Russian Foreign Ministry © Valeriy Sharifulin/TASS

Rusija objavila detalje Putinove ponude NATO-u za trajno regulisanje odnosa

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse na zapadnim granicama Rusije.

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.

Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.

Ukrajina ne sme u NATO

Rusija predlaže Alijansi da se obaveže da Ukrajinu neće ubaciti u savez, kao ni druge bivše sovjetske republike.

Takođe, predlaže i da NATO odustane od vođenja bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i u Zakavkazju.

Pored toga, Rusija predlaže i da se postigne dogovor da Moskva i NATO zajednički rade na sprečavanju incidenata u regionu Crnog i Baltičkog mora, kako u vodama tako i na nebu.

– Ugovorom bi se Rusija i članice Alijanse obavezale da jedni druge neće smatrati protivnicima. Dokumenta će podržavati dijalog i sarađivati po pitanju uspostavljanja mehanizama kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti na Crnom i Baltičkom moru – navodi se u objavi ruskog spoljnopolitičkog resora.

Dodaje se i da Moskva poziva SAD i ostale članice Alijanse da se veoma ozbiljno odnose prema ovim predlozima, imajući u vidu da je situacija na međunarodnoj areni veoma „naelektrisana“.

 

Naslovna fotografija: Valeriy Sharifulin/TASS

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 17. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u