Moskva smanjila isporuke gasa u Evropu, cena dostigla istorijski rekord

Cena gasa u Evropi je danas prvi put u istoriji premašila nivo od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara

Ruski „Gasprom” jutros je obustavio isporuke Nemačkoj kroz gasovod Jamal-Evropa, potvrđeno je nemački operater gasne mreže „Gaskejd”. Gasovod Jamal-Evropa dugačak je 4.107 kilometara i prolazi kroz Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Nemačku.

Nemačka se zbog ovoga trenutno ruskim gasom snabdeva samo kroz Severni tok 1.

Cena gasa u Evropi je danas prvi put u istoriji premašila nivo od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Fjučersi gasa za januarsku isporuku na TTF tržištu u Holandiji skočili su na 2.004 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 172,52 evra po MWh, prema podacima sa londonske ICE berze.

„Gasprom“ je obrazložio da Nemačka za današnji dan nije rezervisala količine za isporuku za današnji tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal-Evropa koji transportuje gas preko Poljske do Nemačke.

Kao rezultat toga, fizički protok gasa tim cevovodom je obustavljen.

Pored toga, Gasprom nije rezervisao ni dodatne kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko Ukrajine za januar. Na jučerašnjoj aukciji, kompanija je rezervisala 21,6 posto predložnog kapaciteta za pumpanje preko Poljske kroz gasovod Jamal-Evropa.

Od petka ruski gasni holding smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa preko tog cevovoda, javlja Tass a prenosi Tanjug.

Obustava isporuke gasa kroz Jamal-Evropu doprinela je novom skoku cena gasa, koji se danas prodaje za više dve hiljade dolara za hiljadu kubnih metara.

Na jutrošnjem otvaranju trgovanja na holandskom TTF čvorištu, cena je porasla na 1.803 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 154,35 evra po MWh, da bi samo par sati kasnije uzletela na preko 2.000 dolara.

Kao uzrok silovitog skoka cene neke agencije navode obustavu obustavu tranzita ruskog gasa preko cevovoda Jamal-Evropa, pripisujući krivicu za to Gaspromu, što je opovrgao poljski gasni monopolista PGNiG koji je saopštio danas Gasprom ispunjava svoje ugovorne obaveze u skladu sa zahtevima te poljske energetske kompanije.

 

Naslovna fotografija: Vitaly Nevar/TASS

 

Izvor Politika, 21. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u