Заставе ЕУ

Gardijan: EU tajno menja zakon o genocidu u BiH; oglasio se i Dodik

„Imate načine, završite to kako hoćete, iz pravnog prometa povucite Inckov zakon i mi ćemo se vratiti u institucije BiH. Neće nas videti tamo sve dok je taj zakon u pravnom prometu”, poručio je Dodik

Zvaničnici EU ispravljaju zakon koji je nametnuo Valentin Incko, pošto su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu.

Kako javlja list Gardijan, na nedavnom sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija zaključeno je da je „Inckov zakon“, odnosno nametnuti propis bivšeg visokog predstavnika u BiH, odgovoran za aktuelnu krizu u toj zemlji.

Prema pisanju tih novina, tokom susreta sa delegacijom EU u BiH Varhelji je dao svoju „iskrenu procenu“ da je Incko „odgovoran za aktuelnu političku krizu i delegitimizaciju OHR-a“.

„Inckove izmene ne mogu biti osporene sa tačke gledišta suštine prava, ali činjenica da je ‘zakon’ nametnut poslednjeg dana njegovog mandata predstavlja problem. Posebno što tako važna odluka, treba da bude donesena kroz diskusiju svih. Sada je pitanje kako to ispraviti“, rekao je Varhelji tokom sastanka 25. novembra.

List piše da je Varhelji svojim kolegama u EU preneo da je rukovodstvo bosanskih muslimana izrazilo želju da ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi mogao da podstakne predstavnike Republike Srpske da u punom kapacitetu učestvuju u radu zajedničkih institucija.

Gardijan podseća da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „proteklih nekoliko meseci na meti optužbi da pokušava da otcepi Republiku Srpsku“.

List napominje da Dodik ističe da vlast nije ravnopravno raspodeljena, te da je Inckovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bio nedemokratski potez i glavni uzrok problema u BiH.

 

Izvor RTRS/B92, 22. decembar 2021.

 

Reakcija Dodika

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je danas spekulacije stranih i medija u BiH da Evropska unija iza kulisa radi na ispravljanju zakona o Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko i poručio da je pristup Republike Srpske isti, da „onako kako su zabrljali, tako i odbrljaju”.

Republika Srpska ništa neće raditi pod pritiskom, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

„Imate načine, završite to kako hoćete, iz pravnog prometa povucite Inckov zakon i mi ćemo se vratiti u institucije BiH. Neće nas videti tamo sve dok je taj zakon u pravnom prometu”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da je prisustvovao sastancima sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem tokom njegove novembarske posete BiH na kojima smo, kako je kazao, mi njih obavestili o održavanju sednice NSRS 10. decembra i zaključcima o vraćanju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Rekao je i da je Varhelji imao pozitivan pristupa i jasno nam, kazao je, dao do znanja da bi bilo dobro da se vratimo u zajedničke institucije.

„Zašto sada tog čoveka napadaju, pojma nemam”, rekao je Dodik.

Sud i tužilaštvo iz Sarajeva pokušavaju da sahrane RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su postupci suda i Tužilaštva BiH politički motivisani, na šta je iz Republike Srpske dugo ukazivano i najavio donošenje zakona kojim će to pitanje biti regulisano.

„Republika Srpska je sve učinila u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci komentarišući predmet koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv zvaničnika Srpske zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH.

Dodik je dodao da je to „pokušaj da se sahrani Republika Srpska”, te da iza svega stoji namera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od FBiH.

On je istakao da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva i da je u pitanju politički progon, izrazivši žaljenje što je, kako je rekao, opozicija iz Republike Srpske upletena u to, prenosi Tanjug.

Dodik je poručio da će se Republika Srpska organizovano braniti, te da će u roku od mesec dana imati zakone koji će regulisati pravosuđe.

„Zabranićemo njihovo delovanje, obezbedićemo da se stvori neutralno pravosuđe koje nema politički motivisane odluke”, naveo je Dodik.

Orban važan državnik sa velikom vizijom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će premijer Mađarske Viktor Orban posetiti BiH 25. januara naredne godine i poručio da je ponosan na saradnju Republike Srpske i Mađarske.

„Ponosan sam na saradnju sa Mađarskom, ponosan sam što je Orban rekao da Srpska može da računa na njihovu pomoć i radujem se što ćemo sarađivati. Orban je važan državnik sa velikom vizijom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenosi Tanjug.

