ocenio kao „apsurdnu“.

Nemačka je već nakon prvih rezultata istrage u ovom slučaju proterala dvojicu službenika ruske ambasade, a Rusija je tada reagovala proterivanjem dvojice nemačkih diplomata. Sada se čeka naredni potez Moskve.

 

Izvor Dojče vele, 16. decembar 2021.

 

Rusija: Proterivanje diplomata je politički nalog

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da proglašavanje ruskih diplomata personama non grata nema nikakve veze sa „slučajem Hangošvili“, što je, kako ističu, dobro poznato nemačkim vlastima. Dok nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da je odluka bila ispravna, Moskva sprema uzvratne mere.

U Ministarstvu su dodali da je presuda neobjektivna i da ima karakter političkog naloga i podvukli da odlučno odbacuju nerealne optužbe da su u ubistvo Hagošvilija umešane državne strukture.

Podsetimo, zvanični Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata. Kao razlog proterivanja naveden je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine što je, prema tvrdnjama Berlina, teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta budući da je sud utvrdio da je ubistvo izvedeno prema nalogu države.

„Odlučno odbacujemo neosnovane i potpuno nerealne optužbe o umešanosti ruskih državnih struktura u ubistvo militanta Zelimhana Hangošvilija koji je živeo u Nemačkoj. Optužbe su konstruisane pomoću stranih obaveštajnih službi i struktura koje su sa njima povezane“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako je ranije rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, Moskva će uskoro obavestiti Berlin o recipročnim merama koje će preduzeti nakon što je Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata. Ona je i dodala da će to biti simetrične i apsolutno adekvatne mere.

Nemački kancelar: Proterivanje je pravilna odluka

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Berlina bila ispravna.

„Presuda koja je doneta za ubistvo u parku Tirgarten je jasan pokazatelj da se dogodilo nešto loše“, izjavio je Šolc pre samita lidera EU u Briselu.

Reakcije na ovu odluku je imao i Kremlj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Moskva kategorički nije saglasna sa presudom i njenom formulacijom i dodao da je reč o neprijatnoj epizodi i da se neće odraziti na odnose dve zemlje.

Podsetimo, državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili učestvovao je u planiranju i pripremi terorističkog napada u Beslanu i eksploziji voza u moskovskom metrou između stanica „Avtozavodska“ i „Pavelecka“ 2004. godine.

Inače, u Berlinu je završeno suđenje ruskom državljaninu Vadimu Sokolovu, koji je proglašen krivim za ubistvo Hangošvilija. Zbog ovog zločina Sokolov je dobio doživotnu kaznu zatvora.

 

Naslovna fotografija: Anton Novoderezhkin/TASS

 

Izvor Sputnjik, 16. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u