RT na nemačkom jeziku se emituje iz Srbije, REM dao dozvolu

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljeno je da je 6. decembra ove godine izdata dozvola za emitovanje programa u kablu mediju RT auf Deutsch (RT DE; RT na nemačkom)

Jutjub je blokirao kanal RT DE na dan kada je počelo emitovanje programa, saopšteno je na Telegram kanalu televizije RT. Kasnije je saopšteno da je kanal uklonjen zbog „zaobilaženja ranije nametnutih ograničenja“.

„Jutjub je blokirao novi kanal RT DE – RT auf Sendung. To se dogodilo na dan pokretanja TV emitovanja na nemačkom jeziku. Na (Jutjub) kanalu je emitovan program uživo. Utvrđujemo razloge“, navodi se u saopštenju.

Kasnije se oglasila i pres-služba „Jutjuba“ sa objašnjenjem zašto su uklonili kanal.

„Kanal RT DE uklonjen je sa Jutjuba u septembru zbog kršenja naših uslova korišćenja. Ako je kanal uklonjen, vlasnik kanala ne može koristiti, posedovati ili praviti bilo kakve druge kanale na Jutjubu. Zato je kanal RT auf Sendung takođe uklonjen zbog kršenja uslova korišćenja Jutjuba, tačnije zbog zaobilaženja ranije nametnutih ograničenja“, navodi se u saopštenju.

Ranije je televizija RT, pozivajući se na glavnu urednicu Margaritu Simonjan saopštila da pokreće novi informativni kanal na nemačkom sa emitovanjem 24-časovnog programa – RT DE. Studiji kanala nalaze se u Moskvi i Berlinu, a emitovaće vesti, tok-šou emisije i dokumentarne filmove.

U avgustu je Luksemburg zvanično odbio da izda licencu za emitovanje RT DE. Luksemburg se pozivao na „informacije i analizu nemačkih vlasti“. U septembru je Jutjub trajno obrisao dva kanala RT DE zbog „kršenja pravila zajednice“. Pritom, prema podacima „Tubular labs“, bio je na četvrtom mestu po uticaju među medijima na nemačkom jeziku.

 

Izvor Sputnjik, 16. decembar 2021.

 

„REM nezakonito dao dozvolu za emitovanje ruskom mediju“

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljeno je da je 6. decembra ove godine izdata dozvola za emitovanje programa u kablu mediju RT auf Deutsch (RT DE; RT na nemačkom).

Desilo se to nekako baš pred lansiranje informativnog 24-časovnog kanala za nemačko govorno područje pod istim skraćenim nazivom (RT DE) koje je za danas na svom sajtu najavio RT (nekadašnji Russia Today), koji je u vlasništvu ruske državne kompanije TV Novosti.

RT je još ranije najavio da, pored programa koji se već emituje onlajn, u decembru namerava da pokrene emitovanje programa preko satelita.

Međutim, nekoliko sati nakon početka emitovanja, RT-ov Jutjub kanal na nemačkom jeziku RT auf Sendung (srp. RT uživo) uklonjen je danas zbog kršenja pravila te platforme za deljenje video-sadržaja. Program se ipak može pratiti na sajtu RT na nemačkom jeziku.

Zaobilaženje nemačkih propisa uz pomoć Srbije

Informacija o izdavanju dozvole kablovskom kanalu na nemačkom jeziku na sajtu REM-a govori da je odluka o izdavanju dozvole doneta 6. decembra, kada je Savet REM-a održao svoju 408. vanrednu sednicu. Ta tačka, međutim, ne nalazi se u objavljenom dnevnom redu.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za Cenzolovku da je ta tačka naknadno uvrštena u dnevni red i da je za izdavanje dozvole glasalo osam članova Saveta, dok je ona jedina bila protiv.

„Kako se može videti iz njihovog zahteva, koji pledira na hitno rešavanje, u pitanju je ruski medij, sa sedištem u Rusiji, gde se nalazi i većina zaposlenih i odakle će biti emitovan program. Nameravaju da emituju program u Srbiji, ali i van Srbije“, navodi Popović naglašavajući da je odluka Saveta REM-a nezakonita.