Govoreći o zahtevima iz Sarajeva da se Orbanu zabrani dolazak u BiH, Dodik je upitao „da li je ovo zemlja svih ili samo onih u krugu Sarajeva”.

Poručio je da jedino Predsedništvo BiH, čiji je on član, može da zabrani neku posetu.

Dodik prvoosumnjičeni za rušenje BiH

Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv 13 osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično delo napad na ustavni poredak BiH, a prvoosumnjičeni za, kako se navodi, rušenje države je lider SNSD i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, piše portal sarajevskog Avaza.

Pozivajući se na svoja saznanja u toj pravosudnoj instituciji, Avaz piše da se Dodik sumnjiči da je počinio krivično delo „udruživanje radi vršenja krivičnih dela”, u vezi s krivičnim delima „napad na ustavni poredak” i „protivzakonito formiranje vojnih snaga”.

Osim njega, na spisku osumnjičenih su, navodi se, i Željka Cvijanović, predsednica RS, zatim Radovan Višković, premijer RS, Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS (NSRS).

Tužilaštvo BiH za napad na ustavni poredak sumnjiči i predsednike klubova poslanika u NSRS Petra Đokića, Nenada Stevandića, Dragana Čavića, Darka Banjca, Igora Žunića, Dalibora Stevića, Spomenku Stevanović, Marinka Dragišića i Diku Cvjetinovića.

Citirajući naredbu za sprovođenje istraga, Avaz piše da je ova grupa, sa Dodikom na čelu, sredinom ove godine, učestvovala u pripremi seta zakona iz oblasti odbrane, pravosuđa, bezbednosti i indirektnog oporezivanja, kojim bi u, kako se navodi, „neustavnoj i nezakonitoj proceduri” entitetski organi stavili van snage zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

„Sve s ciljem promene ustavnog poretka BiH i svrgavanja njenih najviših institucija, te umanjenja odbrambene moći BiH ukidanjem Oružanih snaga BiH, kao i urušavanja celokupnog sigurnosno-pravosudnog sektora Bosne i Hercegovine i ugrožavanja ekonomske stabilnosti cele države”, stoji u naredbi u koju je, kako se navodi, Avaz imao uvid.

Osim toga, kako je navedeno, Milorad Dodik organizovao je grupu ljudi u cilju počinjenja krivičnih dela propisanih zakonom BiH tako što je „pretnjom fizičkom silom pokušao da promeni ustavni poredak BiH i svrgne najviše institucije BiH, a Višković, Đokić, Cvijanović, Čubrilović, Stevandić, Banjac, Čavić, Žunić, Stević, Stevanović, Dragišić i Cvjetinović postali su pripadnici organizovane grupe ljudi, udružene u cilju počinjenja krivičnih dela propisanih zakonom BiH”.

U naredbi je, prenosi Avaz, navedeno da je Dodik 18. oktobra, kao učesnik 29. posebne sednice Vlade Republike Srpske, „u cilju ostvarivanja izrečenih pretnji upotrebom fizičke sile, radi svrgavanja najviših institucija BiH, podstrekivao Vladu RS i druge za sada nepoznate osobe da pripremaju: materijale, informacije, zaključke i druge akte, kao pripremne radnje na pripremanju povlačenja saglasnosti kojima je Republika Srpska dala saglasnost, a potom BiH preuzela nadležnost od entiteta”.

„Iako je znao da se zakoni donošeni na nivou BiH mogu menjati samo u zakonodavnoj proceduri, unutar institucija BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH”, navodi se i dodaje 10. decembra ove godine usvojene su navedene informacije sa zaključcima iz kojih proizlazi da Republika Srpska povlači ranije prenete nadležnosti, prenosi Tanjug.

Do sada su kao svedoci saslušani lideri parlamentarne opozicije Goran Selak, Mirko Šarović i Nenad Nešić, a danas će svedočiti Branislav Borenović.

Za sutra je planirano saslušanje Nebojše Vukanovića, a potom Dragana Lukača i Antuna Kasipovića.

Avaz saznaje da tužilaštvo osumnjičene neće pozivati na ispitivanje, barem u ovoj fazi postupka.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

Izvor Politika, 22. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u