RT РТ

EU „prati slučaj“ o emitovanju televizije RT u Nemačkoj iz Srbije

Rusija priprema odgovor Berlinu koji je primorao evropskog satelitskog operatora da ukloni „RT DE“ iz emitovanja, izjavila je glavna urednica televizije „RT“ Margarita Simonjan

Pomno ćemo pratiti razvoj slučaja, navedeno je iz Evropske komisije (EK) za RSE nakon što je ruski državni medij RT DE 16. decembra počeo na svojoj internet stranici da emituje program za nemačko tržište.

RSE je zatražio komentar s obzirom da se RT DE pozvao na dozvolu za emitovanje dobijenu u Srbiji.

„Ne možemo da komentarišemo pojedinačni slučaj, jer nemamo dovoljno informacija da ga u potpunosti procenimo“, rekao je za RSE Johanes Barke, portparol EK.

On je naveo da generalno, ukoliko medijski servis iz treće zemlje nema licencu u državi članici EU i nije pod jurisdikcijom države članice EU, to pitanje nije obuhvaćeno pravilima EU o audiovizuelnim medijskim uslugama.

„Države članice su slobodne da preduzmu odgovarajuće mere, pod uslovom da su u skladu sa pravom Unije i međunarodnim obavezama Unije“, naveo je Barke.

Šta je prethodilo?

Dozvolu za emitovanje programa RT DE iz Srbije izdalo je srpsko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) 6. decembra.

Državna institucija Nemačke nadležna za medije (MABB) zatražila je od emitera ruskog državnog programa objašnjenje i razlog zbog kog, nakon dobijanja dozvole u Srbiji, emituje program za nemačko tržište.

„Prema preliminarnoj proceni, to ne predstavlja dovoljan (pravni) osnov da distribuiraju program u Nemačkoj“, stoji u odgovoru MABB za RSE od 17. decembra.

Iz kompanije RT za RSE nisu precizirali zašto je matična kompanija TV Novosti, u okviru koje radi RT, dozvolu za emitovanje tražila baš u Srbiji.

„To je optimalno rešenje, u skladu sa svim važećim zakonskim i regulatornim zahtevima u okviru Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, prema kojoj RT DE može da ima pristup publici širom Evrope“, navedeno je u odgovoru.

Da li je prekršena regulativa?

Nemačka i Srbija su potpisnice Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji (ECTT) Saveta Evrope, koja uključuje odredbe o slobodi prijema i reemitovanja programskih usluga.

Međutim, kako ta konvencija nije deo zakonodavstva EU, na Nemačkoj je da proceni da li su mere koje ona može preduzeti u skladu sa njenim međunarodnim obavezama.

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, tela koje u Srbiji izdaje dozvole elektronskim emiterima, izjavila je 17. decembra agenciji Fonet da je dozvola izdata „na osnovu zakona i Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji“.

Međutim, Judita Popović, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koja nije podržala ovu odluku, rekla je za RSE da smatra da su davanjem dozvole prekršeni domaći propisi, a da se Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji ne može primeniti na ovaj slučaj.

Propisi u Nemačkoj ne dozvoljavaju emitovanje TV kanalima u stranom državnom vlasništvu, a u takve spada RT kao medij koji finansira Kremlj.

RT se na Zapadu kritikuje kao propagandni instrument Kremlja što ovaj medij demantuje.

RT-ov Jutjub kanal na nemačkom jeziku RT auf Sendung (RT uživo), prema pisanju medija, uklonjen je 17. decembra zbog kršenja pravila te platforme za deljenje video-sadržaja.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 22. decembar 2021.

 

Novi kanal RT-a skinut sa emitovanja u Evropi

Nemački regulator za medije MABB primorao je evropskog satelitskog operatora „Eutelsat 9B“ da ukloni sa svoje platforme novi televizijski kanal na nemačkom jeziku RT DE koji emituje program iz studija u Moskvi.

Potezi nemačkog medijskog regulatora su nezakoniti i krše Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, čije odredbe mora striktno da poštuje. Regulator je primorao „Eutelsat 9B“ da isključi RT DE iz svoje mreže emitovanja na osnovu neosnovanih i kontradiktornih izjava.

„Smatramo da su postupci nemačkog regulatora nezakoniti i uvereni smo da će ova odluka biti preispitana na sudu. Gledaoci i dalje mogu da gledaju RT DE preko sajta https://de.rt.com/livetv/, Smart TV-a, kao i preko mobilne aplikacije ‘RT njuz’“, navodi se u saopštenju pres službe RT.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da Nemačka čini sve kako bi onemogućila RT da emituje u Nemačkoj preko satelita. To je direktna prepreka radu novinara.

 

Izvor Sputnjik, 22. decembar 2021.

 

Simonjan: Spremamo odgovor Berlinu

Rusija priprema odgovor Berlinu koji je primorao evropskog satelitskog operatora da ukloni „RT DE“ iz emitovanja, izjavila je glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije „RT“ Margarita Simonjan.

„Pripremamo odgovor Nemcima. Zaista se nadam da će ga ovog puta stvarno biti“, napisala je Simonjanova na Telegram kanalu.

Situaciju sa „RT DE“ prokomentarisao je i generalni direktor „RT-a“ Aleksej Nikolov. Kako kaže, to se dogodilo brzo, kanal nije stigao ni nedelju dana da emituje program.

„Radi se o tome da kada smo počeli sa emitovanjem, vrlo detaljno smo sa našim međunarodnim advokatima i velikim kompanijama razradili pitanje o tome kako bi sve bilo po zakonu“, rekao je Nikolov.

S tim u vezi, istakao je da je licenca za emitovanje dobijena u potpunosti u skladu sa zakonom.

„Odmah nakon toga je nemački regulator počeo da na razne načine vrši pritisak na one koji nam na neke načine pružaju usluge za distribuciju kanala, smatrajući da naša licenca nije dobijena po pravilima. Zapravo, nisu ni objasnili zbog čega, navodno, nije dobijena po pravilima“, dodao je.

Ranije je nemački regulator za medije MABB primorao evropskog satelitskog operatora „Eutelsat 9B“ da ukloni sa svoje platforme novi televizijski kanal na nemačkom jeziku „RT DE“ koji emituje program iz studija u Moskvi.

S tim u vezi, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Moskva odgovoriti na taj potez.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gleb Garanich

 

Izvor Sputnjik, 22. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u