Папа Франциско патријарх Кирил

Novosti: Papa bi dogovor sa pravoslavljem, sastaće se sa ruskim patrijarhom

Da će se verski poglavari uskoro sresti potvrđuje i mitropolit volokolamski Ilarion, ali je jasno da će datum i mesto biti tajna do poslednjeg trenutka

Rimski papa Franja hteo bi da se ponovo sretne sa ruskim patrijarhom Kirilom, a želja mu je i da poseti Moskvu.

O tome bi trebalo krajem godine da se razgovara u Vatikanu kada tamo stigne mitropolit Ilarion, zadužen za međunarodne poslove i saradnju u Moskovskoj patrijaršiji. Da do tog susreta može doći postoje objektivni razlozi za obe strane.

Upravo zato italijanska štampa i najavljuje susret verskih poglavara, a pitanje je samo datuma i mesta.

Ako se Moskva i Vatikan dogovore, biće to tek drugi susret lidera katolika i pravoslavnih od 1054. godine, dakle od raskola Crkve (prvi je bio februara 2016. na Kubi). Papa je italijanskim novinarima potvrdio da će se u bliskoj budućnosti sresti sa ruskim patrijarhom.

– Uvek sam spreman da putujem u Moskvu da bih tamo razgovarao sa bratom i za to nisu potrebni protokoli – rekao je papa Franja.

Da će se verski poglavari uskoro sresti potvrđuje i mitropolit volokolamski Ilarion, ali je jasno da će datum i mesto biti tajna do poslednjeg trenutka. Primera radi, sastanak u Havani javnosti je obnarodovan samo nedelju dana pre zvaničnog susreta.

Kao i ranije, u Moskvi ističu da nije važno da se patrijarh i papa sretnu, već da dnevni red njihovih razgovora bude koristan i plodotvoran. Istovremeno, mitropolit Ilarion tvrdi da drugi susret pape i patrijarha Kirila neće biti u Rusiji jer još ne postoje uslovi za to. Odnosi među crkvama se razvijaju, ali još nije došlo vreme za posetu pape Rusiji.

U Moskovskoj patrijaršiji ocenjuju da je susret u Havani na aerodromu „Hose Marti“ dao novi impuls za razgovore dveju crkava. Iako je Kuba katolička zemlja, na aerodromu gde su se sreli papa i patrijarh Kiril bila su obeležja Moskovske patrijaršije kao i Vatikana.

I tada je papa Franja više puta ponovio na španskom da je taj susret bio Božija volja i da su on i patrijarh Kiril braća jer im je ista majka – Crkva. Ruski patrijarh je odgovorio da je „sada sve lakše“.

Pristalice ekumenizma tj. zbližavanja dveju crkava obradovali su se i ohrabrili time što su se patrijarh i papa tri puta bratski poljubili. Patrijarh Kiril je kazao „da su se sreli u pravo vreme“, na šta je papa dodao „da su u našim srcima velika očekivanja od ovog susreta“.

Posle zatvorenog dela razgovora, crkveni poglavari su potpisali zajedničku deklaraciju koja je imala 30 tačaka. Takođe su zajedničkom izjavom pozvali međunarodnu zajednicu da zaustavi diskriminaciju hrišćana na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, kao i da se ujedini u borbi protiv terorizma, da na planeti prestane nasilje i da se ne dopuste novi svetski ratovi.

Za Ruse je posebno važno to što je papa svestan da verski raskol u Ukrajini vodi ka krvavim sukobima. Zbog toga su papa Franja i patrijarh Kiril apelovali na učesnike konflikta u Ukrajini da smire situaciju, jer je poginulo mnogo ljudi, mnogobrojna su stradanja mirnog stanovništva, a društvo je upalo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu.

U tradicionalnoj nedeljnoj propovedi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa je 12. decembra kazao da se moli za Ukrajinu i želi da se problem reši ozbiljnim međunarodnim dijalogom i bez upotrebe oružja. On nije skrivao razočaranje zbog rasta prodaje oružja u svetu.

Neuspešno

Više prethodnika papa Franje želelo je da dođe u SSSR, a zatim i u Jeljcinovu Rusiju. Ali, bez obzira što su devedesetih godina bili uspostavljeni diplomatski odnosi sa Vatikanom, nijedan papa nije stigao do Moskve.

Vernici protiv dolaska u Moskvu

Ruski mediji zabeležili su da nije mali broj vernika koji smatraju da još nije vreme da papa dođe u Rusiju nego da se ponovo sretnu na neutralnom terenu. Oni koji su protiv dolaska pape u Moskvu objašnjavaju da ne bi bilo mudro da se na tom pitanju pravi raskol među vernicima u Rusiji. Protivnici tvrde da bi dolaskom pape u Moskvu bila precrtana hiljadugodišnja ruska istorija.

 

Autor Branko Vlahović

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gregorio Borgia/Pool

 

Izvor Večernje novosti, 20. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u