Заставе ЕУ

Srbija se priključila sankcijama protiv Belorusije, EU pozdravlja

Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška, pridružile su se petom paketu sankcija EU protiv Belorusije, navodi se u saopštenju Brisela

EU je pozdravila odluku Srbije i još šest zemalja da se usklade sa odlukom Saveta EU o restriktivnim merama donetim u vezi sa Belorusijom, prenose mediji u BiH.

Naime, kako piše Dnevni avaz, Savet EU je 2. decembra doneo odluku o novom paketu sankcija protiv Belorusije, kojim se dodaje još 17 fizičkih lica i 11 organizacija na spisak pojedinaca i entiteta iz Belorusije pod sankcijama Unije.

„Zemlje kandidati Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice EFTA (Evropskog ekonomskog prostora) Island, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se odluci Saveta“, navodi se u saopštenju koje je u ime EU objavio visoki predstavnik.

Kako se navodi, te zemlje će osigurati da se njihove nacionalne politike usklade sa odlukama Saveta EU.

„Evropska unija primila je na znanje tu obavezu navedenih zemalja i pozdravlja je“, istaknuto je u saopštenju.

 

Izvor Avaz/B92, 23. decembar 2021.

 

Ko je Srbiju pridružio paketu sankcija EU?

Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška, pridružile su se petom paketu sankcija Evropske unije protiv Belorusije, navodi se u saopštenju spoljnopolitičke službe EU.

„EU je primila k znanju posvećenost ovih zemalja i pozdravlja je“, navodi se u saopštenju EU.

“Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta”, dodaje se u saopštenju.

Početkom decembra EU je objavila nove sankcije Belorusiji, što je peti paket sankcija od prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Belorusiji. Na petoj listi sankcija EU za Belorusiju nalazi se 17 pojedinaca i 11 organizacija. Sada je ukupan broj lica uključenih u antibeloruske sankcije Evropske unije porastao na 183 fizička lica i 26 organizacija. Sankcije uključuju zabranu ulaska u EU, kao i zamrzavanje računa pojedinaca i organizacija. Pored toga, građanima i kompanijama EU zabranjeno je da prenose sredstva licima i organizacijama koja se nalaze na ovim listama.

Belorusija je, kao odgovor na sankcije Zapada, objavila da će od 1. januara na šest meseci uvesti embargo na hranu i određenu robu iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije i niza drugih zemalja. Na spisku proizvoda zabranjenih za uvoz našlo se više od 20 grupa proizvoda, među kojima su žive svinje, goveđe meso, svinjsko meso, kobasice, iznutrice, so, konditorski proizvodi, mleko, orasi, voće i druga roba. Zabrana se ne odnosi na robu za ličnu potrošnju, hranu za bebe i dr.

Srbija se takođe pridružila restriktivnim merama koje je EU 21. juna uvela Belorusiji.

Takođe, ranije se Srbija pridružila vazdušnoj blokadi Belorusije.

Nakon toga se oglasio ambasador Belorusije u Beogradu koji je saopštio da je Belorusija “sa nerazumevanjem primila odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama protiv naše zemlje”.

Odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali posle predsedničkih izbora u zemlji, koji su održani u avgustu 2020. godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio po šesti put.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

Izvor Vostok/B92/Pečat, 23. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u