Dojče vele: Spoljna politika Zelenih izaziva raskole u nemačkoj vladi

„Berbok želi mnogo toga da promeni, da politici ljudskih prava i i zaštite klime da novu ulogu. S druge strane, kancelar Olaf Šolc iz SPD preferira kontinuitet, nastavak politike Angele Merkel“

Nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok započela je mandat bez oklevanja i s mnogo elana. Ali u perspektivi, njena politika bi mogla da izazove mnogo svađa u novoj vladi, smatra novinar DV Jens Turau.

Za novu nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok iz Zelenih se zaista ne može reći da joj nedostaje elana. Tek što je preuzela funkciju, a već je krenula u akciju: nastupne posete Parizu, Briselu i Varšavi, sastanak ministara spoljnih poslova G7 u Liverpulu, konferencija o razoružanju u Švedskoj.

Ministarka zna da bude i energična. Nakon presude za ubistvo u berlinskoj četvri Tirgarten, u kojoj se izričito navodi da je ubica delovao u ime ruskih vlasti, Berbok je dvojicu službenika ruske ambasade proglasila nepoželjnim i pozvala ambasadora Rusije na razgovor. Četrdesetogodišnja političarka Zelenih skreće pažnju na sebe.

Promene protiv kontinuiteta

Čini se da će spoljna politika postati stalna mesto sporova unutar nove nemačke tzv. „semafor-koalicije“, koju čine socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP). Grubo govoreći, linije sukoba idu ovako: Berbok želi mnogo toga da promeni, da politici ljudskih prava i i zaštite klime da novu ulogu. S druge strane, kancelar Olaf Šolc iz SPD preferira kontinuitet, nastavak politike Angele Merkel. Pre ili kasnije doći će do svađa.

Primer Kine: kabinet kancelara ne poriče da je Šolc još sredinom oktobra, mnogo pre nego što je zvanično izabran za novog šefa vlade, obavestio rukovodstvo u Pekingu da će se malo toga promeniti u nemačkom kursu prema Kini. Ekonomski interesi su u fokusu, navodno je glasila ta poruka. Prema pisanju nekoliko novina, poruku je – opet navodno – preneo predsednik Saveta EU Šarl Mišel. Da podsetimo, Zeleni i FDP uspeli su da obezbede da se u koalicionom sporazumu nemačke vlade eksplicitno spomenu kršenja ljudskih prava, na primer u Hongkongu.

Berbok se zalaže za politiku koja se zasniva na vrednostima, ali ostaje nejasno šta to konkretno znači. Moćni šef poslaničke grupe SPD u Bundestagu, Rolf Micenih već je pokazao novoj ministarki spoljnih poslova gde su njene granice onda kada je, na ogorčenje Zelenih i FDP, rekao da se spoljna politika u velikoj meri određuje u kabinetu kancelara. To je, pogotovo u evropskoj politici Nemačke, jednostavno činjenica – koliko je samo ministara spoljnih poslova to moralo bolno da iskusi pod Angelom Merkel…

Kamen spoticanja: Severni tok 2

Primer Rusije: oštra reakcija Analene Berbok nakon presude za ubistvo u Tirgartenu sigurno će naići na odobravanje svih članova nemačke vlade. Međutim, uopšte nije jasno da li se već završeni gasovod Severni tok 2, kako to misli ministarka, zaista neće pustiti u rad. Naravno, ako Rusija napadne Ukrajinu, to onda jeste opcija za Evropljane. Ali tek tada.

Socijaldemokrate su bili i ostali pobornici poslovanja sa Rusima kada je reč o gasu. Kancelar Šolc je po pitanju gasovoda kratko izjavio da to više nije politički problem i je pitanje samo da li će nadležne službe da ga odobre ili ne. Šolc pritom dobro zna da će Nemačkoj biti potreban gas kada se iduće godine ugase i poslednje nemačke nuklearne elektrane, a ekspanzija obnovljivih izvora energije ne bude ubrzana onim tempom kako to žele Zeleni.

Klima postaje zadatak nemačke diplomatije

Primer nuklearnog razoružanja: Berbok se zalaže za manje nuklearnog oružja, što je ponovila i u Švedskoj. Ali u Nemačkoj je još uvek stacionirano američko nuklearno oružje koje bi, u slučaju nužde, moglo da se lansira i iz nemačkih aviona. To se u žargonu NATO zove „Nuclear sharing“ i to će tako ostati i pod novom vladom. Nemci čak žele da za to kupe i nove avione. Zalaganje za manje nuklearnog oružja ostaje, dakle, samo apel nove ministarke i ništa više.

Ipak, pametan je potez to što je Analena Berbok preuzela odgovornost za međunarodne pregovore o klimi – to je u Nemačkoj do sada uvek vodilo Ministarstvo zaštite životne sredine. To sada daje novu vrednost Ministarstvu spoljnih poslova i logičan je korak za jednu ministarku iz redova Zelenih.

Sve u svemu, nemačka spoljna politika sada je uzbudljivija nego što je donedavno bila i to se može samo pozdraviti.

 

Autor Jens Turau

 

Naslovna fotografija: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Izvor Dojče vele, 21. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u