Orban daje 100 miliona evra za R. Srpsku, u bošnjačkim medijima ga optužuju za rasizam

Orban je dao punu podršku srpskom članu Predsedništva BiH, nazvavši ga demokratski izabranim političarem, i upozorivši zapadne sile da bi „egzorcizam Dodika“ bio opasan

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će Mađarska blokirati sve poteze EU da sankcioniše srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i rekao da njegova zemlja pruža pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj.

Mađarska će dati finansijsku podršku bosanskim Srbima i protivi se sankcijama Miloradu Dodiku, rekao je premijer Viktor Orban, odgovarajući na pitanje BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, retkoj prilici da se mađarskom premijeru postave kritička pitanja.

Orban je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao „ključ za stabilnost Zapadnog Balkana“ i pozvao novu nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kazni, što bi „moglo dovesti do još većih problema“.

Orban je dao punu podršku Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi „egzorcizam Dodika“, koji je više puta pretio otcepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

„Dozvolite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj, u okviru mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regionu.

Novac je namenjen za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji.

Radio Slobodna Evropa prenosi da analitičari u regionu strahuju da će novac biti iskorišćen za pomoć Dodikovim političkim ciljevima. Orban, čija je vlada godinama posvećivala malo pažnje BiH, intenzivirao je veze sa Dodikom od 2019. godine.

 

Izvor N1, 21. decembar 2021.

 

Reakcije iz BiH

U BiH se i dalje ne smiruju strasti nakon izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je „srpski narod ključan na Balkanu“.

Sarajevski portal Klix.ba navodi da politička klima koju je u BiH generisao Milorad Dodik polako dobila i završni obris i u zemljama EU, navodeći da je Orban nadaleko poznat po svojim problematičnim stavovima.

Podseća se i da su uz SAD i Veliku Britaniju najveći zagovornici jasnog odgovora Dodikovom separatizmu u Evropi Nemačka i Holandija, uz još nekoliko zemalja. Većina drugih članica je manje-više neutralna, dok na desnom spektru postoje i one članice koje do kraja stoje uz Dodika. Tu je pre svega Mađarska s desničarom Viktorom Orbanom na čelu.

„Godinama se piše i izveštava o štetnosti politike mađarskog premijera koji zatsupa antimigracione teze, antimuslimanske, ali stavove usmerene protiv drugih grupa. Pozirao je tako Orban i s etničkom kartom BiH u svom kabinetu pre nekoliko godina. Otkud tolika opsesija Mađarske Bosnom? Argument mađarskog premijera da se radi o zabrinutosti za region i želji da se pomognu zemlje Zapadnog Balkana ne pije toliko vode, a to se ovih dana jasno potvrđuje“, navodi se u tekstu portala iz BiH.

Orban kao premijer jedne države EU suštinski želi samo saradnju s entitetom Republika Srpska, što je potvrdio nedavnim dolaskom u Banjaluku, gde je i obećao finansijsku pomoć Dodiku.

Da istinski želi da pomogne BiH kao državi primarno bi stigao u Sarajevo i razgovarao s državnim predstavnicima. Naravno, Mađarska svoju politiku prema BiH kamuflira nekim drugim potezima, donacijama i slično, ali istinski brine i podupire isključivo separatističku politiku lidera SNSD-a, ističe Kliks.

Portal navodi da je desničarske stavove otvoreno ogolio je i portparol vlade Mađarske Zoltan Kovač, koji je, komentarišući na Tviteru, aktuelnu situaciju u BiH u jednoj rečenici najpreciznije opisao jednom vrstom rasističke poruke.

„Ta rečenica je suštinski odraz desničarske politike u Evropskoj uniji, kojom grade narativ kako u srcu Evrope kao postoji neka grupa koja je pretnja i koju treba integrisati. Kako bi to Mađarska volela da integriše i muslimane iz BiH nije jasno i zašto bi to bilo potrebno za stanovništvo koje je evropsko, deo evropske kulture i civilizacijskog razvoja, verovatno znaju samo desničari. O kakvim to vrednostima i slobodama EU priča kada potajno iskazuje i rasizam i šovinizam“, pita se Kliks u tekstu.

Zatim se u tekstu navodi i niz istorjskih podataka koji govore o tome da je mađarska opsesija BiH stara vekovima.

„Mađarska s Orbanom danas nesumnjivo želi veće prisustvo na ovom prostoru, a najpogodniji momenat i ulaznica za privredno-ekonomski uticaj je Dodikova politika koja se uklapa u narativ mađarskog premijera. Takvom Orbanu i te kako odgovara problematična situacija u BiH i Dodikova priča kojom se minimalizuje jedna država i jedan narod kroz etiketiranje kako u zemljici Bosni postoje nekakvi muslimani koje treba integrisati“, zaključje se u tekstu.

Reagovao i reis-ul-ulema

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović očekuje od mađarskog šefa vlade da objasni šta je tačno mislio kada je to rekao.

Kavazović kaže da, bude li se pokazalo da je ova Orbanova izjava tačna, „onda svi u Evropi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu“.

„Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno s druga dva bosansko-hercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine…“, kaže Kavazović i dodaje da „navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani“.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Szilard Koszticsak

 

Izvor Klix.ba/B92, 22. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u