Српски члан Предсејдништва БиХ Милорад Додик врши смотру трупа и љуби заставу РС током обележавања Дана Републике Српске, Бањалука, 09. јануар 2018. (Фото: Министарство одбране РС)

Novi uzlet Republike Srpske

Na prvoj stranici najtiražnijeg sarajevskog dnevnog lista osvanuo je naslov: „Ko će zaustaviti Dodika?“. Sve su prilike da se odgovor na to pitanje već zna – neće niko. Srpska je pred novim uzletom

Rečenica „Samo sloga Srbina spasava“ iskovana je u teškoj muci i bezbroj puta potvrđenoj istini da samo jedinstveni Srbi mogu realizovati svoj politički interes, ma kako teške okolnosti bile.

Taj interes uvijek je bio slobodarski duh srpskog naroda, i želja da se oslobode vlasti ugnjetača.

Jedinstvo je neophodno i u borbi za izvorni Dejton, koja sve više dobija na zamahu i oštrini. Sjednica Narodne skupštine Srpske od 10. decembra (zakazana na dan kada su donesena tzv. „bonska ovlašćenja“) bila je prilika da se prevaziđu međustranačke tenzije, zaboravi na lični animozitet i antagonizam, da se svi uzdignu iznad ličnih interesa i stranačkih mimoilaženja. To se nije dogodilo.

Od opozicionih lidera moglo se čuti isto ono o čemu danima bruji sarajevska čaršija – nijedan novi argument nije ponuđen.

Tražili su jednočasovnu pauzu radi konsultacija. Sve su prilike da su došli sa pripremljenim stavom i ranije donešenom odlukom da ne prisustvuju nastavku sjednice, odnosno opredijelili su se za bojkot.

„Napustili su sjednicu da ne propuste gostovanje na BN televiziji sa Bakirom Izetbegovićem“ – bio je jedak komentar SNSD-a na opozicionarsko napuštanje sjednice Narodne skupštine.

Izetbegović je opoziciju Srpske hvalio i hvalio.

Prijedorski parametar

I upravo tog dana u etar je pušten skaradan snimak Ivana Begića sa partnerom o čijem identitetu bruji Banjaluka.

Begić, kojeg znamo kao delegata PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, a još više kao autora video klipova, postao je tema dana i potisnuo je skupštinsku sjednicu u drugi plan (i ponašanje opozicije, naravno).

Kome je bilo u interesu da snimak u javnost plasira baš toga dana?

Nešto slično dogodilo se na Dan srpskog jedinstva. Umjesto vijesti o svečanostima priređenim povodom praznika, udarna vijest u medijima bilo je privođenje Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo.

Predsjednik Dodik javno je postavio pitanje: „Zašto je uhapšen baš na Dan srpskog jedinstva?“

Iz tužilaštva nisu dali odgovor na to pitanje.

Kome je u interesu bila kompromitacija Begića, koji je odavno politički marginalan?

Ivan Begić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/Banjalučka Hronika)
Ivan Begić (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/Banjalučka Hronika)

Sve su prilike da je bio „kolateralna šteta“ u operaciji koja je ciljala nekog drugog.

Banjalučka čaršija prepričava da je prava meta bio Begiću blizak Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji odavno ističe svoju kandidaturu za predsjednika Republike, što nije po volji njegovog partijskog vrha.

I dok sarajevska čaršija jauče i od OHR-a i stranih ambasada traži da „zaustave Dodika“, a partneri iz Republike Srpske ubjeđuju Sarajevo da će Dodika pobijediti na izborima, u Prijedoru su održani izbori za gradonačelnika.

Al Džazira je s pravom izvijestila da će prijedorski izbori biti parametar za opšte izbore naredne godine. I dogodilo se šta se dogodilo – ubjedljiva pobjeda kandidata koalicije okupljene oko SNSD.

I dok se u SNSD slavi i ta stranka već nazire kao pobjednik predstojećih opštih izbora, u protivničkom taboru muk i samooptuživanje. Rezultat izbora za Prijedor (vrijeme će pokazati da to nisu bili samo izbori za Prijedor) biće zamajac u daljem nastojanju Srpske da vrati otete nadležnosti.

Uoči Dana RS

Šta može da učini političko Sarajevo?

U analizi na portalu „Slobodna Bosna“ urednik „Inckov zakon“ poredi sa „ubijenim srpskim svatom“, odnosno tvrdi da je Inckov potez bio ravan pucnjima u Nikolu Gardovića, što je bio povod za srpske barikade i blokadu Sarajeva, i ujedno uvod za višegodišnji rat u Bosni.

Tekst se završava konstatacijom da je posrijedi „galopirajući proces raspada države kojeg je pokrenuo Milorad Dodik“, a kao protivsredstvo nudi da „politički prestavnici iz Sarajeva odustanu, stave embargo na bilo kakve dalje pregovore sa strancima, američkim i evropskim izaslanicima“ o bilo čemu osim o Dodiku.

Na prvoj stranici najtiražnijeg sarajevskog dnevnog lista osvanuo je naslov „Ko će zaustaviti Dodika“.

Sve su prilike da se odgovor već zna – neće niko.

Šta će dalje biti?

U Sarajevu će se pozvati na zaštitu nacionalnog interesa, uslijediće proces pred Ustavnim sudom Srpske, a vjerovatno će se nastaviti na Ustavnom sudu BiH. Dodik je već dao do znanja da se presude tog suda u Srpskoj neće uvažiti: „Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu?“

Beograd, 28. februrara 2020.- Srpski clan Predsednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govori na svecanom prijemu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik tokom govora prilikom svečanog prijema povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, Beograd, 28. februar 2020. (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Primiče se Dan Republike.

Tridesetogodišnjica stvaranja Srpske biće obilježena svečanim defileom i akademijom. Marširaće ešaloni policijskih formacija, ali i studenata, sportskih klubova i ratnih veterana.

Biće to praznik nad praznicima. I novi uzlet Srpske.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor sveosrpskoj.com

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u