Ona objašnjava da se dozvola za emitovanje izdaje fizičkom ili pravnom licu koje je u nadležnosti Republike Srbije (čl. 79 Zakona o elektronskim medijima), što sa RT DE nije slučaj. Dalje, sporno je i to što program neće biti emitovan na srpskom jeziku, što je, kako navodi, preduslov za dobijanje dozvole za emitovanje.

Zahtev ruske strane poziva se na Evropsku konvenciju o prekograničnim televizijama, navodi Judita Popović, iz čega proizlazi namera ruskog medija da preko Srbije, a koristeći praksu prekograničnog reemitovanja programa, dospe na druga tržišta. Rusija inače još nije ratifikovala Evropsku konvenciju, i u tom smislu Srbija se namestila kao zgodan partner za zaobilaženje nemačkih propisa.

Dozvola koja je izdata televiziji RT DE važi od 6. decembra ove godine do 6. decembra 2029.

Kao pružalac medijske usluge navedena je Nezavisna neprofitna organizacija TV Novosti, Moskva-Rusija, čiji je RT sastavni deo. Odlukom tadašnjeg premijera Vladimira Putina, 2008. godine TV Novosti su svrstane na listu ruskih organizacija od strateške važnosti za državu.

Iako je dozvola izdata u Srbiji, RT auf Deutsch nema ovde registrovanu ispostavu, te je za sedište navedena adresa u Moskvi, a kao ovlašćeno lice za zastupanje naveden je Aleksej Nikolov (generalni direktor i izvršni urednik RT), dok je kao glavni i odgovorni urednik navedena Margarita Simonjan, koja je i glavna i odgovorna urednica RT.

Za adresu elektronske pošte naveden je mejl Ljubinke Milinčić, glavne urednice Sputnjika na srpskom, koji je u vlasništvu takođe medijske državne firme Rossiya Segodnya. Glavna urednica i u toj kući je Margarita Simonjan.

Cenzolovka je poslala pitanja na mejl adresu Ljubinke Milinčić u vezi sa dobijanjem dozvole za emitovanje RT DE u Srbiji i ambicijama novog kanala na nemačkom jeziku.

A što ne traže dozvolu direktno od Nemačke?

RT je još letos pokušao da u Luksemburgu ishoduje dozvolu za emitovanje programa za nemačko tržište, ali su bili odbijeni uz obrazloženje da „pružalac medijskih usluga ima sedište u Nemačkoj (RT DE Productions GmbH, prim. aut.), a značajan deo osoblja kome je povereno pružanje audio-vizuelnih medijskih usluga ima sedište u Berlinu, TV program podleže nemačkoj jurisdikciji“.

Zašto RT ne traži dozvolu direktno od Nemačke? Jer bi ih, sva je prilika, odbili. Iz Medijskog zavoda Berlin-Brandeburg (MABB) ranije je nemačkim medijima rečeno da je MABB po saznanju za planove RT-a u Nemačkoj pisao emiteru i skrenuo mu pažnju da princip distance od države važi za sve oblike emitovanja. Drugim rečima, licenca se ne može dati državnim emiterima, što RT de fakto jeste.

Današnje uklanjanje RT-ovog kanala na nemačkom sa Jutjuba pak nema veze s ovim načelom. Tako je barem saopšteno.

Na sajtu RT na engleskom jeziku navedeno je da je Gugl, kao vlasnik Jutjuba, saopštio da je kanal na nemačkom uklonjen jer je njegovo kreiranje prekršilo raniju zabranu uvedenu tom mediju.

Jutjub je krajem septembra uklonio dva kanala RT-a na nemačkom jeziku s obrazloženjem da krše politiku zabrane širenja dezinformacija o virusu COVID-19.

Najnovije uklanjanje RT-ovog kanala na nemačkom, kako prenosi sajt RT na engleskom jeziku, posledica je zabrane koju RT ima na pokretanje i upravljanje novim Jutjub kanalima.

Najavljujući početak emitovanja programa na nemačkom, RT je saopštio da će, osim preko satelita, taj program biti moguće pratiti i onlajn, preko društvenih mreža, te preko RT aplikacija na smart televizorima, kao i preko njihovih aplikacija za telefone. Najavljena je i mogućnost praćenja programa i preko drugih platformi.

 

Autor Denis Kolundžija

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/SNA

 

Izvor Cenzolovka, 16. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u