Šta su bošnjački generali radili u Predsedništvu BiH

Galijašević je sastanak razumeo kao pretnju ratom, izrečenu pod krovom zajedničkih institucija, gde je nedavno pojedincima silno zasmetala harmonika

„Stavljamo se na raspolaganje institucijama BiH”, poručili su bošnjački generali, koje su početkom sedmice u Predsedništvu BiH ugostili Šefik Džaferović i Željko Komšić, na sastanku na kojem je razgovarano o aktuelnim bezbednosnim i političkim izazovima u vezi s „pretnjama i unilateralnim postupcima iz RS”.

Političke vođe u BiH ne pokazuju signale i ne iznose predloge iz kojih bi se moglo naslutiti da se iz postojeće krize traži izlaz. Naprotiv, potezi i poruke koji od njih dolaze za analitičare su pre nagoveštaj da se pozicije sve dublje ukopavaju. Ruka koju je pružila Srpska, ponovo tražeći razgovor s partnerima u FBiH, ostala je da visi u vazduhu, kažu naši sagovornici.

„Bošnjački generali pod krovom najvišeg organa BiH kažu da se stavljaju na raspolaganje za odbranu zemlje. Taj sastanak nije samo otimanje i prisvajanje zajedničkih organa, već nagoveštaj vojne opcije kao odgovor na jednu političku inicijativu koja se vodi u Skupštini RS. To nije ništa drugo do poziv na mobilizaciju, kroz tobož ponudu svojih ’dobrih’ usluga. Koje druge usluge mogu da ponude generali?”, komentariše za Politiku Dževad Galijašević, stručnjak za oblast bezbednosti.

Kao odgovor na aktivnosti RS, koja pravnim putem planira da vrati nadležnosti što su joj „antiustavno” uzete, političari u Sarajevu neprestano ističu sukobe kao mogućnost rešenja. Izetbegovićeva stranka poziva i na okupljanje probosanskih stranaka u odbrani BiH, uz napomenu da one u parlamentu imaju 60 odsto ruku, to jest da su većina u odnosu na druga dva naroda. U razgovoru dva člana Predsedništva BiH s predstavnicima Udruženja generala BiH (koje okuplja samo bošnjačke komandante) istaknuto je da odgovor na bezbednosnu pretnju „u prvoj fazi” mora biti institucionalne prirode, uz stavljanje naglaska na obaveze institucija međunarodne zajednice po Dejtonskom sporazumu.

Galijašević je, pak, sastanak razumeo kao pretnju ratom, izrečenu pod krovom zajedničkih institucija, gde je nedavno pojedincima silno zasmetala harmonika.

„Kao da je pitanje patriotizma vlasništvo samo jednog naroda i jedne religije. Pet bošnjačkih generala, koje je predvodio Rizvo Pleh, neko ko je bio zamenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (generalštaba). Dakle, reč je o čoveku koji jako dobro zna kakva je uloga zajedničkih institucija. Oni su ušli pod krov zajedničkih institucija, a među njima nije bilo ni Srba ni Hrvata”, primetio je Galijašević.

Generali su, prenose mediji, naglasili nužnost da sve probosanski orijentisane snage „uspostave patriotsko i političko jedinstvo”. Sastanku su prisustvovali predsednik Udruženja general Rizvo Pleh, te članovi – generali Vahid Karavelić, Ismet Hadžić, Sulejman Vranj, Nedžad Ajnadžić i Sadik Klinić. Izetbegovićeva stranka takođe je saopštila da je začuđena neadekvatnom reakcijom međunarodnih predstavnika u vezi s aktuelnim dešavanjima u RS.

S druge strane, iz Srpske se insistira na razgovoru kako bi se došlo do rešenja za probleme koji su, kako veruju u Banjaluci, nastali neadekvatnim intervencijama u Dejtonski sporazum, koje su unele pometnju kad je reč o ingerencija i time dovele BiH do nemogućnosti da funkcioniše. Zvaničnici RS, kako su sami naveli, obavili su u vezi s tim desetine sastanaka s liderima u svetu, kako bi im objasnili da Srpska poštuje Ustav BiH i Dejtonski sporazum, te da ukažu na to da se po ideologiji koju zastupa Sarajevo kao jedini uspešan reformski cilj smatra onaj koji vodi ka centralizaciji.

„Zaista bespotrebno dizanje tenzija i od generala i od ovog radikalnog dvojca, od kojih jedan nije čak ni legitiman. Zamislite da se srpski generali stave Dodiku na raspolaganje, a hrvatski HNS-u”, neki su od navoda u tekstovima na hrvatskim portalima. Galijašević za naš list dodaje da je generale primio Džaferović, čije ruke, kako kaže, nisu ostale nimalo čiste u proteklom ratu, jer je povezan s teškim zločinima na području Ozrena, Zavidovića i Zenice, gde je vodio službe bezbednosti u vreme kad je počinjeno najviše ritualnih zločina.

„Koliko predstavnici Bošnjaka, kao najbrojnijeg naroda, takvim postupcima ulivaju poverenje drugim narodima dok ih pozivaju na zajednički život? Najgore od svega jeste to što nema nikakve reakcije zapadne politike i međunarodnih predstavnika u Sarajevu. Niko se ne pita zašto se generali stavljaju na raspolaganje, dok vagaju i kritikuju svaku reč iz RS, iz koje traže povratak na izvorni Dejton”, zaključuje Galijašević.

 

Autor Mladen Kremenović

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor Politika, 16. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u